výstavy

SVB, DSB a MOBITEX potvrdily svoji pozici významné regionální akce

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na poslední chvíli, těsně před zásahem „vyšší moci“ v podobě šířící se koronavirové epidemie, stihli organizátoři bez vážnější újmy uskutečnit v naplánovaném termínu 26.–29. 2. 2020 trojici veletrhů: MOBITEX, Stavební veletrh Brno a DSB – Dřevo a stavby Brno. Podle předběžné závěrečné zprávy tento trojlístek veletrhů přivedl na brněnské výstaviště přibližně 25 000 návštěvníků, což bude pravděpodobně srovnatelné množství s loňským ročníkem. Je to hodně nebo málo? Záleží na tom, jakou optikou se na to díváme – a především jakou optikou se na to dívá vystavovatel.

Veletrhy pro Moravu

V roce 2019 trojici jarních veletrhů zaměřených na stavbu a bydlení SVB, DSB a MOBITEX podle auditované závěrečné zprávy navštívilo cca 26 500 návštěvníků (z 12 zemí). První odhady přitom také hovořily o 25 000. Zajímavé je ale zastoupení návštěvníků podle jednotlivých krajů. Naprosto dominantní byl podíl návštěvníků z Jihomoravského kraje (54,6 %), následovaný sousedními kraji Vysočina (10,7 %) a Zlínským (8,7 %). Moravskoslezský a Olomoucký kraj měly po 6,7 %. Moravské kraje (včetně Kraje Vysočina) se tak na návštěvnosti podílely 87,4 %. Podíl českých krajů je pak v tomto kontextu zcela zanedbatelný: Pardubický kraj 4 %, Praha 2,3 % a ostatní kraje ČR 6,3 %. Tato čísla jednoznačně potvrzují dlouhodobou pozici tohoto trojlístku brněnských „veletrhů“ na úrovni významné akce regionálního charakteru.

Graf: Zastoupení návštěvníků veletrhů SVB, DSB a MOBITEX v roce 2019 podle krajů ČR (%). Zdroj: BVV

Potvrzuje se to, co již delší dobu rezonuje mezi vystavovateli: i když má brněnské výstaviště řadu předností a značný potenciál, jsou tato fakta pro návštěvníky z českých krajů včetně Prahy nepodstatná, pakliže existují stejně zaměřené konkurenční akce v Praze. Jen pro dokreslení: Letošní únorový soubor specializovaných stavebních veletrhů Střechy Praha, For Wood, For Pasiv ad. navštívilo 25 400 návštěvníků a loňský podzimní For Arch 72 600 návštěvníků. Samostatný veletrh zaměřený na nábytek a bydlení For Interior navštívilo loni na jaře 36 500 návštěvníků a na podzim 30 800 návštěvníků.

To stejné platí i o zastoupení prezentujících se firem. I když si z tohoto hlediska letošní ročník polepšil, např. s pražským stavebním veletrhem For Arch jde o nesrovnatelná čísla. Počet vystavovatelů uvedených v katalogu letos dosáhl čísla 255 a rozloha výstavní plochy cca 18 500 m2. Loni se zde podle katalogu prezentovalo 237 vystavujících firem na ploše 18 344 m2. Na těchto číslech se veletrhy SVB+DSB podílely počtem 198 vystavovatelů (loni 179) a veletrh MOBITEX počtem 60 vystavovatelů (loni 58). Jen pro srovnání: na stavebním veletrhu For Arch 2019 své výrobky a služby dle zveřejněných údajů představilo 791 vystavovatelů na 39 402 m2.

Přesunutím obou stavebních výstav z haly P do menší haly V se ale organizátorům podařilo docílit optického efektu zaplněné haly, takže akce oproti loňskému ročníku působila kompaktnějším dojmem bez přehnaně širokých ulic a rozsáhlých neobsazených ploch. Otázkou však zůstává, zda si tuto kompaktní podobu zachová i v příštím roce, neboť několik významných vystavovatelů již avizovalo své rozhodnutí příštího ročníku se neúčastnit. Jako hlavní argument uvádí, že (cituji) „je to pro ně ztráta času a ekonomický efekt je neadekvátní vůči nákladům spojeným s účastí“. Stejnými důvody argumentují i firmy, které se rozhodly nezúčastnit se již letošního ročníku.

Doprovodný program na vysoké úrovni

Hlavním tématem SVB bylo Vnitřní prostředí budov a tepelný komfort, které se prolínalo celým širokým spektrem veletrhu od zdicích materiálů, izolačních systémů a otvorových výplní přes střechy a fasády, topení a chlazení, větrání a stínění až po osvětlení a akustiku. Pro návštěvníky z řad odborné i laické veřejnosti byla kromě prezentace produktů, praktických ukázek a zajímavých přednášek připravena také řada bezplatných poradenských center či studentské soutěže a ukázky prací učňů pořádaných na podporu řemesel. Tomuto tématu se věnujeme formou samostatných článků.

Velkou pozornost poutal především premiérový Festival architektury se čtyřdenním programem přednášek, workshopů a diskusí. V prvních dvou dnech určených odborníkům se jej zúčastnilo asi 500 registrovaných zájemců – architektů, projektantů, developerů, představitelů měst i stavebních úřadů. Vysoká účast pokračovala také v pátek a v sobotu, kdy byl Festival architektury přístupný pro veřejnost. Největší zájem byl o ukázky ekologických stavebních řešení a sobotní seminář OŽP Brno o dotaci Zeleň střechám.

U veletrhu MOBITEX je třeba vyzdvihnout zejména přetrvávající relativně vysokou kvalitativní úroveň a „nomenklaturní čistotu“ prezentovaného sortimentu. Nelze si ale nevšimnou stále klesající účasti nebo omezování výstavní plochy renomovaných tuzemských výrobců (to ale platí i u stavebního veletrhu).

V rámci svého doprovodného programu se MOBITEX mimo jiné věnoval zařízení malometrážních bytů nebo světlu coby designového prvku interiéru. Součástí MOBITEXu bylo též Mistrovství České republiky v oboru truhlář nebo exponátové soutěžní přehlídky GRAND PRIX MOBITEX v sekcích Vystavovatel a Student.

GRAND PRIX MOBITEX

Studentské sekci soutěže se věnujeme v samostatném článku. Vystavovatelská sekce byla rozdělena do dvou kategorií: Progresivní design a Progresivní technologie. Vystavovatelé do soutěže přihlásili 13 exponátů. Odborná porota pak 6 z nich navrhla na ocenění. Každý druhý přihlášený exponát tak de facto byl oceněn.

V kategorii progresivní design svým provedením, výtvarným, technologickým i řemeslným zpracováním a zajímavými detaily porotu nejvíce oslovila autorská kolekce luxusního povlečení podle návrhu známé blogerky Bylinky od Anie Songe, kterou v Brně představila společnost Darré. Druhé místo patří roztahovacímu jídelnímu stolu HANNA společnosti Rott Design. Porota ocenila jeho konstrukční řešení umožňující jednoduchou a rychlou manipulaci při změně velikosti jídelní plochy. Svým designovým provedením porotu upoutal také kancelářský nábytek řady „A LOOK“ od výrobce a vystavovatele Office Pro Service, který se umístil na třetí příčce. Porota ocenila puristický koncept variabilního systému pro kancelářské prostředí založeného na spojení bílého korpusu s dřevěnými detaily. V kategorii progresivní technologie zvítězila luxusní postel SONNENBERG – NOVAGUE BEDS výrobce Sonnenberg Manufaktur a vystavovatele Swiss Beds, která měla v Brně světovou premiéru. Porota ocenila originální koncept postele s vysoce kvalitním řemeslným zpracováním dřevěné konstrukce i čalounění, které umocňuje vyznění designérského řešení. Druhou příčku obsadila luxusní matrace Maestro Dual 14 výrobce Magniflex – italské matrace nejvyšší kvality. Porotu oslovila inovace skladby a tvarového detailu vícevrstvé lehací plochy a aplikace patentované technologie se zdravotními benefity pro uživatele. Třetí místo patří ekologickému nábytku z kartonu od výrobce Nardi s.r.l. Ocenění bylo uděleno za využití recyklovatelného materiálu s nízkým dopadem na životní prostředí. Koncept papírového nábytku umožňuje snadnou montáž, převoz a přizpůsobení různým typům prostoru.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina