aktuality

Titul juniorských tesařských mistrů ČR obhájili Zdeněk Linart a Leoš Peter ze SOU stavebního Opava

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti v Brně proběhl minulý týden 26. – 28. 2. 2020 při příležitosti Stavebního veletrhu Brno v pořadí XVIII. ročník Mistrovství České republiky s mezinárodní účastí v soutěžích odborných dovedností oborů vzdělání klempíř, pokrývač, tesař, kominík a čalouník. Mistrovský titul v oboru Tesař zde po výborném výkonu obhájili žáci Středního odborného učiliště stavebního Opava.

Brněnského finálového kola, jehož uspořádaní se tradičně úspěšně zhostila místní SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy, se zúčastnilo celkem 7 dvojčlenných družstev z odborných škol z České a Slovenské republiky. Tři z nich (SŠ řemeslná Jaroměř, SOŠ Jarov, Praha 9 a SŠ stavební Jihlava) byly do finále nominovány přímo vyhlašovatelem soutěže Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, neboť tradiční regionální kolo pro oblast Čechy letos kvůli selhání jeho organizátora neproběhlo. Druhá trojice družstev (SOU stavební Opava, SŠ stavební a dřevozpracující Ostrava, SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy) si účast vybojovala v moravském kole (28. – 29. 1. 2020) na půdě SŠ stavební a dřevozpracující Ostrava-Zábřeh. Startovní pole pak doplnilo ještě družstvo žáků oboru 3663 H – Tesár – Železobetonár ze SOŠ stavebnej Žilina, nominované Cechem strechárov Slovenska.

Vlastní soutěž, jejímiž generálními partnery a sponzory byly společnosti PANAS a PERI, zahrnovala praktickou a teoretickou část. V cca 13 hodin trvající praktické části žáky stejně jako loni čekaly dva soutěžní úkoly. Prvním z nich byla montáž systémového bednění PERI DUO, které žáci museli dle výkresové dokumentace sestavit do výšky 135 cm. Druhým úkolem soutěžících, který pak především prověřil jejich řemeslnou zručnost, bylo zhotovit podle zadaného výkresu model pultové střechy s úžlabím v měřítku 1:10. V teoretické části pak museli absolvovat písemný test s dvaceti otázkami z jednotného zadání závěrečných zkoušek pro daný obor. Výkony žáků hodnotila odborná porota vedená zástupcem CKPT Lubošem Jirků, jednatelem společnosti KROVYS s.r.o. z Telče. Na hodnocení se spolu s ním podíleli ještě Ing. Eva Hellerová z Pyšel (soudní znalec v oboru střech a střešních plášťů), Marek Jaša, technik společnosti PANAS a Ing. Martin Juren, manažer odbytu bednění společnosti PERI.

Podle poroty se všech úkolů nejlépe zhostili, stejně jako v loňském 17. ročníku, Zdeněk Linart a Leoš Peter ze SOU stavebního Opava, kteří si za 186 dosažených bodů z Brna odvezli zlaté medaile. O pouhý 1 bod za nimi skončili a stříbrné medaile získali Tomáš Lengál a Jan Buček z domácí SŠSŘ Brno-Bosonohy. Třetí příčku a bronzové medaile vybojovali (s celkovým počtem 177 bodů) Šimon Hampl a Jonáš Linhart ze SŠ řemeslné Jaroměř. Druhý ze jmenovaných zástupců vítězného družstva Leoš Peter byl navíc porotou ještě nominován k zisku zlaté plakety v projektu „České ručičky“, zaměřeném na popularizaci učňovského školství.

 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina