aktuality

Transparentný predaj dreva z tatranských kalamít

Transparentný predaj dreva z tatranských kalamít
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Štátne lesy TANAP zaviedli do testovania systém transparentného predaja dreva z podkôrnikových a vetrových kalamít. Každé naložené auto s guľatinou odfotografujú pri výdaji a nakládke dreva. Verejnosť bude mať možnosť prostredníctvom web stránky overiť si, z ktorej lokality je odvážané drevo.

Lesníci, ktorí dozerajú na výdaj drevnej hmoty, sú povinní priamo na odbernom mieste urobiť tri fotografie:
• viditeľný doklad o pôvode dreva s kontrolnou známkou
• pohľad na naložené drevo na odvozný dopravný prostriedok aj s evidenčným číslom vozidla
• detail evidenčného čísla vozidla

Fotografie ešte predtým ako odíde náklad na cestu odošle na www.lesytanap.sk a verejnosť si to všetko môže overiť, či je prepravované drevo v súlade s platnou legislatívou. Niektoré detaily ozrejmila tlačová hovorkyňa Štátnych lesov TANAPu Mgr. Martina Petránová ako základ pokynov pre verejnosť, pri možnosti sledovať každú fúru dreva od ťažby až k spracovateľovi drevnej hmoty. Tento proces možno sledovať od začiatku marca 2020.

Hlavné údaje uviedol riaditeľ Štátnych lesov TANAP so sídlom v Tatranskej Lomnici Ing. Maroš Petrík: „Podnik hospodári na ploche 43 tisíc hektárov v Tatranskom a Pieninskom národnom parku a v ich ochranných pásmach. Predpokladáme, že predaj z kalamít bude cca 50 tis. m³ dreva. Územné vykonávacie jednotky (ochranné obvody) tvoria: Habovka, Zverovka, Podbanské, Vyšné Hágy, Smokovce, Tatranské Matliare, Tatranská Javorina, Červený Kláštor.“

Podnik je príspevkovou organizáciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Ilustračné foto
 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina