aktuality

Mistrem ČR mezi truhlářskými juniory je Jakub Neubauer z ISŠ Slavkov u Brna

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti v Brně proběhlo ve středu 26. 2. 2020 při příležitosti mezinárodního veletrhu nábytku a interiérového designu MOBITEX finálové kolo 3. ročníku Mistrovství České republiky oboru truhlář, vyhlášené Klastrem českých nábytkářů pro žáky tříletého učebního oboru 33-56-H/01 Truhlář.

Hlavním cílem soutěže, organizované Integrovanou střední školou Slavkov u Brna, je zvýšit propagaci, prestiž a atraktivnost oboru truhlář na veřejnosti, zapojit co největší počet firem a dodavatelů do vzdělávání, a především získat nové zájemce pro tento obor a tím uspokojovat požadavky na trhu práce. Soutěž je od loňského roku zařazena v přehlídce „České ručičky“, zaměřené na popularizaci učňovského školství. Počínaje letošním rokem také v programu „Excelence středních škol“ MŠMT ČR. Jejím oficiálním mediálním partnerem je Dřevařský magazín.

Jedná se o soutěž jednotlivců (tříkolovou), do jejíhož brněnského finále postoupilo 13 vítězů předchozích regionálních kol proběhnuvších v rámci jednotlivých krajů ČR, k nimž se přidalo i 6 žáků z pozvaných partnerských škol ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Vlastní finále soutěže, pořádané pod záštitou ministra průmyslu a obchodu ČR Karla Havlíčka a dalších představitelů z oblasti politické a ekonomické sféry, zahrnovalo 5 hodin trvající praktickou část. Spočívala ve zhotovení 425 mm vysoké mini židličky o půdorysu 230/210×440 mm se sedákem z 15 mm silné borové překližky, spojeným s konstrukcí pomocí kolíků. Materiálem nohou, lubů a opěráku byly borové vlysy, vzájemně spojené na čep a dlab s pérkem (přední nohy s luby) a na čep a dlab v případě zadních nohou a opěráku.

Výkony žáků hodnotila čtyřčlenná odborná komise tvořená odborníky z praxe dle předem stanovených kritérií (kompletní výrobek, celkový vzhled, dodržení rozměrů, provedení a těsnost spojů, broušení, BOZP apod.), za což mohl každý soutěžící získat max. 100 bodů.

Podle hodnotící komise se svého úkolu, se ziskem 92 bodů, nejlépe zhostil a mistrem ČR v oboru truhlář se stal Jakub Neubauer z ISŠ Slavkov u Brna. O 10 bodů za ním se na druhé pozici umístil Lukáš Šťastný ze SŠ řemeslné Jaroměř. Třetí příčku vybojoval (s celkovým počtem 80 bodů) Ludvík Steuer ze SOŠ Litvínov – Hamr. Výše jmenovaný letošní Mistr ČR Jakub Neubauer byl navíc porotou ještě nominován k zisku zlaté plakety v projektu „České ručičky“. Nejlepším zahraničním soutěžícím s celkovým součtem 71 bodů byl Bence Tóth z maďarské Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképzö Iskolája.


 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina