aktuality

Dizajn stoličky proti manspreadingu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Prestížnu dizajnérsku cenu Belmond Award 2019 získala Laila Laurelová, 23-ročná študentka dizajnu Univerzity Brighton z Veľkej Británie. Navrhla dizajn stoličky, ktorá má mužom obmedziť sedenie na stoličke so široko rozkročenými nohami.

Základ stoličky pre mužov a pre ženy je rovnaký vo výškovom sedení, tvarom opierky a použitým materiálom. Výnimočný je návrh tvaru sedáka. Lichobežníková doska na sedenie mužov je ohraničená nízkymi obrysovými lištami. Predná časť je užšia, takže muži na nich musia sedieť s nohami pri sebe. Ich sedenie nebude zaberať toľko miesta.

Ženy sa sťažujú na ich spôsob sedenia vo verejnej doprave, v čakárňach. Odborníci to označujú ako manspreading. Vyjadruje to rozťahovanie, rozširovanie nôh pri sedení mužov. Navyše zaberajú aj spoločné opierky rúk a výrazne dávajú najavo svoju nadradenosť. Takýto spôsob sedenia vidno najmä u Poliakov. Jazykový neologizmus sa objavil v anglickom výkladovom slovníku Univerzity Oxford v roku 2015.

Dizajn stoličky pre ženy podľa návrhu Laily Laurelovej má opačné riešenie – so širšou stranou sedáka vpredu. Doplnila tam aj neveľké tvarované teliesko, ktoré zabraňuje neprirodzenému stisnutiu kolien. Umožní to aj ich pohodlnejšiu polohu, ktorá neobmedzuje „susedské“ sedenie. Mužom navyše táto prekážka zavadzia pri sedení.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina