aktuality

Pro novou rozhlednu na Svobodné hoře u Vodňan hledají jméno

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Do konce října bude mít Vodňansko vlastní rozhlednu. Na Svobodné hoře už začaly stavební práce. Lidé mohou do konce prázdnin navrhovat šestadvacetimetrové stavbě jméno.

„Rozhledna bude dřevěná, stejný typ jako je na Boubíně, s tím rozdílem, že naše bude mít poslední patro zastřešené,“ uvedl starosta Vodňan Milan Němeček.

Autor rozhledny je stejný jako té boubínské, Jiří Ondřich. „Skutečně jsem vycházel z boubínské rozhledny. Ale na kopci Svobodná hora jsou oproti Boubínu daleko lepší povětrnostní a klimatické podmínky, což je výhodnější pro stabilitu,“ uvedl.

Vodňanská rozhledna je podle autora projektu založená na čtyřech betonových patkách. Konstrukce je z dřevěných kulatin spojených ocelovými styčníky a šrouby. Uprostřed nosné konstrukce je umístěno dřevěné schodiště s ochozem ve výši pětadvaceti metrů.

Projekt počítá se zhruba sedmimilionovými náklady na asfaltovou cyklostezku i na rozhlednu. Část pokryjí evropské dotace.

Do konce letních prázdnin mohou lidé v infocentru ve Vodňanech navrhovat jména rozhledny. Podle pracovníků informačního centra už se začínají scházet první návrhy. Vhodit je lidé mohou přímo do schránky v IC nebo zaslat e-mailem na info@vodnany.net.

Zdroj: Strakonický deník

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina