technológie

Ruční nářadí pod vlivem digitalizace

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Digitalizace výroby je termín, který si většina z nás asi okamžitě spojí s pojmy jako Průmysl 4.0, automatizace, robotizace… V této souvislosti si nejspíš vybavíme velké výrobní linky, případně menší výrobní buňky s CNC obráběcími centry, obslužnými roboty atd. Avšak digitalizace výroby může mít i jinou podobu, např. digitalizovaný sklad drobného materiálu, hranovacích pásek apod. S tím nepřímo souvisí i „digitalizace“ ručního elektrického a montážního nářadí.

Sledování polohy

Jedním z prvních a již dříve představených příkladů „digitalizace“ akumulátorového ručního nářadí je možnost komunikace s nářadím přes počítač nebo aplikaci v chytrém telefonu či tabletu. To umožňuje např. programovat jeho parametry, sledovat a archivovat historii jeho práce, sledovat jeho polohu, udržovat podrobné záznamy o každém nářadí, a tím spravovat celou vlastní flotilu nářadí a vybavení napříč celou sítí pracovních míst a obsluhujících pracovníků. Chytrý telefon či tablet se speciální mobilní aplikací se bezdrátově prostřednictvím bluetooth spojí s pokročilou elektronikou integrovanou v akunářadí a umožní např. nakonfigurovat požadované parametry pro optimální výkon. Další funkcí systému je neustálý přehled o nářadí. Pokud ho někde ztratíme či zapomeneme, díky uloženým záznamům v telefonu či tabletu snadno zjistíme, kde jsme ho měli naposledy.

Výše popsaný systém je vysoce sofistikovaný, má řadu funkcí a to samozřejmě ovlivňuje i cenu nářadí, v němž je zabudován. Samotný fakt, že je pevně zabudován v nářadí, přivedl jiného výrobce na myšlenku nabídnout produkt s podobnými funkcemi, který by ale byl použitelný univerzálně na jakékoliv montážní nářadí – i staršího data výroby. Vycházel navíc z předpokladu, že uživatel nepotřebuje u svého akunářadí nastavovat parametry přes mobil, ale stačí mu pouze nástroj pro jeho „sledování“ a archivaci dat o jeho poloze. Tím má neustálý přehled o svých výrobních prostředcích.

Základem systému je bluetooth modul s integrovanou baterií o velikosti zhruba 34x33x13 mm, který lze přilepit na jakékoliv nářadí, ať už se jedná o elektrické nářadí či žebřík. Bluetooth modul je bezdrátově spojen s chytrým telefonem (nebo tabletem), do něhož každých 8 sekund vysílá signál. Telefon data průběžně odesílá na vzdálený server (cloud). Ve svém počítači v kanceláři (anebo v připojeném mobilním zařízení kdekoli mimo kancelář) tak máme neustálý přehled o veškerém nářadí. Každých 30 minut navíc funkce GPS smartphonu přenáší polohu nástroje do cloudu, takže je možné nástroj kdykoliv lokalizovat – a to i ze značné vzdálenosti.

Vzdálené zapínání

Dalším příkladem využití bluetooth u akumulátorového nářadí je odsávání prachu bez překážejícího elektrického kabelu. Bluetooth modul, který je z důvodu napájení integrovaný do akumulátoru nářadí, je na dálku spárovaný s bluetooth modulem ve vysavači. Mobilní vysavač se tak spustí při zapnutí akumulátorového nářadí a při vypnutí se zase zastaví.

Tento systém lze ale používat i v kombinaci s nářadím bez integrovaného bluetooth modulu. Výrobce alternativně nabízí tlačítkový spínač se zabudovaným bluetooth modulem, který lze pomocí dvou upevňovacích pásků připevnit na hubici sací hadice. Mobilní vysavač pak lze pomocí tohoto dálkového ovládání zapínat a vypínat přímo na sací hadici. Tím se ušetří čas zbytečným přecházení k vysavači.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina