výstavy

Vzorový byt ve stylu digitální romantiky, aneb co dokáže česká zakázková výroba

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na jedné straně jsou to pastelové barvy (hlavně pudrová), doplněné o akcenty zlaté a černé barvy. Na druhé straně jsou to moderní materiály, jako jsou kovolamináty, lamináty, digitální tisk a špičková kování. Tak vypadal koncept VZOROVÉHO BYTU ve stylu digitální romantiky, který ve dnech 21.–24. 3. 2019 nechal chladným jen málokterého z návštěvníků jarního veletrhu FOR INTERIOR v Praze – Letňanech (viz ZDE).

Výše zmíněný VZOROVÝ BYT tvořila speciální expozice o ploše 90 m2 s reálnou ukázkou moderního, praktického a ergonomického bydlení v měřítku 1:1, jejímž cílem bylo inspirovat širokou i odbornou veřejnost. Pro letošní přehlídku interiérového designu DESIGN SHAKER, proběhnuvší v rámci doprovodného programu veletrhu FOR INTERIOR – jaro, ji navrhla a ve spolupráci s řadou partnerů vytvořila pražská interiérová návrhářka a designérka Ing. Iva Bastlová, DiS. A to namísto svého staršího, ale neméně úspěšného projektu SCÉNA: Inspirace & Trendy, kde v průběhu uplynulých pěti let prezentovala pomocí vzorků materiálů a hotových výrobků nejnovější interiérové trendy inspirované zahraničními veletrhy.

Expozice VZOROVÝ BYT

Ve své letošní expozici VZOROVÝ BYT Ing. Bastlová tentokrát nabídla návštěvníkům veletrhu možnost čerpat inspiraci pro zařizování svých interiérů prostřednictvím skutečného vybavení části bytu (kuchyně spojené s obývacím pokojem, ložnice a koupelny), navržené podle přesně daného konceptu, respektive ústředního tématu – „digitální romantika“. Spolu s použitými materiály (lamináty, kovolamináty), digitálním tiskem v mnoha podobách či moderním kováním zde současně šlo také o kombinaci pastelových barev, s akcentem zlaté a černé, jež působí luxusně, ale přitom útulně a přívětivě, s cílem nevytvářet sterilitu ani futurismus, ale domácí pohodu spojenou s elegancí. Mimo to se zde zájemci mohli dozvědět na co si dát pozor při zařizování, jak zařídit byt ergonomicky a jaké vychytávky a detaily neopomenout. V první řadě to, že před samotným zařizováním je třeba si ujasnit trojici tří následujících faktorů. Prvním je již zmíněný koncept, neboli ujasnění hlavní myšlenky (představy), kterou se bude celý interiér vyvíjet.

„Koncept může vycházet např. z konkrétního obrazu, fotografie, vzpomínky apod., přičemž není třeba mít poskládáno několik ilustrativních obrázků, jejich množství může být naopak někdy až matoucí. Důležité je přesně si ujasnit základní vzhledové požadavky, definovat hlavní motiv a stručně popsat, co by měl interiér vyjadřovat,“ vysvětluje autorka přecházejíc k druhému faktoru, kterým je půdorys neboli dispozice konkrétního prostoru v reálném měřítku. Jeho vytvoření nám napoví, kolik úložného prostoru se sem doopravdy vejde, jak velká může být kuchyně, jak velký si můžeme dovolit jídelní stůl atd. Neméně důležitým je také orientační rozpočet na realizaci vytvořený s určitou rezervou na vícepráce, při jehož sestavování se podle autorky nevyplatí šetřit na materiálech, které lze v případě potřeby velmi obtížně vyměnit, tzn. na podlahové krytině, obkladech v koupelně, vestavěných skříních a kuchyni. V neposlední řadě pak nelze opomenout informaci Ing. Bastlové o důležitosti využití zakázkové výroby nábytku na míru, která byla komplexně uplatněna v předmětné expozici vzorového bytu a jejímž prostřednictvím autorka demonstrovala návštěvníkům, že zajímavý a elegantní interiér s kvalitním nábytkem lze pořídit i jinak, než ve značkovém studiu. „Ve svých návrzích využívám převážně českou zakázkovou výrobu, díky níž mohu zvolit jakýkoliv materiál, navrhnout detail a nemusím se omezovat ani dělat kompromisy. To znamená, že vše mohu navrhovat na míru dle přání a požadavků klientů a že se prostor využije co nejlépe. V tomto případě nemusím dělat téměř žádné ústupky, např. ohledně rozměrů. Skříně jsou vestavěné až do stropu, od stěny ke stěně a nikde není žádná skulina pro pavouky a prach. Pohovka je také přesně dle rozměrů a není třeba vybírat menší, aby se vešla a mít zbytečně půlmetrovou mezeru, a nebo naopak větší, která přesahuje. Kuchyně je také přesně tak, jak zákazník potřebuje, a to jak u výšky pracovní desky, tak u množství horních skříněk, počtu zásuvek a mnoha dalšího vybavení,“ uvedla Ing. Bastlová nejen v informační brožuře ke vzorovému bytu, která byla v expozici každému zájemci k dispozici, ale i osobně při její pravidelně prováděné komentované prohlídce.

Kuchyně spojená s obývacím pokojem

„Kuchyně je centrum každého soukromého interiéru, ať je vaření uživatelovým koníčkem či nikoliv. Je to místo, kde se rodina setkává, kde se koná každodenní i slavnostní stolování. Zde dost často probíhají návštěvy, hry dětí i řada dalších činností. Její propojení s obývacím pokojem proto již není trend, ale spíše standardní řešení,“ uvedla autorka na adresu předmětného prostoru, na jehož celou podlahovou plochu navrhla instalovat jeden typ podlahové krytiny (vinylové pásy s imitací dřeva), čímž se nejen eliminují nevzhledné a nepraktické přechodové lišty, ale interiér se opticky zvětší. Poté přešla na kombinaci různých, ale vzájemně barevně sladěných materiálů použitých při výrobě kuchyňské linky a protilehlého ostrůvku, pro jejichž korpusy byly použity laminované desky v barvě černé (linka) a u ostrůvku z většiny v barvě pudrové (starorůžové). Čelní plochy byly dokončeny odolným akrylátem v bílé a šedé matné barvě a zlatým kovolaminátem.

„U pracovní plochy jsme s ohledem na její požadovanou vyšší odolnost sáhli po kompaktní desce v dekoru, který zcela věrně imituje mramor. Stejný materiál, ale tentokrát s dekorem dřevěné dýhy, byl použit také pro jídelní stůl,“ doplňuje autorka a dodává, že jako obklad za pracovní desku kuchyňské linky byla navržena kompozitová deska složená ze dvou lakovaných hliníkových vrstev na polyetylénovém jádru, opatřená digitálním potiskem s motivem ladícím s pracovní deskou. Kompaktní deska s mramorovým dekorem pak tvořila také vnější opláštění na bocích korpusu ostrůvku. „Kuchyně je především pracoviště, a tak musí být nejen estetická, ale také praktická a ergonomická. Proto jsme všude použili praktické výsuvné kování, kdy jsme zkombinovali bezúchytkový systém servo-drive s otevíráním pomocí úchytek. Ve snaze využít každé místo jsme pak speciální zásuvku s plnovýsuvy aplikovali také do prostoru pod dřezem,“ doplnila designérka, upozorňujíc přitom na v horních částech linky použité výklopy, díky nimž mohou skříňky zůstat během vaření otevřené, aniž by hrozilo riziko úrazu. V souvislosti se zásuvkami jednotně sladěnými v antracitové barvě, pak upozornila také na praktickou a ze všech stran přístupnou potravinovou skříň, která mimo jiné významně eliminuje také riziko vypršení expirační doby v ní uchovávaných produktů.

„Pro zpříjemnění práce v kuchyni je důležité také správné rozvržení skříněk. Ideální je, když umístění lednice potažmo potravinové skříně, dřezu a varné desky tvoří trojúhelník,“ doplnila Ing. Bastlová, která poté převedla pozornost účastníků na čtveřici židlí umístěných kolem jídelního stolu. Byly vybrány z jedné kolekce a přestože jedna byla plastová a tři čalouněné, navíc každá v jiném potahu, estetice interiéru to nijak neuškodilo. Potahy na židlích byly citlivě kombinovány s polštářky na pohovce v obývací části, vyrobené rovněž na míru a očalouněné látkou v růžové barvě. U pohovky nechyběl kusový koberec, vybraný s ohledem na jinak dost pestrobarevný interiér v neutrální šedé barvě. Na koberci stály dva různě velké konferenční stolky, opatřené rovněž zásuvkami, z nichž menší byl vyroben z růžového lamina a větší ladil s jídelním stolem. V této části expozice pak autorka neopomněla zmínit kromě tapet a dalších doplňků ještě designový radiátor s dřevěným krytem v provedení přírodní dub a regulačním ventilem ve zlaté barvě, ladícím se zlatou tapetou na stěně.

Koupelna

Poté se spolu s návštěvníky přemístila do koupelny, navržené bez keramických obkladů a dlažby. Pro její podlahu zvolila vinylové podlahové pásy s přírodním vzhledem dřeva, stejné jako v kuchyni a obývacím prostoru. Na obklady stěn použila speciální typy laminátu v barevné kombinaci jemně pudrové a šedé barvy. „Koupelna dnes už není jen místem pro očistu těla, ale prostorem pro relaxaci, kde ze sebe pomyslně smyjeme starosti a stres. Toto místo se proto nenavrhuje jen funkčně, ale klade se stále větší důraz na estetiku a celkový styl,“ zkonstatovala designérka s tím, že na méně exponované stěny koupelny lze zvolit i tapety. Musí se však jednat o vinylové, které odolají vlhkosti a jsou omyvatelné. Středem pozornosti interiéru koupelny byl luxusní typ volně stojící vany, která však vyžaduje kolem sebe dostatek prostoru, aby vynikla. Na zakázkově vyrobené skříňce bylo postaveno umyvadlo, povrchově upravené vysoce odolnou nano glazurou, která je oproti tradičně ošetřeným povrchům dokonale hladká a zářivá, čímž je odolnější vůči bakteriím a usazování vodního kamene a nečistot. (Stejnou povrchovou úpravou disponovala i toaleta.) Korpus koupelnové skříňky byl vyroben z lamina ve starorůžovém odstínu, čela zásuvek z MDF desek  povrchově upravených tmavě šedým akrylátem v matném provedení s digitálně natištěným dekorem v lesku. Stejný motiv, ale v menším měřítku, byl natištěn také na skleněných poličkách v zrcadlové skříňce nad umyvadlem, opatřené dvířky s oboustranným zrcadlem.

Ložnice

„Místo pro spánek a relaxaci by mělo být stejně kvalitní jako ostatní části bytu, i když se nejedná o reprezentativní prostor. Mějte na paměti, že zde trávíte téměř třetinu života a nabíráte energii do dalšího dne, a v případě nemoci zde zůstáváte i několik dní najednou,“ řekla autorka účastníkům prohlídky po vstupu do interiéru ložnice vzorového bytu, jemuž dominovalo čalouněné dvoulůžko z produkce rodinné firmy Neuk s.r.o. Bylo zhotovené v modrém až modrozeleném provedení a postavené na celoplošném koberci v opět neutrálním odstínu šedé barvy. Po stranách umístěné noční stolky, z nichž každý byl jinak velký, což dodávalo prostoru na dynamice, měly korpusy vyrobené z laminovaných desek s dekorem přírodního dřeva, zatímco zásuvky na plnovýsuvech byly opatřeny čely z lamina tmavě šedé barvy. Pro uložení prádla a veškerého oblečení byla s ohledem na menší prostor pokoje zvolena varianta šatní skříně s rámovými dveřmi z LTD dílců v tmavě šedém provedení. Dvě dveřní křídla byla plná a dvě  zasklená čirým sklem. Sklo mělo navíc aplikaci digitálního tisku, což ještě umocňovalo ve skříni integrované osvětlení. Korpusy uvnitř skříně barevně ladily jak s již zmíněnými konferenčními stolky, tak také s na míru vyrobenou komodou, sloužící současně i jako toaletka. To samé, co se sladění týče, pak platilo také o potahové látce dvojlůžka, respektive o jejím dekoru dozdobeném černými tečkami, které korespondovaly s digitálním potiskem na dveřích. Tatáž látka pak byla použita i jako potah čalouněného taburetu toaletky a jedné ze dvou v ložnici umístěných židlí. Celkový dojem byl ještě umocněn svítící dekorací v podobě tří rámů z MDF lišt dokončených zlatým kovolaminátem na stěně za zadním čelem dvojlůžka, potažené modrozelenou tapetou s decentním vzorem, připomínající dekorativní výmalbu.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv Ing. Ivy Bastlové, DiS

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina