technológie

Pro zefektivnění montáže parapetních desek

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jaro je zde a stavební sezóna je v plném proudu. Lidé staví, rekonstruují, opravují. Poptávka po stavebních a montážních pracích jednoznačně převyšuje nabídku, kapacita většiny dodavatelských a realizačních firem je vytížena na maximum, termíny se prodlužují. Firmy hledají možnosti, jak některé činnosti urychlit a zefektivnit, aniž by se to negativně projevilo na kvalitě odvedené práce. Někdy přitom stačí maličkost – jen je potřeba o ní vědět. Malým příkladem je jednoduchý, ale „chytrý“ systém pro rychlou a přesnou montáž parapetních desek.

Montáži parapetních desek samozřejmě předchází příprava stavebních otvorů (ostění, nadpraží a zejména parapetů) a montáž oken. Podaří-li se správně namontovat okna, tzn. včetně těsnění připojovací spáry, nastupuje zapravení špalet a montáž parapetních desek – většinou za pomoci nízkoexpanzní montážní PU pěny. Šikovní řemeslníci mají tuto činnost takříkajíc „v ruce“, ale šikovných řemeslníků ubývá a tomu často odpovídají i výsledky práce. Minimalizovat nepřesnosti a naopak zvýšit výslednou kvalitu a celkovou efektivitu umožňuje v úvodníku zmíněný německý montážní systém. Jeho cílem je vytvořit přesnou a stabilní pozici pro parapetní desku před vlastní montáží.

Systém se skládá z ručního aplikátoru a z plastových konzolových podpěrek. Podpěrky jsou asi 30 mm široké a mají tvar písmene L. V kratší části je otvor pro vrut a na její vnější ploše je nalepena oboustranná lepicí páska. Aplikátor, podobný úzké zednické lžíci, se skládá z rukojeti a ocelové čepele ohnuté do tvaru písmene L. K její zadní části u rukojeti je pomocí flexibilního lepicího PU tmelu připevněn hranolek, jehož tloušťka odpovídá tloušťce parapetní desky (je k dispozici ve dvou verzích: 16 a 21 mm) a jeho délka odpovídá délce ocelové čepele.

Při montáži delší část plastové konzoly vsuneme mezi hranolek a čepel aplikátoru, přičemž kratší část konzoly se opře o čelo hranolku. Pružná čepel přitlačuje konzolu k hranolku. Z lepicí pásky sejmeme ochrannou vrstvu, hranolek jeho horní plochou opřeme o hranu polodrážky v okenním rámu určené pro usazení parapetu a přitlačením plastovou konzolu přilepíme k rámu. Tímto způsobem připevníme všechny podpěrky po celé délce okna v cca 50cm rozestupech podle hmotnosti parapetu a následně je zafixujeme vruty.

Montáž parapetní desky se provádí tak, že desku posadíme na konzoly a zasuneme nadoraz do polodrážky okenního rámu. Poté přední hranu desky jednou rukou mírně nadzvedneme a druhou rukou pod zadní hranu po celé délce parapetu aplikujeme montážní pěnu. Následně desku pod přední hranou podepřeme klínky, pomocí libely vyrovnáme, v případě nutnosti zatížíme proti nadzvednutí a necháme pěnu vytvrdnout.

Montáž parapetní desky, a to i větších rozměrů, zvládne tímto způsobem jediný pracovník během několika minut.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina