technológie

Materiálové a technologické novinky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z ponuky firiem PANAS, spol. s r.o., Störi Mantel s.r.o., MYNAŘ-TRADE s.r.o., BRAZ Technologie s.r.o., LEITZ-nástroje s.r.o., Ostermann Česko spol. s r.o. a Remmers s.r.o.

MORBIDELLI X200/X400 – nové modely nestingových center SCM

Výraznou novinkou letošního roku je představení kompletně nové řady nestingových obráběcích center SCM – modely Morbidelli X200 a X400. Cílem těchto nových modelů je nabídnout výrobcům korpusového nábytku takové řešení, které beze zbytku naplní všechny jejich požadavky a zároveň řeší nevýhody dosavadní technologie používané pro nesting. Z konstrukčního hlediska se jedná o portálové provedení s pohonem na obou stranách. Pracovní plocha stroje je tvořena rastrovým stolem z fenolické pryskyřice nebo hliníkové slitiny. Na stroji lze nakonfigurovat až 3 pracovní jednotky zároveň: hlavní frézovací elektrovřeteno, vrtací hlavu a otočnou drážkovací pilu nebo doplňkové frézovací elektrovřeteno.

Frézovací elektrovřeteno může být ve 3, 4 nebo 5osém provedení (výkon od 9 do 15 kW). Hlavní zásobník nástrojů hřebenového typu (max. 18 pozic) je umístěn v blízkosti elektrovřetene uvnitř pohyblivého ochranného krytu stroje. Na přání je pak k dispozici zadní rotační (16 pozic) a boční hřebenový (max. 19 pozic) zásobník nástrojů. Vrtací hlavy jsou dostupné v mnoha velikostech provedení dle požadavků (až 21 vertikálních vrtáků), navíc s možností vybavení drážkovacími pilkami v osách X a Y. Standardem u SCM je použití technologie rotoaxiálních vrtacích hřídelí s prodlouženým intervalem údržby. Rozsah otáček vrtáků lze plynule nastavovat v rozmezí 2000–8000 ot./min. Zajímavou novinkou je použití rozměrově upravených horizontálních vrtacích hlaviček ve vrtací hlavě, které dovolují provést horizontální vrtání již 9 mm od podkladní desky! To v praxi znamená, že pro následné horizontální vrtání dílců není nutné ze stroje odejmout podkladní MDF desku a používat přísavky! Jako třetí jednotku lze zvolit buďto otočnou pilu 0–90° nebo doplňkové frézovací elektrovřeteno (5 kW).

Pracovní stůl je dostupný v šířkách od 1250 do 2200 mm a délkách od 2500 do 4300 mm. Pro maximální účinnost podtlakového upínání je možné zvolit rozdělení pracovní plochy na zóny (max. 30) navíc doplněné o dynamické řízení vakua, které vždy soustředí maximální podtlak do místa obrábění. Maximální výška obrobku je 150 mm (X200) resp. 180 mm (X400). Z hlediska zástavbových rozměrů lze zvolit mezi variantou kompletně bez ochranného hrazení (ProSpace) nebo verzi s ochrannou ohradou (ProSpeed), kde lze dosáhnout max. rychlosti posuvu v ose X až 50 m/min.

Stroje jsou dodávány buďto jako samostatné, nebo doplněné o automatické zakládání/odebírání, čímž se pak jedná o tzv. kompletní nestingovou linku, která výrazně snižuje nároky na přítomnost a práci obsluhy. Pracovní cyklus nestingové linky může být doplněn o automatický tisk etiket, který probíhá na zakládací plošině současně během operace frézování. Každý dílec je tak opatřen etiketou s identifikačními údaji.

Ovládání stroje je pomocí integrovaného PC v ovládacím panelu eye-M s dotykovou obrazovkou 21“ a dálkového ovladače. Uživatelské rozhraní Xilog MAESTRO je založeno na CAD/CAM systému dovolující plnohodnotné řízení a ovládání stroje i méně zkušeným uživatelům. Zajištěna je i kompatibilita s oborovými korpusovými programy (IMOS, Corpus 3D, Špinar, CabinetVision atp.).

Výrobce: SCM Group S.p.A.
Prodejce: PANAS, spol. s r.o.

Velkokapacitní linka na výrobu palet SMHC – Line

Česko-švýcarská společnost STÖRI MANTEL rozšiřuje portfolio vyráběných strojů o velkokapacitní linky na výrobu palet SMHC – Line s výrobní kapacitou 6 ks palet/minutu, tzn. více než 2500 ks palet/8hodinovou směnu. Cílem této linky je plně automatizovat výrobní proces přípravy sestavení palety pro sbíjení.

Z nabídky lze vybrat ze dvou modelových řad, a to prvně z linie sestavené ze dvou sbíjecích automatů s možností mechanického přestavení linky na různé typy a velikosti palet a druhá v řadě je nabídka plně univerzální linie, která je sestavena ze tří sbíjecích automatů s výhodou rychlé přestavitelnosti pomocí elektromotorů na různé typy a velikosti palet.

Linky SMHC umožňují, dle konfigurace vyrábět čtyřcestné a dvoucestné palety o max. velikosti 1 500 x 1 500 mm a prioritou je využití moderních technologií směřující k úspoře energií a snižování výrobních nákladů při produkci palet. Nezbytnou součástí je promyšlené zabezpečení pracovního prostoru zajišťující bezpečnost práce a ochranu zdraví obsluhy.

Výrobce a prodejce: Störi Mantel s.r.o.

Olepovačky MINIPROF s vyměnitelnými vaničkami

Olepovačky MINIPROF se vyznačují tuhostí konstrukce, malými nároky na prostor a řadou zajímavých až unikátních technických řešení. Jedním z nich je nanášecí jednotka s vyměnitelnými vaničkami na lepidlo.

Jednotka nanášení lepidla je jakýmsi srdcem olepovacího stroje. MINIPROF urazil dlouhou cestu od jednoduchého horkovzdušného fénu až k moderní nanášecí jednotce s vyměnitelnými vaničkami a nahřívací stanicí. Toto ocení každý zákazník, který mění barvu olepovaných materiálů a chce docílit téměř neviditelné spáry mezi páskou a deskou.

Výhody nanášecích jednotek MINIPROF-systém s vyměnitelnými vaničkami
•    Samostatné digitální řízení teploty nanášecí jednotky s válečkem a samostatné řízení teploty ve vaničce
•    Teflonovaný povrch pro snadné čištění a použití PUR lepidel
•    Samotná nanášecí jednotka s válečkem je namontována v olepovačce na přesném lineárním vedení, aby byl vždy dodržen úhel mezi lepenou deskou a nanášecím válcem
•    Nahřívací stanice pro náhradní vaničku na lepidlo s digitální regulací teploty. Ideální řešení pro rychlou výměnu vaniček ve stroji
•    Žádná mazací místa v nanášecí jednotce
•    Patentovaný šroubovicový systém sání lepidla z vaničky na válec, díky kterému dokáže jednotka nanést spolehlivě lepidlo i na dílec tloušťky 60 mm v jakékoliv délce

Výrobce a prodejce: MYNAŘ-TRADE s.r.o.

PUR nástavby FE-MA-TECH – lepte PUR lepidly jednoduše a levně

Zvyšování kvality lepeného spoje je velmi aktuální téma. Minimální pohledová spára, vysoká odolnost lepeného spoje proti působení vody a maximální tepelná odolnost. Tyto vlastnosti očekává jak kaž­dý náročný uživatel olepovaček hran, tak v čím dál větší míře také koncový zákazník. Polyuretanové nástavby (dále PUR nástavba) německého výrobce FE-MA-TECH umožní spolehlivé olepování PUR lepidly ve formě 2–20kg patron i na vaší stávající olepovačce. Použití PUR patron v porovnání s granulovaným PUR lepidlem snižuje provozní náklady až o 50 %.

Zařízení je určeno pro profesionální a průmyslové olepovačky hran zn. IMA, Homag, Brandt, OTT, SCM, Hebrock, Felder, Fravol, Casadei, Cehisa apod. Montáž zařízení na stávající olepovačku trvá cca. 3 hodiny.

Celý systém je hermeticky uzavřen a lepidlo v něm tak může být uchováno i několik týdnů. Zdlouhavé a pravidelné čištění nanášecí jednotky stroje se omezuje na minimum. Vše bez nutnosti nákupu drahých originálních přídavných komponentů a bez zásahu do mechanických i elektronických částí olepovačky hran.

Při změně typu olepovačky se stávající zařízení jednoduše napojí na novou technologii.

Vybírat je možné z několika typů zařízení dle rychlosti posuvu dané olepovačky. Zařízení dokáží spolehlivě doplňovat lepidlo i do olepovaček s rychlostí posuvu nad 30 m/min., popř. také do oboustranných olepovaček.

PUR nástavby FE-MA-TECH fungují na principu předehřátí PUR lepidla ve speciální tavné komoře, do které se patrona s lepidlem jednoduše vkládá a vyměňuje i v průběhu chodu zařízení. Předehřáté lepidlo se uchovává ve vyhřívaném zásobníku, odkud je již jako tekuté transportováno do standardní nanášecí vaničky olepovačky hran pomocí speciální vyhřívané hadice.

Výrobce: FE-MA-TECH, Germany
Prodejce: MYNAŘ-TRADE s.r.o.

Poloautomatická olepovačka hran tvarových a rovných dílců VSB

VSB je poloautomatická olepovačka hran na rovné, kulaté nebo zakřivené dílce. Jedná se o univerzální stroj pro olepování dýhou, melaminem, PVC a ABS do 3 mm. Stroj je vybaven novým patentovaným pracovním stolem, který umožňuje snadnější posouvání dílce a olepování lze provádět bez použití jiných přípravků. Nylonové zástrčky zaručují dokonalou integritu a čistotu povrchu olepovaného dílce. Tento nový patentovaný pracovní stůl můžete ještě polohovat a naklánět, a to pod úhlem od 0° až do konečných 45°. Stroj je vybaven elektronickým milimetrovým počítadlem, nástrojem na střih pásky, držákem hrany, podpůrným válcem s ocelovými koly, vodítkem hrany na gumové válce, teflonovou vaničkou pro 1,3 kg lepidla a automatickou regulací teploty. Olepovačku VSB je možno dovybavit i systémem vnějšího nakládání pro předtavnou jednotku, horkovzdušným ofukem a ještě systémem zakládání pásky, kde si můžete vybrat patentovaný motorový mechanismus vodiče pásky.

Poloautomatická olepovačka hran VSB olepuje rovné, kulaté nebo zakřivené dílce o tloušťce od 10 mm do 60 mm, kde tloušťka hrany může být od 0,4 mm až do 3 mm. Minimální rádius zaoblení je 20 mm. Pracovní rychlost stroje se pohybuje od 4 do 8 m/min. Hmotnost stroje činí 230 kg a jeho rozměry jsou 1800x1190x1150 mm.

Výrobce: Fravol
Prodejce: Braz Technologie, s.r.o.

LEITZ pilové kotouče KATANA pro CNC obráběcí centra

Na významný trend v používání CNC horních obráběcích center v dřevozpracujícím průmyslu reaguje LEITZ kromě bohaté nabídky stopkových fréz a vrtáků nově i modernizovanou nabídkou pilových kotoučů CNC Katana určených k řezání a drážkování na CNC obráběcích centrech.

Specializované pilové kotouče CNC Katana s břity ze slinutých karbidů mají tvary jednotlivých zubů uspořádaných do tzv. skupinového ozubení WZ/WZ/FZ, které garantuje univerzálnost použití pilového kotouče. Kromě dřevotřísky (surové, dýhované i laminované), MDF i OSB desek lze kvalitně řezat i překližku, spárovku nebo zakracovat masivní hranolek. Formátování plošných materiálů s dekorem probíhá na dvakrát. Při prvním souběžném pohybu CNC agregátu dojde k předřezání do hloubky 1–2 mm a v druhém protiběžném pohybu se deska formátuje s absolutně čistou hranou. Pilové kotouče CNC Katana jsou podobně jako pilové kotouče CNC WhisperCut s DP-břity každý jeden na konci výrobního procesu individuálně vyvážené, aby šetřily ložiska a uložení hnacího hřídele CNC pohonného agregátu a dosahovaly co největší přesnost řezu. Navíc mají pilové kotouče CNC Katana na tělese laserové ornamenty vyplněné tlumicí hmotou, která redukuje nežádoucí vibrace a hlučnost při řezání na minimum.

CNC Pilové kotouče se vyrábějí od průměru 180 mm až do 350 mm pro všechny typy pohonných agregátů významných výrobců CNC horních obráběcích center. V tělese kotouče jsou vždy již obsažené příslušné unášecí otvory, potřebné k upnutí na konkrétní upínací přírubu.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.

Vhodné hrany Ostermann k novinkám od firmy Pfleiderer

Na německém odborném veletrhu „Bau“ (Mezinárodní odborný veletrh stavebních materiálů, systémů a rekonstrukce) představila firma Pfleiderer, jeden z předních výrobců dřevomateriálů v Evropě, aktuální novinky ve své kolekci. Pro rok 2019 je tu přibližně 34 nových dekorů, které rozšiřují portfolio firmy nabízené po celém světě. Firma Ostermann, dlouholetý partner firmy Pfleiderer, k nim dodává vhodné hrany.

Mezi novými dekory je velké množství módních reprodukcí žádaných materiálů, jako jsou beton, kov, kámen a mramor. Ty s umírněností a lehkostí odrážejí industriální vzhled, který je právě teď hodně v kurzu: Broušený beton a kamenné povrchy ve spojení s kovy, jako černá ocel nebo i sklo a loupaná dýha. Příkladem nedbalého industriálního šarmu jsou inovované dekory, např. dekor tónovaného skla „Window“, dekory oceli či výrazný dekor „Terrazzo Nero“, ale i různé va­rianty betonu. U dřevodekorů dominují světlá, přírodní dřeviny s vyváženým a klidnějším žilkováním.

Nové hrany jsou k dispozici v obvyklých standardních šířkách 23, 33, 43 a 100 mm a na přání též v libovolné požadované šířce do 100 mm.

Mezinárodní katalog barev
Designová kolekce firmy Pfleiderer je po celém světě dostupná v jednotném duchu. Po sladění s aktuálním rozšířením kolekce lze i hrany od firmy Ostermann objednat v desetijazyčném e-shopu: v přiřazovacím katalogu dekorů hran a desek.

Dodávky již od 1 metru
Díky svému známému rychlému servisu dodávek skladového zboží dodává firma Ostermann hrany z ABS, melaminu, akrylátu, hliníku a pravého dřeva v libovolné délce od 1 metru a v libovolné šířce do 100 mm. Největší sortiment hran v Evropě obsahuje více než 12 000 hran k povrchům od více než 70 dodavatelů desek. Stále držíme krok s dobou: vhodné hrany k povrchům z aktuální kolekce firmy Pfleiderer!

Bližší informace najdete po zadání hesla „Highlights042019“ do vyhledávacího pole na úvodní straně e-shopu Ostermann (www.ostermann.eu).

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

Remmers HWS-112-Hartwachs-Siegel

Pri voľbe povrchovej úpravy drevenej podlahy, schodiska alebo nábytku často stojíme pred dilemou: použijeme lak alebo olej? Túto otázku si už viac klásť nemusíte!

HWS-112-Hartwachs-Siegel spája výhody oboch variant. Tento inovatívny hybridný produkt totiž zabezpečuje ochranu drevených podláh, schodísk alebo nábytku v interiéri, pričom póry ostávajú otvorené alebo polouzavreté, a zároveň prenecháva drevu optimálny vzhľad bez prílišného zvýraznenia kresby dreva. Drevo je tak chránené pred dlhodobým chemickým a mechanickým zaťažením a zachováva si jemu prirodzený vzhľad.

Špeciálne vlastnosti:
•    Lak a olej v jednom 1-zložkovom hybridnom produkte
•    Vytvára matný, prirodzený vzhľad povrchu na pohľad aj na dotyk
•    Ideálny pre použitie na drevené podlahy, schodiská a nábytok
•    Extrémne odolný proti oderu a poškriabaniu
•    Vytvára protišmykový povrch
•    Minimálny sklon k vylešteniu povrchov
•    Vhodný aj na detské hračky a do interiérov lodí

Výrobca: Remmers GmbH
Predajca: Remmers s.r.o.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina