technológie

Materiálové a technologické novinky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z nabídky firem BRAZ Technologie s.r.o., LEITZ-nástroje s.r.o., Petrojet Trade s.r.o., Aigner TOOLS s.r.o., Kili s.r.o., ABC – ŠROUB, spol. s r.o., SIMONSWERK GmbH, Ostermann Česko spol. s r.o., Okentěs, spol. s r.o., Pfleiderer Deutschland GmbH a REHAU, s.r.o.

Nové frézovací a vrtací centrum K2 2.0

Frézovací a vrtací centrum K2 2.0 představuje jediný stroj typu „all-in-one“ (vše v jednom) s revolučními systémy DDT Systém a Bar Nesting®, které umožňují kompletní obrábění na 5 stranách dílce za 4 minuty včetně řezání. Jedná se o automatický vyvrtávací stroj s průchozím vrtáním zespodu a automatickým návratem kusu k operátorovi a pracovní plochou (osa Y) až 1250 mm.

K2 2.0 se liší od ostatních kompaktních CNC na trhu, protože většina operací nevyžaduje žádné nastavení času využitím unikátního D-D-T (Double dynamic transport). Tento registrovaný systém se skládá ze dvou kleštin, které nepřetržitě drží materiál na místě během různých operací. Toto také umožňuje specializovaný software pro optimalizaci pracovních cyklů – jako nesting, ale s výhodou, že je možné vyvrtat vodorovné otvory bez nutnosti demontáže obrobku pro další operaci, což je hlavní nevýhoda v systémech nesting. Stroj je navíc vybaven speciál­ní přísavkou, která umožňuje vyfrézování celého kruhu. Dalším jedinečným systémem je 4stranné frézovací zařízení 0–3 mm.

K2 2.0 dokáže formátovat dílce a vytvářet konstrukční otvory v horizontálním a vertikálním směru z jednoho pásu aglomerovaného materiálu. Tvarové frézování celých vnějších oblouků či vnitřních otvorů – například dřez kuchyňských linek – je bez potřeby dořezávání nebo dokončování. V standardní výbavě je osazený 12 vertikálními vrtacími vřeteny, 8 horizontálními vřeteny v osách X a Y, jednotkou pilového kotouče pro funkci drážkování a samozřejmě výkonným 5kW frézovacím elektrovřetenem. Dále je stroj vybaven novým čtyřmístným zásobníkem nástrojů pro elektrovřeteno s automatickou výměnou.

Unikátností je elektrovřeteno s výměnou rychlého nástroje ISO 30, kterým dokážete vydlabat zámky pro dveře, lamelo systémy apod. Tato jednotka z tohoto stroje činí naprostý unikát a toho nejlepšího profesionála do těch nejnáročnějších provozů. Je to jediný CNC vrtací stroj, který takovou jednotkou disponuje.

Jednoduché nastavení a ovládání stroje je vykonávané prostřednictvím moderního programovacího softwaru přehledně zobrazeného na 19“ LCD monitoru se širokou databází souborů. K2 2.0 je ideální řešení pro malé a střední firmy s omezeným rozpočtem a omezenou skladovací kapacitou, stejně jako pro velké společnosti, které potřebují snížit náklady typické pro velké CNC stroje. Díky malé velikosti (stroj zabere pouhých 5 m2) můžete ušetřit cenný prostor ve vaší dílně a vytvořit lepší pracovní podmínky.

Výrobce: Vitap
Prodejce: Braz Technologie, s.r.o.

 

LEITZ ProfilCut Q Premium – nejvýkonnější profilovací systém

LEITZ profilovací systém ProfilCut Q Premium je nejvýkonnější nástrojový systém pro výrobu oken, dveří, nábytkových dílců nebo podlahových komponentů. Jedná se o ultimativní řešení vhodné jak pro malou, středně velkou, ale i průmyslovou výrobu s nasazením buď jenom při konvenčních řezných podmínkách nebo na moderních CNC výrobních zařízeních pro podmínky HSC (High-speed-cutting) opracování. Toto je umožněno přesnou konstrukcí tělesa z hliníkové slitiny a upínacího systému sestávajícího z otěruvzdorných zakalených ocelových komponentů, které upínají a samovystředí povlakované tvrdokovové výměnné břitové destičky bez pomoci dodatečných přípravků nebo kalibračních měrek. Břitové destičky jsou upnuté vždy přesným šroubem, který se upíná do ocelové čelisti. Celý systém je navržen tak, že výměna destiček je možná přímo v nožové hlavě osazené na hřídeli stroje. Břitové tvrdokovové destičky jsou standardně vždy povlakované. Oproti nepovlakovaným vykazují 3 až 5krát delší životnost. Kompletní frézovací hlava je velmi přesně vyvážena a těleso frézy je navíc povlakované, aby odolávalo nalepování třísky a mechanickému opotřebení. Ergonomický tvar frézovací hlavy zabezpečuje klidný a tichý chod frézy. Obvodová (řezná) rychlost profilovací hlavy 120 m/s se dá využít buď pro navýšení otáček a zlepšení kvality obráběného povrchu nebo do zvýšení posuvu a zvýšení kapacity výroby. Na přání dle druhu obráběného materiálu lze dodat i tvrdo­kovové břitové destičky povlakované diamantovou vrstvou (TDC – tungsten diamond coating). Frézovací hlavy LEITZ ProfilCut Q Premium je možné tepelně nalisovat na upínací trn nebo opatřit čipem pro digitální evidenci nástrojů. Koneční uživatelé tak získávají inovativní nástrojový systém, který splňuje nejvyšší technické a kvalitativní požadavky na výrobu.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.

 

Automatický kotel na dřevotřísku MultiBio 400

MultiBio 400 je automatický teplovodní kotel pro legální spalování dřevotřísky v případě, že je provozován v místě, kde toto palivo vzniká. Kotel je český výrobek vhodný pro komfortní automatické, ekologické vytápění například výrobních hal firem a administrativních nebo obytných budov o výkonu 110 až 370 kW. Kotel může být provozován jak s akumulační nádrží, tak i bez ní díky modulaci výkonu. Kotel se také může dát využít pro výrobu technologické teplé vody do teploty 100 °C.

Díky vysoké teplotě ve spalovacím systému Multibio kotel nevytváří pachovou stopu z použitého paliva. Uvnitř otočného roštu je až 1200 °C. Hořák MultiBio je výrobek s unikátním systémem spalování, který se skládá z přetlakové vzduchové komory, otočného roštu se speciálním vrtáním, tlačného šneku s přesným dávkováním paliva a turniketu, který zcela zamezuje zpětnému prohoření paliva do násypky i bez použití bezpečnostního kanystru s vodou. Spalování řídí elektronika PLC, která používá originální software Multibio.

Kotel je průmyslově chráněným výrobkem, který umožňuje spalovat jak kvalitní dřevěné pelety, tak i dřevěné pelety nejnižší kvality s vysokým obsahem popela nebo kůry, drcenou dřevotřísku, uhlí, rostlinné pelety a dřevěnou štěpku. Spalovací komora díky vysoké spalovací teplotě eliminuje pojiva v palivu s větším množstvím popela. V průběhu hoření odvaluje popel do prostoru popelníku a neobtěžuje tím obsluhu kotle. Kotel má automatické samočištění spalinových cestautomatický odvod popela ze spalovací komory. Nároky na čištění a obsluhu kotle jsou tak minimální.

K dispozici jsou výkony od 270 do 600 kW (od minimálního výkonu 90 kW). Kotle je možné řadit do řízené kaskády a lze tak získat potřebný výkon pro realizaci například 1,8 MW.

Pro úpravu odřezků dřevotřísky na palivo je možné zakoupit drtič dřevotřísky MultBio D150.

Výrobce a prodejce: Petrojet Trade s.r.o.

 

DIA frézy KONSTANTIN pro sametově čisté obrobení hrany

Aigner vyvíjí DIA frézy pro zaoblení nebo sražení hrany se systémem výměnných diamantových břitů Konstantin. CNC obrábění, jako je zarovnávání se zaoblením nebo se zkosením z obou stran hrany, je stále více požadováno zákazníky. V reakci na stálou poptávku po standardizovaných diamantových nástrojích na zpracování konstrukčních desek, jako je překližka, MDF nebo DTD, vyvinula firma Aigner obráběcí frézu C491 DIA Konstantin. Modulární systém kombinuje diamantové zarovnávací břity s vyměnitelnými rádiusovými diamantovými břity od R1 do R5 nebo alternativně s diamantovými břity pro sražení hrany pod 45°.

Aby firma Aigner byla schopna reagovat na různé požadavky obrábění rozličného materiálu, nabízí v modulárním systému různé typy úhlů diamantového ostří. První verze s úhlem ostří přibližně 30° (C491-3) je určena pro zpracování hran materiálů, které nejsou náchylné k otřepení, jako je například MDF. Druhá verze (C491-5) s úhlem ostří 54° (geometrie Speedy) je vhodná pro čisté obrábění překližek, konstrukčních desek z masivního dřeva nebo dýhovaných materiálů.

Díky modulárnímu systému lze sestavu fréz individuálně konfigurovat. Volitelně lze zvolit dvou- nebo třídílnou verzi sestavy fréz. To znamená, že hrana buď může být opracována ve dvou frézovacích krocích, nebo celý profil nástroje může být přímo nastaven na tloušťku materiálu a hrana opracována při jedné operaci. Systém tak může být pružně přizpůsoben různým tloušťkám materiálu v krocích po 0,5 mm. Každá sestava nástrojů je osazena na frézovacím trnu, vyvážena a zaměřena. Systém Konstantin obecně umožňuje nezávislou výměnu diamantových břitů obsluhou stroje. Také pro přebroušení není třeba nástroj kalibrovat.

Výrobce: Aigner-Werkzeuge G.m.b.H.
Prodejce: Aigner TOOLS s.r.o.

 

Extra štíhlá zásuvka CONCEPT

Společnost Kili představuje novou extra štíhlou zásuvku CONCEPT od firmy Emuca. Zásuvka je navržena, stručně řečeno, s přímými a zeštíhlenými liniemi, s inovativním bílým a antracitově šedým povrchem. Díky svým extra tenkým bočnicím, vyrobeným z ohýbaných ocelových profilů tl. 13 mm, má rozsáhlou objemovou kapacitu. Je vybavena plnovýsuvy s tlumeným dovíráním, s maximálním zatížením 30 nebo 50 kg. Profily jsou uzpůsobeny pro tloušťku dna a zad 16 mm. Dodává se v sadách, které se snadno montují bez obrábění. Horizontální seřízení čela pomocí bočního šroubu v rozsahu ± 1 mm, vertikální seřízení pomocí excentrického šroubu v rozsahu ± 2 mm. K dispozici je ve výškách 105, 138 a 185 mm a hloubkách 270, 300, 350, 400, 450 a 500 mm. Možnost doplnění relingů.

Výrobce: Emuca
Prodejce: Kili, s.r.o.

 

Akrylová nábytková dvířka Acrylic Matt a Acrylic Gloss

Společnost ABC – ŠROUB nabízí výrobcům nábytku zakázkovou výrobu nábytkových dvířek s akrylovým povrchem v provedení hluboký mat a vysoký lesk v řadě šesti uni barev: sněhově bílá, slonovina, saténová, laté, kobaltová šeď a černá. Dvířka vyrábí z akrylových desek Acrylic Matt a Acrylic Gloss. Nové matné desky Acrylic Matt se vyznačují jemnou akrylovou texturou, která výrobku dodává elegantní matný vzhled a je velmi příjemná na dotek, a zlepšenou odolností proti otiskům prstů. Lesklé desky Acrylic Gloss jsou všeobecně známé jako špičkové výrobky s mimořádně vysokým leskem a sytými barvami.

Základ obou materiálů tvoří prvotřídní dřevovláknité desky MDF 17 mm silné. Na jejich přední stranu je nanesena vrstva akrylového laku o tloušťce 0,7 mm a jejich rub je ke zvýšení stability potažen odolnou polystyrenovou fólií 0,6 mm. Desky se vyznačují vynikající odolností vůči nárazu, odolností proti poškrábání a vysokou stabilitou vůči UV záření. Boční plochy dvířek (hrany) jsou olepeny hranovacími páskami za pomoci PU technologie s vysokou odolností proti působení vody. Výrobce provádí vlastní testy odolnosti vůči vodě.

Dvířka jsou dodávána s ochrannou PE fólií, která během manipulace a zpracování chrání jejich povrch.

Výrobce a prodejce: ABC – ŠROUB, spol. s r.o.

 

TECTUS Glass – celoskleněné dveře v rovině se zárubní

SIMONSWERK vyvinul systém kování TECTUS Glass, je to nové řešení pro skleněné dveře v rovině se zárubní. Poprvé jsou skleněné dveře, zárubeň, závěsy a zavírání v jedné rovině – ideální pro minimalistický design v kombinaci s maximální průhledností. Moderní interiéry využívají velké prosklené plochy nebo průchody se skleněnými dveřmi, což jde ruka v ruce s touhou po vzdušnosti a čistém designu. Systém TECTUS Glass dává skleněným dveřím jedinečný vzhled a lehkost. Řešení, které již získalo několik mezinárodních ocenění za design, je nenápadné a s patentovanou technikou závěsů je optimální pro přitažlivé koncepty interiérového designu. Systém závěsů TECTUS Glass, bezkontaktní magnetické zavírání a varianty madel tvoří sladěný celek kování. Minimální počet viditelných prvků a zvýšení komfortu obsluhy podporuje koncept moderních interiérů, nyní také i pro objektové dveře do 80 kg.

Veškeré informace o závěsovém systému jsou k dispozici na internetu na adrese www.simonswerk.com.

Výrobce: SIMONSWERK GmbH
Prodejci: viz www.simonswerk.com

 

Černá je zpět – Ostermann má hrany, které ladí

Ať už na stěnách, na čalouněném nábytku, doplňcích anebo na kuchyňském a bytovém nábytku: černá opět zavítala do našich příbytků. Díky inovativním technologiím osvětlení a novým materiálům lze atraktivně upoutat pozornost na černé povrchy. Vhodné příslušenství pro výrobu nábytku sytě tmavých odstínů najdete ve firmě Ostermann.

Tmavé nebo černé povrchy působí velmi kvalitně a honosně. Navíc se dají univerzálně kombinovat s ostatními barvami v prostoru. Černá přitom zdaleka není jenom černá. Tmavé odstíny jsou k dostání v rozmanitých obměnách. S černou ocelí a tmavým betonem lze vykouzlit nábytek ve žhavě aktuálním „industriálním stylu“. Kdo preferuje přírodní styl, ten může sáhnout po některém z černých dřevěných dekorů. Supermatné nebo matné povrchy v černé barvě působí obzvláště příjemně a zásluhou nových povrchů s odolností proti otiskům prstů je jejich údržba snadná.

Vhodná hrana pro každý povrch
Pro výrobu aktuálně módního nábytku má firma Ostermann ve svém sortimentu nespočet tmavých unibarev. Díky tomu, že mohou mít různou strukturu a být v různých stupních lesku, přizpůsobí se ideálně každému povrchu. Originálním tipem jsou hrany s tmavým dekorovaným povrchem, například ABS hrana „Monocrete“ s atraktivním dekorem betonu nebo ABS hrany „Raja Black“ a „Černý mramor“, které mají aktuálně žádaný vzhled mramoru. Pro výrobu menších, zato ale vytříbených kousků nábytku dodává firma Ostermann ABS hrany již od délky jednoho metru v mnoha různých šířkách a tloušťkách. Sortiment hran pak završuje široký výběr černých melaminových hran.

Rychlejší, spolehlivější dodávky
Kompletní nabídku najdete na e-shopu firmy Ostermann (www.ostermann.eu). Do vyhledávacího řádku na úvodní stránce stačí jen zadat hledaný výraz „blackisback“. Pro případ poradenství po telefonu jsou vám k dispozici naši skvěle vyškolení obchodní zástupci. Zapomenout pak určitě nesmíme na naše rychlé dodávky skladového zboží. Veškeré skladové zboží objednané do 16 hodin totiž odesíláme ještě ten samý den.

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

 

Padací těsnění dveří Ellen Matic SOUNDPROOF OMEGA

EM SOUNDPROOF OMEGA je dalším logickým rozšířením nedávno představené nové generace dveřních padacích prahů ELLEN MATIC holandského výrobce ELTON B.V. prezentované již dříve zavedenými padacími prahy EM SOUNDPROOF, EM UNI-PROOF a EM UNI-BRUSH.

EM SOUNDPROOF OMEGA je speciální zvukotěsné, protipožární a kouři odolné automatické padací těsnění prahové části dveří. EM SOUNDPROOF OMEGA je vyroben z hliníkového profilu tvaru OMEGA šířky 15 mm a výšky 30 mm (tvar OMEGA – 15 mm nahoře, dole 28 mm). Těsnicí část je vyrobena z vysoce kvalitního silikonu, který má vynikající zvukotěsné parametry – útlum hluku až 51 dB. EM SOUNDPROOF OMEGA se ovládá jednostranně na straně závěsu a je vhodný především pro dřevěné zvukotěsné a protipožární dveře. Výška zdvihu těsnění je 20 mm, což umožňuje utěsnit i poměrně velkou mezeru mezi podlahou a dveřním křídlem. Nespornou výhodou oproti některým lištám podobného typu je, že těsnicí silikonová část klesá při zavíraní dveří svisle dolů stejnoměrně na obou stranách dveří, a to díky speciálnímu vnitřnímu mechanismu lišt nové generace. Padací lišta EM SOUNDPROOF OMEGA může být použita i u ne zcela rovných podlah, vnitřní mechanismus tyto nerovnosti automaticky vyrovná. Nastavení výšky padacího prahu se provádí speciálně navrženým ovládacím prvkem (černý plastový knoflík), který má větší kontaktní plochu, a proto není potřeba použít opěrku ochraňující dveřní rám.

Dle výsledků testů v ift Rosenheim má padací práh EM SOUNDPROOF OMEGA útlum hluku 51 dB, požární odolnost byla testována na 30–60 min.

Montáž provádíme našroubováním zespodu dveří do převrtaných otvorů (vruty nejsou součástí balení). Těsněná mezera je minimálně 3 mm a maximálně 20 mm.

Standardní délky: 628, 728, 828, 928, 1028, 1128, 1228 mm. Zakázkové délky: min. 300 mm – max. 2000 mm. Životnost: testováno na 1 milion životních cyklů (otevření – zavření). Garance: 5 let.

Výrobce: Elton B.V.
Distribuce: Okentěs, spol. s r.o.

 

Příroda, nebo průmysl? Pfleiderer rozšiřuje svou kolekci

Přírodní lehkost, nebo raději drsnost a ležérnost? Společnost Pfleiderer se nechává inspirovat aktuálními trendy v oblasti bydlení a rozšiřuje svou designovou kolekci o neobvyklé dekory a struktury. „Při práci na nových dekorech a strukturách jsme se intenzivně zabývali aktuálními trendy v oblasti bydlení,“ vysvětluje ředitelka společnosti Pfleiderer pro design a vývoj Christiane Gebertová. „Vývoj zřetelně směřuje k materiálům, jako je beton, kov a textil, ale také ke klidnějším variantám dřeva, kamene a mramoru. To bylo základem pro výběr nových variant kolekcí.“ V roce 2019 tak bylo představeno zhruba 35 nových dekorů, které rozšiřují celosvětově nabízené portfolio společnosti. Ke znázornění a inspiraci slouží oblasti, do kterých Pfleiderer své různorodé dekory dělí.

Umírněnost a ležérnost odráží průmyslový vzhled, který neztrácí na oblibě: Uhlazený beton a tmelené povrchy v kombinaci s kovy, jako je černá ocel, či dokonce se sklem nebo s loupanou dýhou. Inovace jako schematický skleněný dekor Window, ocelové dekory nebo výrazný Terrazzo Nero, ale také různé betonové varianty představují ležérní průmyslový šarm.

„Výrazné dřevěné motivy nadále určují charakter interiéru i design nábytku. Trend se však ubírá směrem ke světlým, přirozeným dřevům s vyváženou, klidnější strukturou,“ uvádí Gebertová. Dekory Portland Ash hell symbolizují lehkost a svěžest. V kombinaci s tím se doporučují chladné šedé tóny a textilní struktury. Tento spíše severský, skromný svět shrnuje společnost Pfleiderer pod hlavičkou Autenticita a řemeslnost.

Společnost Pfleiderer navíc prezentuje portfolio struktur, které lze kombinovat s množstvím dekorů. Patří k nim novinky, jako granulovaná perlová struktura Sandpearl a univerzální struktura Corrosio, která imituje rez. „Hrubá, živá materiálová struktura Corrosio připomíná rezavějící kov. Její matný, popraskaný povrch dokresluje hedvábně matný podklad,“ rozvádí Gebertová. U kovových dekorů, jako jsou ocel, bronz či dokonce zlato, působí nová struktura obzvlášť autenticky. „Sandpearl představuje moderní vývoj naší úspěšné struktury Miniperl. Tato novinka je matná a drobná, takže nevšední noblesu a modernitu dodá zejména materiálovým dekorům a unidekorům,“ vysvětluje Gebertová.

Designová kolekce Pfleiderer je ve světě dřevěných materiálů jedinečná: Z více než 360 možností, které zahrnují na 300 dekorů a 21 struktur ve spojení s melaminovým nátěrem a HPL, lze vytvářet libovolné kombinace. Volit je navíc možné z 20 nosných materiálů. Ty zahrnují materiály na bázi dřeva pro klasické koncepce nábytku a interiéru, desky odolávající ohni i vlhku a speciální nosné materiály Pfleiderer jako BalanceBoard pro lehké konstrukce a LivingBoard pro ekologické stavby.

Novinky již obohatily jedinečně rozmanitou kolekci DST od společnosti Pfleiderer a nabízejí inspiraci při vytváření individuálních prostor.

Výrobce: Pfleiderer Deutschland GmbH
Prodejci: viz www.pfleiderer.com

 

RAUVISIO wave – strukturovaný laminát s 3D povrchem

V závislosti na úhlu dopadu světla vytváří RAUVISIO wave fascinující světelné efekty a stará se tak o dynamiku na povrchu nábytku. Ve verzi Vario je možné jeho povrch libovolně lakovat podle individuálních požadavků zákazníka. Díky výraznému designu s 3D efektem se každý kus nábytku stane nepřehlédnutelnou dominantou v moderním interiéru. Tento design je vhodný hlavně pro čelní plochy nábytku nebo pro plochy, které udávají zvláštní důraz prostoru, jako např. plochy v obchodech. 3D struktura povrchu připomíná hluboce vyfrézované a lakované MDF desky. Protože povrchy nemusíte opracovávat ručně, přispívá RAUVISIO wave nejen k značné úspoře času, ale i nákladů ve fázi opracování.

Výrobce: REHAU AG + Co
Prodejce: REHAU, s.r.o.

 

RAUVISIO crystal dekor – nejchytřejší sklo všech dob

RAUVISIO crystal je polymerní laminát, který byl poprvé představen již v roce 2013, a stal se nedílnou součástí produktového portfolia společnosti REHAU. Kompenzuje nedostatky pravého skla a kombinuje jeho přednosti s pozitivními vlastnostmi termoplastů. Na začátku roku 2019 byla nabídka rozšířena o novou řadu RAUVISIO crystal dekor. Jedná se o 12 trendových dekorů, mezi kterými nechybí motivy kamene a dřeva, stejně jako zajímavé kreativní dekory. Jsou k dispozici v matném nebo vysoce lesklém provedení a mají stejné užitné vlastnosti jako stávající jednobarevné varianty RAUVISIO crystal.

Výrobce: REHAU AG + Co
Prodejce: REHAU, s.r.o.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina