technológie

Materiálové a technologické novinky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z ponuky firiem BRAZ Technologie s.r.o., LEITZ-nástroje s.r.o., Pfleiderer, Ostermann Česko spol. s r.o., Petrojet Trade s.r.o., Okentěs spol. s r.o., SIEGENIA, LJV TRONIX, s.r.o. a Distrimo.

Nářezové centrum KR SPIN 46

KR SPIN 46 je nová horizontální trámcová pila pro řezání panelů tak, aby uspokojila jak sériovou výrobu, tak i jednorázovou (kusovou) výrobu. Díky inovativnímu a patentovanému systému ROTOMATIC automaticky přesune pruh z prvního podélného řezu na příčný řez, a tak produktivita a přesnost hotového obrobku nezávisí na operátorovi. Jediným úkolem obsluhy je odebírat hotové obrobky ze stroje.

KR SPIN 46 s řeznou linií 4600 mm a hloubkou 4100 mm se vyznačuje vysokou výkonností a spolehlivostí. V tomto typu stroje je použita technologie zahrnující lineární vedení a řízené osy. Cílem těchto inovativních technických řešení je dosažení vysokého výkonu a zároveň maximální přesnosti, a to bez ohledu na zvláštní vlastnosti nového KR SPIN 46, jako je ergonomie, malé rozměry stroje a velká jednoduchost použití. Základna celého stroje se skládá ze dvou elementů a to z hlavní a sekundární základny, které jsou mezi sebou propojeny. Tato mostová konstrukce je schopná vytvářet protipůsobící sílu proti silám vytvářeným přítlačným trámcem a hmotností stohu řezaného materiálu s výškou do 72 mm. Hlavní základna rovněž slouží jako podpěra pro pilový vozík, a tím eliminuje možnost případných vibrací, což pozitivně přispívá na výslednou kvalitu řezu.

Pohyb pilového vozíku je dosažen převodem s ozubeným a pastorkovým systémem, který zaručuje nižší hluk řezacího cyklu, výrazně snižuje vibrace a umožňuje postup vždy plynule a konstantně s nastavitelnou rychlostí až 50 m/min. Umístění posunovače probíhá vždy pod přímým dohledem řídicí jednotky stroje, která pro zjištění polohy používá magnetický čtecí systém.

Stroj je standardně vybaven 8 kleštinami s pneumatickým nastavením optimálního přítlaku na základě druhu řezaného materiálu. Čtyři z těchto osmi kleštin jsou součástí výše zmíněného systému ROTOMATIC. Tento systém otočení a přesunutí dílce na levou stranu stroje funguje při pořezu tabulí o maximální šířce 3200 mm (minimální šířka je 600 mm). Maximální velikost podélného proužku tabule, který se má otáčet, je 1300 mm (minimální velikost podélného proužku pro otáčení je 70 mm). Stroj je též vybaven speciálním programem pro softformingové a postformingové řezy s maximálním nastavením přesahu předřezového kotouče na 45 mm. Dále je možné na KR SPIN 46 vykonávat i drážkování a vnitřní řezy.

Celé nářezové centrum je počítačově řízené a ovládané prostřednictvím 15“ barevné dotykové obrazovky pro úplné automatické programování nářezových plánů s optimalizováním pohybem příslušných os (přítlačný trámec, pilová jednotka, boční zarovnávač). Zároveň na základě výšky řezaného materiálu optimalizuje přesah pilového kotouče pro dosáhnutí ideálního řezného úhlu a tím i nejvyšší kvality řezné hrany.

Na přání může být stroj vybaven dvěma čelními zdvihacími stoly se synchronizovaným zvedáním a s bočním ručním nastavením, poháněnými lineárními motory, které umožňují nakládání a následné vykládání panelových stohů.

Video je dostupné na www.youtube.com pod názvem KR Spin rotomatic by Fimal.

Výrobce: Fimal srl
Prodejce: Braz Technologie, s.r.o.

Pětiosé CNC obráběcí centrum Masterwood Project 485

Project 485 je pětiosé obráběcí centrum pro pokročilé výrobce nábytku, určené pro opracování všech druhů panelů a masivního dřeva. V nabídce je ve 2 délkových verzích s pracovní oblastí 3220 a 5170 mm a maximální konfiguratelností nástrojových zásobníků pro nejvyšší výkonnost při každém druhu opracování. Toto CNC se vyznačuje vysokým výkonem, flexibilitou a modularitou. Zákazník si může vybrat až z 8 sad konfigurací. Project 485 je kromě výroby nábytku určen také k produkci okenních rámů, oken a dveří.

Project 485 je obráběcím centrem s tzv. otevřenou strukturou s „konzolovým“ nosníkem. Hlavní předností této otevřené struktury je větší variabilita v šířce opracovávaných dílců. Všechny posuny jsou s lineárním vedením s předinstalovanými lineárními ložisky s dvojitým těsněním zamezujícím prachovému znečištění vnitřku ložisek. Tento systém zaručuje neomezenou a trvalou životnost bez nutnosti údržby. Pracovní stůl je rozdělen ve dvou zónách A a B – zatímco stroj pracuje v jedné zóně může obsluha nakládat kus v pásmu druhé zóny. Pracovní oblast tohto stroje je 3220 mm nebo 5170 mm v ose X, 2000 mm v ose Y a 200 mm v ose Z. Vrtací hlava tohoto stroje je vybavena 16kW elektrovřetenem a zásobníkem nástrojů, kde si zákazník může zvolit až 32 vrtacích vřeten. Dále je stroj vybaven pilovým kotoučem o průměru 125 mm. Maximální rychlost během opracování v osách X a Y je 40 m/min a 25 m/min v ose Z.

Výrobce: Masterwood
Prodejce: Braz Technologie, s.r.o.

Formátovací sada pilových kotoučů WhisperCut s diamantovými břity

I když největší novinky letošního roku připravuje koncern LEITZ k prezentaci na veletrh LIGNA 2019, která se uskuteční na konci května v Han­noveru, přesto již od ledna 2019 uvádí na trh několik zásadních inovací již osvědčených konstrukcí svých nástrojových systémů. Pokračování úspěšných prodejů pilového kotouče WhisperCut s diamantovými břity určeného pro univerzální formátování různých typů materiálů tak bylo doplněno do kompletní sady předřezovými pilovými kotouči stejného typu WhisperCut, tj. s diamantovými břity a skupinovým ozubením. Výborných kvalitativních výsledků řezu je dosahováno jak u všech typů laminovaných i dýhovaných dřevotřískových desek, tak i u masívu, překližky, voštinových desek a desek na bázi termoplastů. Tyto výborné výsledky garantuje skupinové ozubení diamantových břitů a laserové ornamenty, vyplněné tlumicí hmotou. Povlakovaný obvodový věnec tělesa pilového kotouče pak zabraňuje jakémukoliv nežádoucímu nalepování třísky na těleso. Vysoká stabilita tělesa je zabezpečená poměrem šířky zubu k tloušťce tělesa v poměru 3,2 mm/2,4 mm. Šířka zubu 3,2 mm umožňuje pak spolupráci při formátování se všemi běžnými předřezovými pilovými kotouči, ale nejlepších výsledků se právě dosahuje v kombinaci s novými předřezovými pilovými kotouči WhisperCut, které jsou nabízeny v průměrech D=80 mm, 100 mm, 120 mm a 125 mm s upínacími otvory d=20 mm nebo 22 mm. Velmi pevně napájené diamantové břity garantují bezkonkurenčně dlouhou životnost a nejlepší hospodárnost. Hlavní pilový kotouč WhisperCut je nabízen v průměrech D=250 mm, D=303 mm a D=350 mm.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.

Pfleiderer výrobky Green Living pro zdravé bydlení a ekologickou stavbu

„Trvale udržitelné stavění se v posledních letech stalo trendem. Ve společnosti Pfleiderer používáme na naše výrobky všeobecně pouze dřevo z certifikovaného a trvale udržitelného lesního hospodářství,“ vysvětluje Claus Seemann, vedoucí oddělení produktového managementu společnosti Pfleiderer. „Navíc používáme při výrobě našich desek LivingBoard pojivo, které je 100% bez formaldehydu. Tím má dřevotřísková deska mimořádně nízké emise a zajišťuje dobré klima v obytných a komerčních prostorách.“

Kromě zodpovědného výrobního procesu vyhovuje deska LivingBoard od společnosti Pfleiderer svými stavebně-fyzikálními vlastnostmi i vysokým požadavkům moderní dřevostavby. Proto je vhodná zejména pro konstrukce dřevěných rámů a vnitřní výstavbu, jakož i montované domy z prefabrikátů. „LivingBoard lze použít nezávisle na jejím směru. Navíc nabízí o 80 % vyšší pevnost v ohybu napříč ke směru vzniklém při výrobě,“ uvádí pan Seemann.

Trvanlivá dřevotřísková deska se vyrábí ve čtyřech provedeních. V případě provedení typu P5 se výrobek používá i ve vlhkých prostorech a může se tam použít i jako nosný dřevěný materiál. S nebroušeným povrchem contiprotect vyvinula společnost ještě další dvě provedení k použití v drsných a nepříznivých podmínkách: „Deska LivingBoard face contiprotect typů P5 a P7 z hrubých třísek absorbuje díky svým vlastnostem vlhkost podstatně zpomaleně, a proto se může použít i na nosné prvky,“ vysvětluje Claus Seemann.

Deska LivingBoard se skládá z čerstvého dřeva, jako je smrk a jedle, jakož i vedlejších produktů pilařského závodu z lesních dřevin certifikovaných FSC® nebo PEFC™ (FSC-C011773, PEFC/04-32-0828). Díky slepení bez formaldehydu jsou hodnoty emisí přírodního stavebního materiálu o 70 % nižší, než je zákonný mezní limit E1. Při celkově nízkých emisích VOC bylo skupině výrobků LivingBoard uděleno environmentální ocenění „Modrý anděl“. Materiál tak splňuje vysoké nároky na kvalitu vzduchu v místnosti a představuje alternativu k deskám OSB. Kromě toho získala dřevotřísková deska certifikát „Premium Qualität“ (prémiová deska) od zaregistrovaného spolku Qualitätsgemeinschaft Holzwerkstoffe e.V. (Společenství pro kvalitu dřevěných materiálů, registrovaný spolek). Jako přední organizace zaměřená na zodpovědnou výstavbu zahrnula Německá společnost pro trvale udržitelnou výstavbu (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB)) výrobky společnosti Pfleiderer do svého navigátoru, renomovaného systému informací o materiálech DGNB.

Výrobce: Pfleiderer Deutschland GmbH
Prodejci: viz www.pfleiderer.com

Technické profily

Specialista na hrany, firma Ostermann, výrazně rozšířil svůj sortiment technických profilů. Nyní má ve své nabídce oblíbené konstrukční profily v mnoha různých nových rozměrech. Vybrané varianty jsou nyní k dostání též v trendovém barevném provedení „Černý elox“. Kromě nich jsou k dispozici nová korpusová těsnění, která se dají zpracovávat na olepovačce, a také prezentační profil. Díky rozšíření logistiky v Bocholtu má nyní firma Ostermann konečně více skladové plochy i pro technické profily. Díky tomu se mohla věnovat všem přáním zákazníků a zařadit do svého již tak bohatého sortimentu nové rozměry, nové barvy a nová řešení profilů.

Nové konstrukční profily
Jen samotná nabídka konstrukčních profilů byla rozšířena o více než 70 položek. Dostupné jsou tak například mnohé úhlové, L, U, nebo H profily v dalších rozměrech pro ještě více formátů desek a použití. Zapomenout nesmíme ani na nový jekl, který je k dispozici ve dvou površích a šesti rozměrech.

Nové povrchy
V nábytkářství je právě teď nanejvýš oblíbená kombinace černého kovu s dřevěným povrchem. S novým povrchem „Černý elox“ nabízí firma Ostermann vhodná řešení pro kreativní realizaci tohoto trendu při výrobě nábytku. Kromě něj máme velké množství oblíbených variant profilů nyní též s povrchem „Bílý“ (RAL 9016 prášková barva) a také bez povrchové úpravy.

Praktické: Těsnění korpusů zpracovatelné jako nábytková hrana
Díky zapustitelným těsnicím páskám, které se při najetí olepovačkou přesně sklopí do dvou vodicích kanálů, lze rychle a jednoduše strojově osazovat Ostermann korpusová těsnění. Přítlačné válečky stroje dokážou obsáhnout povrch v celé ploše a pevně jej přitlačit k desce. U jedné varianty umožňují flexibilní těsnicí pásky dokonce použít profil na desku o tloušťce od 16 do 19 mm.

Speciální tip: Prezentační profil
Prezentační profil vyvinula firma Ostermann speciálně pro interiéry prodejen. Zkoseně zasazená drážka v půlkruhovém hliníkovém profilu umožňuje rychle zasunout a vyměnit cedulky se jmény a názvy, cenami nebo informacemi. V úvahu tady připadá celá řada dalších použití, například pro konferenční stoly, pro veletržní expozice nebo gastronomii.

To nejlepší nakonec: Dva nové těsnicí profily
Svou cestu do sortimentu firmy Ostermann si ke stávajícímu korpusovému těsnění nyní našly  také samolepicí trubková těsnění a univerzálně použitelný těsnicí profil, který lze použít i jako těsnicí soklovou lištu nebo jako těsnění pro napojení ke stěně nebo styčných míst mezi stěnou a korpusem.

Ucelený přehled celého sortimentu přináší nový prospekt firmy Ostermann nazvaný „Technické profily“. Ten firma Ostermann zašle na vyžádání, ale k dispozici je též na webových stránkách www.ostermann.eu buď jako katalog k prolistování, nebo jako pdf soubor ke stažení.

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

Úsporný a výkonný drtič na dřevotřísku MultiBio

Český výrobce automatických kotlů MultiBio vyrábí drtič dřevotřísky pro úpravu paliva ke kotlům MultiBio MB 300 – MB 400 PLCS. Drtič má velmi malou spotřebu energie ve výkonech 3 kW nebo 4,4 kW/hod. Dle zvoleného výkonu motorů zvládá připravit za hodinu až 500 kg drtě, kterou je možné při splnění podmínek vyhlášky 415/2012 sb. legálně spalovat. Video­ukázky z provozu drtiče je možné shlédnout na Youtube při zadání vyhledávacích slov MultiBio drtič.

Hlavní výhodou drtiče je lehká konstrukce, široká nožová lišta a přesné zaměření výrobku na dřevotřískové desky, které se oproti masivnímu dřevu drtí s menším nárokem na potřebnou sílu, a tak může být drtič osazen relativně malými motory a nemusí být osazen spodním kladívkovým drtičem.

Výrobce a prodejce: Petrojet Trade s.r.o.

Vybrané hrany ve vintage vzhledu

Současným trendem je nábytek s patinou nebo s viditelnými stopami po používání. Vytváří atmosféru a i moderním interiérům dodává na zvláštní autentičnosti. Firma Ostermann má pro výrobu takového nábytku vhodné hrany.

V době, kdy se náš svět neustále zrychluje, kdy jsou naše možnosti komplexnější a realita se stává čím dál víc digitální, toužíme mít v našich domovech často něco starého, známého a nostalgického. Toužíme po nábytku s příběhem. Ovšem ne každý chce mít ve svém bytě zatuchlou komodu nebo starou kredenc po babičce. Díky aktuálně žhavým povrchům ve vintage vzhledu a vhodným hranám a kování od firmy Ostermann lze vyrobit moderní nábytek, v němž se snoubí naše touha po nostalgii s moderní funkčností.

Vzhled dřeva s patinou
Barva je vybledlá nebo se odlupuje, na mnoha místech dokonce prosvítá spodní dřevo. Tmavé škrábance a rýhy dosvědčují, že tenhle povrch má už svá nejlepší léta za sebou. Díky ABS hraně „Vintage struktura dřeva“ od firmy Ostermann lze hravě a snadno docílit toho, aby nábytek vypadal opotřebovaně. Hranu dodáváme v rozměrech 23, 33, 43 a 100 x 1 mm.

Staré železo
Rezavé prvky na nábytku aktuálně vůbec nepatří do starého železa. Mají však jednu nevýhodu: Rez pouští barvu, drolí se a někdy dokonce čile rezaví dál. Proto nepřekvapí, že existuje velké množství povrchů nábytku s dekorem rzi, které imitují jedinečný vzhled a originální hmatové vnímání. Firma Ostermann tady doporučuje ABS hranu „Ceramic rusty struktura kamene“. Dodáváme ji v rozměrech 23, 33, 43 i 100 mm a v tloušťkách 1 a 2 mm.

Dub se stopami opotřebení
Kdo chce vyrobit nábytek s méně viditelnými stopami opotřebení, ten by se měl určitě podívat na ABS hranu „Vintage dub se strukturou dřeva“. Na ní byl použit klasický ztmavený dekor dubu s decentními tmavými „rýhami“. Hrana navíc okouzluje nejen svým realistickým vzhledem, ale i neobvyklým haptickým účinkem reálně působící struktury dřeva. Dodáváme ji v šířkách 23, 33, 43 a 100 mm a v tloušťkách 1 a 2 mm.

Hrany všech délek od 1 metru
U nábytkových hran v trendy dekorech se vyplatí vždy objednávat po metrech, neboť se tím dá ušetřit nepotřebné zbytkové množství a drahé náklady na skladování. Pro truhláře/stolaře, kteří potřebují jiné než standardní šířky hran, nařeže firma Ostermann z šíře 100 mm jakoukoli libovolnou šíři na přání. Objednané zboží odesíláme ještě tentýž den. Pro zákazníky vede cesta do e-shopu Ostermann přes www.ostermann.eu.

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

Speciální šikmý flexibilní kartáček MESHLOCK na sítě proti hmyzu

Nabídka standardních těsnicích flexibilních kartáčků pro posuvné aplikace se nyní rozšiřuje o speciální šikmý kartáček MESHLOCK. Standardní flexibilní kartáčky do drážky, popř. samolepicí jsou variabilní produkty, které se velmi dobře uplatňují jako těsnění posuvných aplikací: oken, dveří, nábytku (skříně), balkónů, lodžií, jsou vhodné i pro rolovací a stínicí aplikace a mnoho dalších. Flexibilní kartáčky jsou velmi oblíbené pro snadnou a rychlou aplikaci (především samolepicí varianty), vyrábějí se z polypropylenu ošetřeného silikonem, jsou UV stabilní, vodě a plísním odolné a mají vynikající tvarovou paměť a životnost.

MESHLOCK – unikátní produkt vyrobený rovněž z vysoce kvalitního polypropylenu, do vytlačované plastové základny šíře 5 mm je pod úhlem 45° vložen (svářením) UV stabilní monofilamentní polypropylenový vlas. Výška kartáčku může být 12 nebo 10 mm, na zakázku může být vyroben až do výšky 17 mm. Kartáčky MESHLOCK se vkládají do drážek plastových profilů zástěn proti hmyzu, drží zástěnu v drážce, a tak nedochází k deformaci zástěny ani při vysokém větru a turbulencích. MESHLOCK samozřejmě výborně zatěsňuje a zadržuje hmyz. Tento šikmý flexibilní kartáček vyrobený pod úhlem 45° nejlépe funguje v kombinaci se standardním kartáčkem (obr. 1), nebo se kombinují 2 šikmé kartáčky různé výšky, např. 10 a 12 mm (obr. 2). Kartáčky jsou dodávány v návinu 500 m na cívce, barva černá.

Výrobce: Reddiplex Limited (UK)
Distribuce: Okentěs, spol. s r.o.

GENIUS: Plne motorizované riešenie pre väčšie pohodlie a bezpečnosť s optimálnym tesnením

GENIUS kombinuje bezpečnosť mechanického viacbodového zámku s komfortom modernej elektroniky. Na dosiahnutie tohto cieľa je systém vybavený integrovanou riadiacou elektronikou a výkonným prevodovým motorom. Toto dvere uzamkne a odomkne veľmi rýchlo a ticho a poskytuje dokonalé utesnenie. GENIUS možno kombinovať s riadiacimi systémami prístupu a mnohými ďalšími aplikáciami a otvára širokú škálu možných individuálnych riešení pre súčasné súkromné obytné budovy alebo sofistikované komerčné alebo priemyselné budovy.

Chytré súpravy Plug-and-Play: Jednoduchšie efektívnejšie
Vďaka vopred pripraveným súpravám Plug-and-Play môžete získať všetky potrebné súčasti GENIUS s jedným objednávacím číslom – pre vstupné dvere všetkých rámových materiálov a so širokou škálou prefabrikovaných komponentov. To zabezpečuje rýchly a nekomplikovaný proces od objednávky až po uvedenie do prevádzky. Súpravy je možné pomocou doplnkových súprav modulárne rozšíriť napr. o funkciu WLAN alebo io-homecontrol.

Výhody:

•    Nie je potrebný kvalifikovaný elektrikár
•    Bezchybné objednávanie a inštalácia
•    Rýchla inštalácia/montáž
•    Všetky komponenty sú vopred pripravené na montáž s káblovými prípojkami a kódovanými konektormi
•    Bezpečné proti prepólovaniu, zacvakávacie, odolné proti otrasom
•    Modulárna stavebnica

Výrobca: SIEGENIA
Predajcovia: viď www.siegenia.com/sk

Moderní zvedací zařízení LJV pro neviditelnou TV

V článku  v DM 3/2019 představujeme zvedací zařízení LJV pro televizi ukrytou ve skříňce či komodě. Pro rozšíření informací zde doplňujeme hlavní technické vlastnosti a parametry. Zvedací systém se dodává ve dvou velikostech: LJV 650 se zdvihem 650 mm a LJV 1000 se zdvihem 1000 mm.

•    Dynamické zatížení 60 kg
•    Statické zatížení 70 kg
•    Rychlost vysunutí při plném zatížení 25 sec
•    Provozní napětí 110/ 230 V
•    Krytí IP20
•    Zdvih 650 mm; 1000 mm
•    Zatažená délka 570 mm; 810 mm
•    Materiál zvedáku práškově lakovaná ocel
•    Ovládání pomocí dálkového IR ovladače

Prodejce: LJV TRONIX, s.r.o.

Perdix – 205 Čistič lepidel a mastnot

Perdix – 205 Čistič lepidel a mastnot je směsí organických rozpouštěděl, která rychle odstraňuje zbytky lepidel, nánosy olejů a mastnoty z většiny povrchů. Je vhodný k použití na kov, lak, sklo, gumu, většinu plastů, čalounické tkaniny, záclony, koberce, rolety, různé další tkaniny. Rozpouští olej a mastnotu (špínu), po aplikaci je lze jednoduše setřít. Zbytky čističe se odpaří bez zanechání stop. Nevyžaduje tedy oplachování a nezanechává lepkavé zbytky, které by způsobily opětovné znečištění.

Prodejce: DISTRIMO s.r.o.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina