výstavy

Veľtrh Nábytok a bývanie 2019 v Nitre ponúkne moderný nábytok a architektúru

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Veľtrh Nábytok a bývanie 2019 v Nitre (5. – 10. 3. 2019) si zachoval koncepciu, zameranie a rozsah z uplynulých rokov. Zúčastní sa na ňom 450 vystavovateľov a spoluvystavovateľov, ktorí obsadia všetky pavilóny v hlavnom priestore Národného výstaviska Agrokomplex v Nitre. Nábytok, interiéry, doplnky, konštrukcie drevodomov, materiály a prvky na výrobu nábytku umiestnia na celkovej ploche 25 tisíc m2.

Paralelná prehliadka Fórum dizajnu

Neoddeliteľnou súčasťou medzinárodného veľtrhu je Fórum dizajnu 2019 v tradičnom priestore v hale M3. Slovenské centrum dizajnu – ako spoluorganizátor predstaví takmer stovku exponátov a projektov študentov vysokých škôl so zameraním na dizajn: Drevárska fakulta Technickej univerzity Zvolen, Fakulta architektúry STU Bratislava, Vysoká škola výtvarných umení Bratislava.

Aktivity Zväzu spracovateľov dreva SR

V tomto priestore sa bude konať aj viacero sprievodných akcií pre študentov, dizajnérov a konštruktérov nábytku. Uskutoční sa tu aj tradičné odborné podujatie ZSD SR diskusné fórum so zameraním na tému „Moderná drevostavba a jej interiér“. Diskusia odborníkov bude v stredu 6. 3. 2019 o 13:00.

Druhým exponovaným priestorom na výstavisku bude pavilón N, zameraný na prezentáciu výrobcov nábytku a moderných drevodomov. Centrom expozícií v pavilóne bude stánok Zväzu spracovateľov dreva SR, aby predstavil produkciu niekoľkých členských spoločností. Bude tu aj centrum spoločenského diania všetkých návštevníkov veľtrhu umiestnením žrebovacieho osudia spotrebiteľskej tomboly. Členské spoločnosti ZSD SR opäť ponúknu do zlosovania atraktívne ceny pre držiteľov zlosovateľných vstupeniek:

•    D – Nábytok Lučenec – zariadenie do 2-izbového bytu
•    We-Tec Bratislava a Materasso Slovakia Oravské Veselé – manželská posteľ Adela s roštom a matracom
•    Molitex Krajné – sedacia súprava
•    Idea Nábytok Nitra – televízne kreslo
•    twd SK, s.r.o. Banská Bystrica – praktické vybavenie Blum do kvalitných kuchynských zásuviek
•    Domov Združenie Topoľčany – stôl a stoličky do kuchyne.

Do expozície ZSD SR umiestnia aj panelovú prezentáciu 8. ročníka súťaže Drevostavba roka 2018. Návštevníci sa môžu zapojiť do hlasovania o udelenie ceny a tým aj do súťaže o získanie hodnotných cien. Bude tu aj spoločná prezentácia SOŠ drevárskych Topoľčany, Zvolen a Spišská Nová Ves. Predstavia trojrozmerné exponáty, ktoré vyjadrujú zručnosť žiakov a dokladujú, že „remeslo má zlaté dno“.

Odbornosť veľtrhu vytvára tiež súťaž vystavovateľov a výrobcov o Cenu veľtrhu Nábytok a bývanie 2019. Prihlásené výrobky zaradia do šiestich kategórií, aby ich odborná porota mohla nominovať na udelenie cien. Súťažné kategórie:

1.    Čalúnený nábytok
2.    Nábytok do obývacích priestorov
3.    Kuchynský nábytok a spotrebiče
4.    Ostatné typy nábytku
5.    Doplnky k nábytku, bytový textil
6.    Najkrajšia expozícia veľtrhu

Zväz spracovateľov dreva SR tiež vyhodnotí kvalitné produkty v expozíciách a udelí samostatnú cenu „Nábytkársky Oskar 2019“.

Sprievodný odborný program

Vyvrcholením odborného sprievodného programu budú dva semináre pre tvorcov dizajnu, konštruktérov, technológov, výrobcov nábytku a interiérov, manažérov firiem, študentov odborných škôl. Oba semináre sa uskutočnia v kongresovej miestnosti medzi halami A a B Národného výstaviska Agrokomplex v Nitre so začiatkom o 10:00 (prezentácia o 9:30).

Český deň 5. 3. 2019 je zameraný na „Vplyv životného štýlu na súčasné bývanie

•    10:00 – Nová ekológia vstupuje do procesu bývania. Poznatky z európskych nábytkárskych výstav (Doc. Ing. arch. Ludvika Kanická, CSc.)
•    10:30 – Súčasná domácnosť s novými bezpečnými, úspornými a ekologickými technológiami (Ing. arch. Hynek Maňák, PhD.)
•    11:00 – Životný štýl, preferencie individuálnej potreby. Sedací a lôžkový  nábytok (Ing. Helena Prokopová)
•    11:20 – Nápadité využitie ohýbaného dreva na long kresle Chips a kolekcii Alba (Jan Juza, TON, a.s. Bystřice pod Hostýnem)

Slovenský deň 7. 3. 2019 s nosnou témou „Nábytok podľa individuálnych potrieb

•    10:00 – Drevo sprevádza ľudstvo po celú dobu jeho existencie (Prof. Ing. arch. Akad. arch. Ivan Petelen, PhD.)
•    10:30 – Prírodné materiály a dizajn nábytku. Trendy 2019 (Doc. akad. soch. René Baďura)
•    11:00 – Nomádsky nábytok (Mgr. Art. Silvia Bardová)
•    11:30 – Inovatívne dizajnové dyhované materiály EUROPLAC do interiéru (Rastislav Žákovský – Europlac Slovensko Trnava)

Odborné semináre približujú dizajn a výrobu nábytku ovplyvnené aplikáciou techniky a elektroniky do nábytkárskych produktov. Spojenie nábytku a techniky do jedného celku je účelové, esteticky a technicky náročné. Prednášky priblížia nové možnosti a technické riešenia. Účasť na seminároch je bezplatná.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina