výstavy

Od základové desky přes obvodové stěny a střechu až po originální fasádu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V první polovině února (7.–9. 2. 2019) se na výstavišti v Praze – Letňanech konal 21. ročník veletrhu materiálů pro stavbu a renovace střech STŘECHY PRAHA, spolu s veletrhem obnovitelných zdrojů a úspor energií SOLAR PRAHA a veletrhem pro řemeslo, vybavení a bezpečnost práce řemeslníků ŘEMESLO PRAHA, doplněný projektem z oblasti profesionální údržby povrchů střech a fasád PURPO. Souběžně s nimi proběhl také 7. ročník veletrhu nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb FOR PASIV a 12. ročník veletrhu dřevěných staveb, konstrukcí a materiálů FOR WOOD. Novým projektem letošního souboru veletrhů byl FESTIVAL DŘEVA A NÁŘADÍ, určený všem, kteří mají rádi práci se dřevem, který si spolu s ostatními veletrhy nenechalo ujít zatím rekordních 25 360 návštěvníků a 86 novinářů.

Souboru veletrhů se zúčastnilo celkem 326 vystavovatelů (loni 294), z toho 15 zahraničních, z 10 zemí (Česká republika, Belgie, Itálie, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rusko, Slovensko a Slovinsko), kteří dohromady obsadili 16 570 m2 výstavní plochy (vloni 12 820 m2). Na její necelé polovině (8000 m2, loni 7050 m2) se prezentovalo 167 (loni 165) účastníků veletrhu Střechy Praha a doplňujících výstav Solar Praha, Řemeslo Praha a Purpo, pořádaných společností Střechy Praha s.r.o. Na 8570 m2 (loni 5770 m2) pak své expozice postavilo 159 (loni 129) vystavovatelů na veletrzích For Pasiv a For Wood, které tak byly zatím největší ve své historii. A to díky pořádající společnosti ABF a.s., která nabídla pomocnou ruku vystavovatelům zrušených mezinárodních veletrhů Dřevostavby a Moderní vytápění v Holešovicích a rozšířila kapacity pro jejich prezentaci v pražských Letňanech.

(Poznámka autora: Oba zrušené veletrhy měly původně proběhnout ve stejném termínu 7.–10. 2. 2019 na výstavišti v pražských Holešovicích, ale zhruba půldruhého měsíce před konáním je jejich pořádající společnost Terinvest zrušila z blíže nespecifikovaných technicko-organizačních důvodů. A to v tom smyslu, jak napsal jednatel společnosti Ing. Jiří Šviga v dopise adresovaným vystavovatelům, že organizátorovi se přes veškerou snahu nepodařilo zajistit odpovídající podmínky pro prezentaci vystavujících, které jsou zvyklí poskytovat a které by naplnily očekávání. Někteří z přihlášených vystavovatelů si takovouto informaci vysvětlují tak, že pořadatel nezajistil dostatečný počet vystavovatelů, podle jiných mohly být příčinou samotné výstavní prostory ve vztahu např. k požárně bezpečnostním podmínkám apod. Ať už je to jakkoliv, faktem je, že o dobrou pověst může každý velmi snadno přijít, ale o to těžší je ji znovu vybudovat…)

Střechy Praha s novým projektem

Odměnou nejen těm vystavovatelům, kteří nabídku pořadatelů přijali, neboť prezentace na veletrzích je pro ně nedílnou součástí marketingové strategie, ale všem na veletrhy v Letňanech přihlášeným prezentujícím se firmám, bylo dosud rekordních 25 360 návštěvníku, což je o bezmála čtyři tisíce více než loni (21 743 návštěvníků). Odměnou naopak pro návštěvníky, jejichž nárůst byl patrný již od prvního dne konání veletrhů a vyvrcholil v sobotu, kdy některé firmy preventivně posílily personál svých expozic, bylo tentokrát širší spektrum prezentovaného sortimentu a služeb. Veletrh Střechy Praha a s ním související výstavy s rozsáhlou přehlídkou střešních materiálů a oken, zelených střech, dřevěných konstrukcí, izolací, nářadí a strojů, fasád a solárních systémů, byl letos rozšířen o nový projekt FESTIVAL DŘEVA A NÁŘADÍ. Po celou dobu veletrhu nabízel návštěvníkům široké spektrum dřevosortimentů, spojovacích prvků, nářadí a nástrojů a dalšího vybavení pro řemeslníky a kutily. Např. na stánku společnosti Mafell bylo možné se seznámit se speciálním technologickým vybavením pro provádění tesařských spojů, hlubokého dlabání, řezání dřevovláknitých materiálů, dělení deskových materiálů či s čepovacím automatem. Součástí festivalu byla také tzv. „Zóna pro tesaře“ s řadou ukázek moderních i tradičních tesařských technik, workshopů a diskusních setkání s osobnostmi v oboru. Ve spolupráci s Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů ČR zde byl prezentován např. výběr moderních dřevěných konstrukcí realizovaných výrobní divizí Tesario společnosti První Chodská Trhanov, z historických konstrukcí pak ukázka z produkce tesařství bratrů Martina a Bohumíra Šnajdrových z Komařic. Své umění zde předvedli také budoucí tesaři, žáci SŠ řemeslné Jaroměř a Akademie řemesel Praha – Zelený Pruh. Jaroměřská škola pro svoji prezentaci zvolila řemeslně náročnější roubenou studnu se šindelovou stříškou, která již v době svého vzniku měla svého kupce. V podstatě stejně tomu bylo i u pražské školy, která ve snaze se nějak odlišit, vsadila na suché WC, o které podle mistra odborného výcviku Petra Škrny během prvních dvou dnů veletrhu projevila zájem v podobě objednávek rovná desítka návštěvníků. Z diskuzních setkání s osobnostmi v oboru se každý den velkému zájmu těšilo zamyšlení se nad stavem a perspektivou rukodělných řemesel v současnosti v podání tesařského mistra Petra Růžičky z pražské stavební huti ARS TIGNARIA, která při opravách kulturních památek uplatňuje výhradně dobovou technologii včetně ručního opracování použitých prvků. Mimo to úzce spolupracuje s Centrem stavitelského dědictví v západočeských Plasech, jehož expozice v tesařské zóně, obsahující vzácné muzejní exponáty, umožnila zájemcům nahlédnout do historie tesařského řemesla.

Stranou zájmu nezůstal ani For Wood

Na veletrhu dřevěného stavění For Wood nešlo neminout rozsáhlou expozici společnosti Stavebniny DEK označenou jako Centrum dřevostaveb DEKWOOD, s celodenním programem prezentujícím kromě vlastní činnosti firemní divize DEKWOOD i novinky svých obchodních partnerů. Z vlastních novinek v oblasti firmou realizovaných roubených staveb šlo mimo jiné o představení nové verze zdvojené obvodové stěny pro rodinné domy, vytvořené kombinací masivních dřevěných panelů s roubením a vloženou izolací. Jedná se o řešení stěnových konstrukcí roubených staveb s použitím moderních technologií, umožňující vzduchotěsné provedení stěn v nízkoenergetickém až pasivním standardu. Vnější pohledové roubení se vyrábí z lepeného lamelového dřeva BSH vysušeného na 12 % vlhkosti, přičemž průřez prvků lze vybrat z několika variant dle regionálních zvyklostí výstavby roubených staveb. Vnitřní nosná část obvodových stěn je navržena z výrobku DEKPANEL, jehož vnitřní strana může mít povrchovou úpravu v podobě pohledové desky z masivního dřeva. Dále lze zvolit obklad palubkami imitující vzhled roubení, popř. může zákazník stěny libovolně kombinovat i s obkladem se sádrokartonovou deskou.

Z firemních partnerů prezentujících se v rámci centra dřevostaveb pak pozornost nejednoho z návštěvníků patřila přerovské společnosti LUGRIFLEX a jejím obkladovým kazetám složeným z různě velkých dřevěných prvků (řezaných či štípaných), lepených na podklad z tvrdé dřevovláknité desky. Na stěny se aplikují buď lepením nebo patentovaným systémem na principu suchého zipu. Ten v případě potřeby umožňuje jednotlivé kazety snadno odejmout a vytvořit z nich nový dekorativní vzor.

Na kolik zájemce o dřevostavbu přijde základová deska se všemi instalačními přípojkami, kompletně zhotovená tzv. na klíč, se návštěvníci mohli dozvědět od letos nově se prezentující pražské společnosti ČP-STAV, která se coby jeden z partnerů Asociace dodavatelů montovaných domů specializuje na základové desky. Na to, jak u dokončené dřevostavby, ale i např. zděného objektu, zkrášlit fasádu a nebo stavbu jako takovou proměnit v roubenku či v hrázděný objekt, se měli možnost zeptat v expozici královéhradecké společnosti OXFORD group s.r.o., prezentující na veletrhu patentově chráněnou fasádní techniku známou jako „zkamenělé dřevo – imitace roubení“. Umožňuje dosažení reálného trojrozměrného vzhledu původních starých trámů, vytvořených přímo do vnější nebo i vnitřní omítky. „Jedná se o originální technologii tvarování dřeva do omítky, která je díky finálnímu nátěru fasádní barvou vytvořena nastálo. Pod ochranným nátěrem fasádní barvy a za použití speciální lazury vzniká autentická patina, jež vytváří dokonalý vjem dřeva, od pravého téměř nerozeznatelný,“ doplnil v expozici přítomný zástupce společnosti Martin Kobosil.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv DEKWOOD

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina