aktuality

Jan Ficek dřevovýroba a Grena otevřeli galerii exkluzivních dýh

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jan Ficek dřevovýroba (zal. 1946), jeden z největších evropských zpracovatelů dýhy, a Grena a.s. otevřeli Galerii exkluzivních dýh. Galerie byla slavnostně otevřena při příležitosti 75. narozenin Jana Ficka st. (syna zakladatele firmy Jana Ficka 1913 – 1987). Tento v České republice zcela unikátní projekt představuje největší speciality z dýhy a další masivní exempláře.

Galerie se nachází v Chrudimi, v továrně Jan Ficek dřevovýroba, a její interiér vznikl podle návrhu Ing. arch. Terezy Šaškové. Na jednom místě tak návštěvníci, architekti a odborná veřejnost mohou nalézt na 50 druhů přírodních i modifikovaných interiérových dýh. Zastoupeny jsou dýhy a kořenice exotické, tropické, americké i evropské. Mezi unikáty patří například dýhy nakrájené z více než stoletých dřevěných kůlů.

Galerie je pro návštěvníky otevřena v rámci pravidelných exkurzí pro profesionály či po domluvě. Potřebné kontakty a velká část zastoupených dýh je uvedena na webu www.galeriedyh.cz. Tato galerie se řadí mezi několik málo míst v Evropě, kde je možno takto rozsáhlou škálu dýh spatřit.

„Galerii jsme dlouho připravovali a promýšleli, jak ji přesně koncipovat. Výsledek předčil naše očekávání, a také ohlasy prvních návštěvníků nám dávají za pravdu, že jsme se vydali správnou cestou. Osobně jsem v oboru dýh přes 20 let a přesto jsem některé z nich spatřil poprvé až nyní,“ říká o galerii vnuk zakladatele firmy Jan Ficek ml.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina