technológie

Materiálové a technologické novinky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z ponuky firiem BRAZ technologie s.r.o., LEITZ-nástroje s.r.o., Okentěs spol. s r.o., Ostermann Česko spol. s r.o., Pfleiderer a JAF HOLZ.

Modernizovaná olepovačka hran Fravol MASTER M400-23

Kvalita a prostor v dílně. To jsou dvě hlavní kritéria při výběru každého stroje. Ne vždy se dají tato dvě kritéria dát dohromady, ale olepovačka z výrobní série MASTER s modelovým označením M400-23 představuje souhrn řešení, aplikací a technologií v pouhých 3,5 metrech.

Jedná se o jednostrannou olepovačku hran pro olepování a opracování dílců s rovnými hranami s použitím různých hranovacích materiálů, jako PVC, ABS, melaminu, dýhy a nákližků v pásech nebo kotoučích. Podle požadavku na základě specifických výrobních potřeb každé výroby může být stroj osazený jednotkami dle výběru zákazníka vyznačujícími se množstvím technologických patentů zajišťujících perfektní kvalitu olepovaného dílce. Patentované technologie na rožkovači a jednotlivých jednotkách ve spolupráci s patentovaným multifunkčním nástrojem s diamantovým ostřím umožňují olepování dílců všemi typy hran bez omezení. Pevná ocelová konstrukce dělá z tohoto zařízení kompaktní robustní stroj, který zajišťuje perfektní opracování hrany v součinnosti s jednotlivými jednotkami stroje ovládanými přes ovládací panel umístěný ve velmi vhodné a funkční poloze s barevnou dotykovou obrazovkou. Rychlost olepovačky je nastavitelná do 7 m/min. Stroj rovněž vyniká rychlým startem 6–8 minut. Kapacita lepidlového zásobníku činí 1 kg. Výraznou novinkou tohoto modelu je, že lepidlový zásobník je snadno a rychle vyměnitelný.

Pro dosažení nejvyššího stupně opracování stroj obsahuje technologická vybavení, jako jsou držák hrany, systém separační směsi, předfrézy s rozdílným směrem otáčení pro dokonalejší opracování, infračervený ohřev hrany, přítlačná jednotka, nůžky, jemná fréza, rožkovač, antiadhezivní jednotka, plošná a profilová cidlina, kartáče a různé další doplňky podle výběru zákazníka. Kromě vyměnitelného zásobníku lepidla byl tento model vylepšen ještě o doplňky na rožkovací jednotce. Jedná se o vylepšený způsob odsávání této jednotky a nové bezpečností čidlo, které snímá polohu dílce a slouží tak jako pojistka proti nabourání dílce do rožkovače. Při zjištění špatné polohy se jednotka rožkovače automaticky vypne a tím nedojde k jeho poškození. Díky těmto vylepšení se model MASTER M400-23 stal ještě mnohem komplexnějším strojem, než byl dosud.

Výrobce: Fravol
Prodejce: Braz technologie, s.r.o.
 

Olepovačka hran Fravol SMART S650-23 Plus

Jednostranná olepovačka hran SMART S650-23 Plus disponuje kompaktním designem, silnější a tužší konstrukcí přizpůsobenou pro potřeby sériového typu výroby s požadavkem na vysoký výkon. Načítání je možné přes analogový ukazatel polohy a široká okna kapoty společně s vnitřním osvětlením umožňují vynikající pohled do vnitřní části stroje. Díky svému důmyslnému provedení je tento stroj vhodný pro olepování a opracování dílců s rovnými hranami do tloušťky 80 mm s použitím různých hranovacích materiálů, jako je PVC, ABS, melamin, dýha a nákližky v pásech do tloušťky až 12 mm nebo v návinu s použitím všech typů lepidel včetně PUR. A toto vše díky patentovanému zásobníku lepidla s teflonovou povrchovou úpravou a s předtavnou komorou a 3kg kapacitou s možností rychlé výměny a automatického externího čištění v případě potřeby. Všechny jednotky se nastavují automaticky z velké barevné 12“ dotykové PLC obrazovky pomocí výkonných servomotorů a plynule nastavitelnou rychlostí posuvu od 10 do 20 m/min.

Olepovačka SMART S650-23 Plus obsahuje technologická vybavení, jakými jsou držák hrany, systém separační směsi, předfrézy s rozdílným směrem otáčení pro dokonalejší opracování, infračervený ohřev dílce, patentovaná nanášecí jednotka, přítlačná jednotka, nůžky na hrubé kapování, úhlově nastavitelná dvoupilková kapovací jednotka od 0° do 15°, hrubá a jemná frézovací jednotka, rožkovač, profilové cidliny, antiadhezivní jednotka, plošné cidliny, lešticí jednotka, horkovzdušný fén a další různé doplňky dle výběru zákazníka.

Výrobce: Fravol
Prodejce: Braz technologie, s.r.o.
 

LEITZ ThermoGrip – nová generace upínacích generátorů

Efektivní výroba na horních obráběcích CNC strojích se dosahuje zejména při obrábění ve vysokých pracovních otáčkách a rychlých posuvech. To klade vysoké nároky nejenom na kvalitní konstrukční provedení nástroje, ale i na jeho upnutí do pohonného agregátu stroje. Samozřejmě, že Leitz – výrobce nástrojových systémů nabízí pro konvenční řezné podmínky všechny typy kleštinových upínacích pouzder a trnů, pro náročnější podmínky i hydro­pouzdra, ale nutné předpoklady pro vysoko-výkonné obrábění (high-performace cutting) nejlépe splňují pouzdra Leitz ThermoGrip, která upínají stopkový nástroj na principu teplotní roztažnosti a tím garantují nejmenší možnou dosažitelnou házivost nástroje, jeho precizní vycentrování, stabilitu a tuhost při obrábění. Výhodou pro výrobce pak není jenom vyšší kapacita obrobených dílců díky vyšší rychlosti posuvu a lepší kvalita opracované plochy na základě použití vysokých otáček, ale i zdvojnásobení životnosti nástroje, navýšení přenášeného točivého momentu, utlumení hlučnosti a vibrací celého nástrojového kompletu, které šetří ložiska agregátu CNC stroje.

Aby tyto přednosti tepelného upínání bylo možno využít v co nejvyšší míře, nabízí LEITZ svým zákazníkům novou generaci ISG upínacích generátorů pro upínací pouzdra ThermoGrip. Princip generátorů je založen na teplotní roztažnosti, kdy zahřátím pouzdra o určitou teplotu dojde k jeho roztažení a možnosti zasunutí stopkové frézy do pouzdra. Po krátkém ochlazení je pak stopková fréza exaktně vycentrovaná a pevně upnutá v pouzdře.

Pro zákazníky, kteří nechtějí investovat do upínacích generátorů, nabízí LEITZ v České i Slovenské republice upnutí i vyjmutí nástroje z upínacího pouzdra ThermoGrip zcela zdarma na svých servisních pobočkách.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.
 

Padací těsnění PLANET SN pro posuvné dveře

Nabídka standardních padacích těsnění dveří PLANET se v posledním roce výrazně rozšířila o speciální venkovní práh proti nárazovému dešti PLANET X3 na balkónové a vchodové dveře, dále o zvukotěsné varianty PLANET PLUS se zvukovou izolací až 55 dB a poslední letošní novinkou je nový padací práh PLANET SN pro posuvné dveře se speciálním ovládáním pomocí podlahového vedení. Obecně můžeme říci, že padací těsnění dveří PLANET chrání proti průvanu, hluku, světlu, jsou vhodná pro bezbariérové vstupy a utěsňují proti kouři a chrání proti ohni, jsou vhodná pro všechny typy dveří, i dveří ze skla.

Padací těsnění PLANET SN je prioritně určeno pro posuvné dřevěné dveře, ale může být použito i pro posuvné dveře z hliníku a PVC. PLANET SN je vyroben z hliníkového profilu rozměru 22 x 30 mm, těsnicí profil je z vysoce kvalitního silikonového těsnění se šikmým zkosením, zatěsní spáru od 7 do 14 mm. Díky nulovému odporu ovládání padacího prahu není nutné na posuvné dveře instalovat zámek. Ovládání padacího prahu je neviditelné, je integrováno v podlaze a při dovření (dosunutí) dveří dochází k paralelnímu, velmi tichému a lehkému spuštění padacího prahu a tím se zatěsní spára mezi dveřmi a podlahou. Spouštěcí síla PLANET SN je velmi malá – pouze 1 N/m. Je to kompaktní řešení šetřící místo a tento padací práh může být použit i u ne zcela rovných podlah díky šikmému zkosení těsnění.

PLANET SN je dodáván v základním provedení jako kouři odolný a těsnící proti hluku až 44 dB při těsněné mezeře 7 mm, pro dveře s pravým a levým zavíráním (DIN L, DIN R). Instaluje se zespodu dveří do drážky šířky 22,1 mm a hloubky 30,5 až 35 mm. Ke každému padacímu prahu je standardně dodávána tzv. sada vedení pro PLANET SN na těsněnou mezeru 7–10 mm, 10–13 mm a 13–16 mm. Samotný padací práh se upevní ze strany nerezovými podložkami a šrouby, které jsou součástí balení. Je dodáván ve standardních délkách – 800, 925, 1050, 1175, 1300, 1425, 1550 a 1625 mm, tyto délky je možno zkrátit o 125 mm, na zakázku je možno dodat v libovolné délce až do 6000 mm.

Padací těsnění PLANET byla testována v renomovaných stavebních evropských institutech (certifikováno v IFT Rosenheim), testováno až na cca 4,2 milionu zvedacích cyklů (otevření a zavření), záruka 7 let.

Výrobce: Planet GZD (Švýcarsko)
Distribuce: Okentěs, spol. s r.o.
 

Tmavé dřevodekory – pro ušlechtilý vzhled

Při zařizování interiérů zažívají tmavé odstíny dřeva v současnosti svůj comeback. V kombinaci s moderními a klasickými prvky vzniká v našich domovech prostor, který poskytuje eleganci i útulnost. I v kuchyni se opět začínají používat tmavší dřeviny. Jen bychom se měli vyvarovat toho, aby minimalistický design a čistý styl nebudil až moc rustikální dojem. Madera, BaristaSantos jsou tři nové ABS hrany firmy Ostermann pro vytvoření atraktivních tmavých povrchů v kuchyni, ložnici i jiných obytných místnostech.

Barista: Tmavá borovice
Barista – tak se říká v gastronomii odborníkovi na přípravu kávy. A teplou tmavě hnědou barvu čerstvě připravené kávy mají i nábytkové hrany Barista od firmy Ostermann. Hrana v povrchu miniperlička byla přiřazena ke stejno­jmennému borovicovému dekoru od firmy FunderMax.

Madera: Tmavý dub
Slovo „madera“ pochází ze španělštiny a znamená „dřevo“. U této nábytkové hrany v povrchu miniperlička se projevuje trvalý trend dubu v tmavé variantě. Jemný přechod světlejších a tmavších linií odráží přirozenou kresbu dubového dřeva. Hrana byla přiřazena ke stejno­jmennému dekoru od firmy FunderMax.

Santos: Tmavá akácie
Santos je velké přístavní město v Brazílii, jehož význam vzrostl především díky exportu kávy. A v kávově hnědé barvě je i nábytková hrana Santos od firmy Ostermann. Dekorativní hra barev a živá struktura hrany odrážejí trochu nepravidelnou kresbu dřeva akácie. ABS hrana v povrchu dřevěný pór byla přiřazena ke stejnojmennému akáciovému dekoru od firmy FunderMax.

Pestrá nabídka již od 1 metru
Všechny tři nové nábytkové hrany jsou k dostání ve standardních rozměrech 23, 33, 43 a 100 mm a v tloušťkách 1 a 2 mm. Na přání nařeže firma Ostermann hrany též v jakékoliv požadované šířce až do 100 mm. Aby mohl truhlář/stolař realizovat aktuální nábytkové trendy ve svém vlastním pojetí a za rozumnou cenu, nabízíme hrany již od délky jednoho metru. Veškeré skladové zboží objednané v e-shopu na www.ostermann.eu do 16 hodin odesíláme ten samý den.

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.
 

Dřevotřísková deska bez použití formaldehydu LivingBoard od firmy Pfleiderer

Aby se zlepšila kvalita vzduchu uvnitř budov, existují zákonem upravené limitní hodnoty pro emise formaldehydu u dřevěných materiálů. Pfleiderer nabízí kromě výrobků splňujících emisní třídu E1 také dřevotřískovou desku LivingBoard, lepenou bez použití formaldehydu.

„Deska LivingBoard byla již opakovaně vyznamenána ekoznačkou Modrý anděl – Der Blaue Engel. Je vyráběna z dřevin s nízkým obsahem pryskyřice z trvale udržitelného lesního hospodářství bez recyklovaných materiálů a lepena bez použití formaldehydu. Je první volbou všude tam, kde stavebníci montovaných domů kladou velký důraz na materiály s obzvlášť nízkým obsahem emisí,“ říká Claus Seemann, ředitel úseku managementu produktů v oblasti nosných materiálů. „A kdo chce být v oblasti ochrany životního prostředí ještě o krok dál: Všechny výrobky lze samozřejmě kombinovat také se systémy pro certifikaci dřeva FSC nebo PEFC.“

Výrobce: Pfleiderer
Prodejci: viz www.pfleiderer.com
 

JAF konfigurátor nábytkových dílců

Služba JAF Nábytkové dílce je komplexní služba spočívající v nařezání dílců, olepení hran, CNC opracování (vrtání a frézování), doplnění kování, komponentů, spojovacích prvků a dodání klientovi. Hlavním pracovním nástrojem je konfigurátor nábytku – elektronický nástroj dostupný na portálu www.nabytkovedilce.cz nebo www.jaf-nabytkovedielce.sk, pomocí kterého si zákazník pohodlně ze své kanceláře či domova v kteroukoliv denní či noční hodinu a kterýkoliv den v týdnu přesně nakonfiguruje svoji zakázku. K práci potřebuje pouze počítač připojený k internetu a vybavený aktuálním způsobilým prohlížečem HTML. Nemusí mít nainstalovaný žádný speciální program. Služba je optimalizována i pro tablet a chytrý telefon. Jedinou podmínkou pro využívání služby je registrace.

Práce s konfigurátorem je velmi jednoduchá a intuitivní. Po přihlášení do Shopu-Nábytkové dílce si uživatel v horní liště v záložce „katalog“ vybere požadovaný typ nábytku (skříň, skříňka, stůl atd.). Následně upřesní provedení a technické detaily (např. počet dveří, počet a rozmístění polic, mezistěn atd.), zadá požadované rozměry, ze široké škály dekorů zvolí plošný materiál a provedení hran (olepení se provádí PUR technologií). Pokud hledaný dekor není v katalogu, je možno ho zadat jako „jiný dekor“ s popisem požadavku. V dalším kroku vybere z nabídky kování, komponenty a příslušenství (závěsy, výsuvy, výklopy, závěsné kování atd. z nabídky Blum, Häfele a GTV). Tímto postupem přesně specifikuje každý kus nábytku. V případě atypických výrobků, které nejsou obsažené v katalogu, program umožňuje zadávání samostatných dílců, které si pak klient dodělá sám.

Službu poskytuje: JAF HOLZ spol. s r.o., JAF HOLZ Slovakia, s.r.o.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina