technológie

Aquawood Nativa: Okna jako nábytek

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Hodnotné a hezké okno – který majitel domu by mu odolal? Výrobci dřevohliníkových oken mají nyní trumf v rukávu, protože přední rakouský výrobce barev a laků ADLER vyvinul lak na dosažení plochy, která nijak nezaostává za těmi nejušlechtilejšími nábytkovými trendy: Aquawood Nativa.

Teplé, sametové, matné

U ekologického materiálu, jakým je dřevo, nejde jen o vzhled, ale i o pocit z doteku. To výjimečné na dřevě je jeho živost, teplo a přirozenost – perfektní povrchová ochrana zhodnocuje právě tyto vlastnosti, aniž by je potlačovala. Přesně taková je povrchová ochrana Aquawood Nativa. Při nejnižším stupni lesku G5 dřevo nejenže vypadá, jako by vůbec nebylo ošetřeno, ale i na dotek je jemně obroušené a působí jako nelakované.

Matné a přirozené povrchy jsou v nábytkovém sektoru v současnosti velmi žádané – s Aquawood Nativa k nim poprvé nabízíme řešení i pro dřevo­hliníková okna. Okna tak působí dokonale autenticky – co do vzhledu i na dotek, a nijak to neovlivní ani jejich matný vzhled. Stejně jako u nábytku je totiž i v tomto případě důležité, aby matné plochy ani v případě zatížení nebylo možné vyleštit, obzvláště v místech, kterých se dotýkáme – nová silnovrstvá lazura z dílny ADLER tento požadavek splňuje na 100%.

Transparentní, rozmanité, efektivní

Druhou revoluční vlastností, která z Aquawood Nativa dělá špičku v segmentu dřevohliníkových oken, je transparentnost. Nepůsobí mléčně, jako jiné matné silnovrstvé lazury, je možné ji nanést přesně podle normy v tloušťce 200–300 µm mokrého filmu, a je mimořádně variabilní. „Takto dokážeme dosáhnout transparentních povrchů i na tmavých dřevinách, jako jsou modřín, meranti nebo dub, které jsou aktuálně v nábytkovém průmyslu velmi často používané,“ vyjadřuje spokojenost vedoucí vývojového oddělení ADLER Markus Fessler. Dřevohliníková okna ošetřené povrchovou úpravou s Aquawood Nativa proto zaujímají místo, které jim právem patří: Jako hodnotné doplnění k nábytku a ušlechtilá součást moderní interiérové architektury.

Interiér v souladu: okna, dveře, podlaha i nábytek

Chcete, aby vám krásné třeba dubové dýhované dveře pasovaly k oknům? Zeptali jsme se technického ředitele Adler Česko pana ing. Michala Nováka, jak na to.
M. N.: Celý produktový sortiment firmy ADLER je přizpůsoben dnešním požadavkům designu, materiálů a barevnosti. Naše oddělení koloristiky umí díky flexibilitě systémů povrchových úprav ADLER, přístrojovému vybavení a kvalifikovanému personálu vyvzorovat vzhled a barevnost oken prakticky k jakémukoliv designu podlahy, dveří či nábytku.

Co k tomu potřebujete, jak dlouho to trvá a co to stojí?
M. N.: Našim odběratelům poskytujeme tento servis zdarma. Stačí nám doručit dřevěný vzorek nebo odkázat na design výrobce. Změříme optiku, lesk, haptiku atd. a na základě těchto dat vyvzorujeme odpovídající systém povrchové úpravy oken. Nebo prostě „vytáhneme“ požadovaný systém z naší rozsáhlé databáze. Běžně dodáváme návrh řešení a vzorek do 48 hodin.

Existují nějaká omezení?
M. N.: Ano, naše systémy povrchových úprav plní jednak funkci estetickou (zušlechtění dřeva), ale zároveň i ochrannou, tzn. aby povrchová úprava splňovala podmínky dlouhodobé životnosti a snadné údržby i pro stavební prvek, jakým jsou okna. Systém povrchové úpravy musí splňovat určité parametry, abychom na něj mohli poskytnou záruku dlouhé životnosti. Tak např. dnes tolik populární povrchová úprava olejem/voskem má na oknech svá omezení: nesplňuje podmínky pro poskytnutí záruky, protože ochranné vlastnosti tenké vrstvy oleje jsou omezené a vyžadují pravidelnou obnovu. Navíc je pro výrobce problematická kvůli dlouhému času zasychání jednotlivých vrstev.

A systém NATIVA vypadá jako přírodní naolejované dřevo a zároveň plní i ochrannou funkci?
M. N.: Přesně tak. Tato povrchová úprava byla vyvinuta tak, aby zachovala přírodní vzhled dřeva a zároveň zaručila dlouhodobou funkčnost během provozu a zvládla náročné podmínky v době výstavby – je odolná vůči vysoké vlhkosti, má dobrou mechanickou odolnost a snadno se čistí. Vytváří na povrchu poměrně silnou ochrannou vrstvu, která však vypadá, jako by tam nebyla, díky použití speciálních pojiv a pigmentů.

Aquawood Nativa je špičkový materiál v segmentu dřevohliníkových oken

Aquawood Nativa je finální hluboce matná lazurovací povrchová úprava pro dřevohliníková okna na vodní bázi. NATIVA přináší do segmentu oken jedinečnou povrchovou úpravu, která v maximální míře zachovává přírodní strukturu dřeva, jak na pohled, tak i na omak. „Nativou děláme z okna krásný kus nábytku. A to i přesto, že okno je specifickým výrobkem, který spojuje interiér s exteriérem a vyžaduje tak jinou skladbu povrchových vrstev, než interiérový nábytek. Dáváme tak výrobcům oken možnost přizpůsobit jejich výrobky požadavkům zákazníků na sjednocení vzhledu interiéru. Okna, interiérové dveře, podlaha a jídelní stůl mohou být nyní v jednotném matném a přirozeném vzhledu podtrhujícím krásu dřeva“, říká obchodní ředitel Adler Česko Ing. Tomáš Švec.

Aquawood Nativa je novinkou letošního roku. Byla představena na březnovém veletrhu Frontale v německém Norimberku. „A od stejného data je systém plně v prodeji. Koncovým zákazníkům hledajícím kvalitní designová okna s přirozenou strukturou dřeva tedy nic nebrání a mohou poptávat systém NATIVA od firmy ADLER u svých dodavatelů již dnes“, dodává Ing. Tomáš Švec.

Klíčové vlastnosti Aquawood Nativa, které z ní dělají jedničku na trhu:
•    vodou ředitelná ekologická lazura určená na dřevohliníková okna
•    hluboce matný obzvláště přírodní vzhled. Stupeň lesku G5
•    vysoká odolnost vůči vyleštění povrchu
•    na dotek působí jako přírodní čerstvě obroušené dřevo
•    vysoce transparentní a nežloutnoucí nátěrový film
•    dobrá chemická a mechanická odolnost povrchu

Kontakty:

ADLER Česko s.r.o.
Pražská 675/10
CZ-642 00 Brno – Bosonohy
tel.: +420 731 725 957
e-mail: info@adlercesko.cz
www.lakyadler.cz

ADLER Slovensko s.r.o.
Montážna 3, P.O.Box 180
SK-971 01 Prievidza
tel.: +421 46 5199 621
e-mail: info@adler.sk
www.adler.sk

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina