technológie

Pracovní stoly pro kutily i profesionály

Workbench
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pozornost návštěvníků letošního veletrhu Pragoligna poutal mj. stánek kutila a amatérského truhláře Rostislava Sahulky, který zde prezentoval ucelenou řadu multifunkčního pracovního nábytku, různých pomůcek a přípravků pro práci v truhlářské dílně. Nábytek je podle slov jeho autora primárně určen pro kutily, nicméně některé prvky, které obsahuje, najdou své uplatnění i v profesionální truhlářské dílně. Pracovní nábytek je kompletně vyroben z multiplexu a tvoří ho multifunkční pracovní či montážní stoly a nástěnné organizéry.

Rosťa, jak mu jeho přátelé a kamarádi říkají, je profesí obchodník. Po absolvování obchodní akademie se nějaký čas živil jako DJ, zvukař a osvětlovač, ozvučovací a osvětlovací techniku zároveň pronajímal a v současné době ji i prodává. K práci se dřevem ale tíhnul odmalička. Jako malý kluk chodil k sousedovi – truhláři, který ho ve své dílně nechal zatloukat hřebíky do dřevěných odřezků, řezat ruční pilkou apod. Osud mu ale život naplánoval jinak. Přesto jeho snem vždycky bylo mít vlastní truhlářskou dílnu. Tento sen si splnil poté, co si postavil rodinný domek s garáží. V ní místo auta zaparkoval formátovací pilu se spodní frézkou, ruční elektrické nářadí a další vybavení pro práci se dřevem. Jediné, co mu chybělo, byl kvalitní a multifunkční pracovní stůl. Klasickou truhlářskou hoblici nechtěl, a tak mu nezbylo nic jiného, než si stůl vyrobit svépomocí. A přistoupil k tomu s neuvěřitelnou invencí. Pravda, inspiraci zpočátku hledal kde jinde, než na internetu. Nápady a myšlenky ale s přibývající praxí začaly přicházet i samy a bylo jich mnohem více, než kolik jich bylo možné vměstnat do jednoho stolu, a tak se zrodil kompletní ucelený program pracovního nábytku nejen pro amatéry, ale i pro profesionály. Se svými nápady se Rosťa Sahulka pochlubil na veletrhu Pragoligna, který se konal na Výstavišti v pražských Holešovicích od 11. do 13. 10. 2018.

Multifunkční pracovní stoly

Základní konstrukce pracovního či montážního stolu, stejně jako všechny přípravky a doplňky, je vyrobena z přírodního multiplexu tl. 21 mm. Pro pracovní desky autor zvolil multiplex tl. 27 mm s povrchovou melaminovou fólií. Nohy a pracovní desky stolů jsou opatřeny systémem otvorů o průměru 20 mm v rastru 96 mm. Tyto otvory slouží k uchycení různých přípravků (podpěry, svěrky, stahováky, opěrné patky aj.), které jsou opatřeny válcovými čepy pro vložení do otvorů. Dalším důležitým funkčním prvkem jsou hliníkové T-lišty, zapuštěné ve vyfrézovaných drážkách v ploše pracovní desky a ve svislých lubech. Do těchto drážek se pomocí posuvných „kamenů“ zasouvají a prostřednictvím ručních šroubů upínají další přípravky a pomůcky, jako jsou fixační prvky (šroubové či excentrické svěrky aj.), vodicí pravítka,
odkládací boxy, přídavné pracovní plochy a mnoho dalších.

Bez využití není ani prostor pod stolem. Lze tam umístit např. vysavač či kompresor, skříňku se zásuvkami pro ukládání elektrického ručního nářadí, přípravků apod., odkládací desku pro ukládání materiálu, systainerů s ručním nářadím atd.

Obzvláště kutilové pak ocení speciální úpravu pracovní desky, v jejíž ploše je vyříznut obdélníkový otvor s obvodovou polodrážkou, určený pro výměnné desky osazené elektrickým ručním nářadím (kotoučová či kmitací pila, frézka). To je k desce připevněno ze spodní strany, takže stůl lze jednoduchým úkonem změnit na stacionární kotoučovou pilu, pilu na tvarové řezání, spodní frézku, dlabačku. K jejich ovládání slouží přídavný spínač s bezpečnostním vypínačem vyvedený na vnější stranu stolu.

Nohy stolů mohou být na spodní straně podle potřeby opatřeny buď výškově stavitelnými patkami, nebo průmyslovými otočnými kolečky s brzdou, zajišťujícími nábytku lepší mobilitu.

Alternativou tohoto dílenského provedení je samostatná pracovní deska, která ve spojení např. se dvěma stabilními „kozami“ může sloužit jako snadno přepravitelný pracovní stůl pro montáže na stavbách.

Škála možností využití multifunkčních stolů je tak široká, že jejich kompletní výčet není možný. Každý uživatel si navíc může tyto možnosti uzpůsobit podle svých vlastních potřeb.

Nástěnný organizér

Nástěnný organizér je určen k ukládání především ručního nářadí včetně elektrického, nástrojů, drobného spotřebního a spojovacího materiálu (vruty, šroubky, hřebíky, sponky) atd. Základní část organizéru tvoří perforovaná deska s rastrem montážních otvorů (ze zadní strany zapuštěných), olemovaná mělkým korpusem. Do otvorů se (ze zadní strany desky) pomocí šroubů přichytí závěsné lišty opatřené na zadní straně zapuštěnými maticemi. Horní plocha lišt je zkosená. Stejný tvar mají i lišty připevněné stejným způsobem na zadní straně ukládacích prvků (poličky, odkládací boxy, závěsné moduly atd.). Ty jsou však svojí šikmou plochou otočené dolů, aby se mohly zavěsit na nosné lišty na desce.

Multifunkčnost organizéru spočívá v široké škále využití různých ukládacích prvků a jejich rozmístění v ploše desky podle individuálních potřeb uživatele.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina