technológie

Kopírovací čepovací frézka s ručním ovládáním

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Klasické truhlářské spoje, jako jsou čepy a dlaby, neoddělitelně patří k zakázkové výrobě nábytku a stavebně truhlářských výrobků z masivního dřeva. Pro jejich zhotovování se vedle standardních strojů či CNC technologií využívají také různé přípravky a systémy ve spojení s elektrickým ručním nářadím. Jedním z takových zařízení je i speciální pantografická frézka, která jako pracovní jednotku využívá elektrickou ruční frézku. Umí opracovat jednoduchý nebo dvojitý oválný čep a dlab s odsazením, válcový čep a dlab, čep a dlab ve tvaru vlnky aj.

Po stránce ovládání zařízení funguje podobně jako klasická vrtací dlabačka – ovládá se dvěma ručními pákami. Konstrukce je de facto stavebnice, sestavená z dílů z velké části zhotovených ze standardizovaných hliníkových konstrukčních profilů. Jen část dílů je z lehké hliníkové slitiny vyrobena speciálně pro tento účel.

Základ konstrukce tvoří spodní rám s pevným stolem, jehož pracovní deska je naklopitelná v rozpětí 0°–90°, tzn. z vodorovné do svislé polohy. Díky tomu lze čepové spoje vytvářet pod jakýmkoliv úhlem. V nastavené pozici se deska, zhotovená z drážkovaného AL profilu, aretuje šrouby s ruční páčkou. Do drážek v ploše desky lze uchytit různé nastavitelné vymezovací prvky, opěrná pravítka, fixační excentrické či šroubové svěrky apod., sloužící k přesnému umístění a upnutí obrobků.

Ke spodnímu rámu je dále připevněno horizontální vedení složené ze dvou ocelových tyčí kruhového průřezu. Po nich se pomocí dvou párů lineárních ložisek pohybuje posuvný stolek s frézovací jednotkou. Ta se skládá z elektrické ruční frézky uchycené šrouby ve spe­ciální přírubě, která je součástí pantografické konstrukce. Pantograf je spodním koncem přichycen k posuvnému stolku a na horním konci je zakončen prodlouženou pákou s ruční rukojetí. Páka slouží k ručnímu pohybování s frézkou. V místě připojení ke stolku je pantograf opatřen silnou pružinou, která ho udržuje v „centrální“ poloze, odpovídající zhruba polovině vertikálního a horizontálního rozpětí pohybu frézky.

Další důležitou funkční součástí zařízení je svislý rám, rovněž připevněný k posuvnému stolku. K jedné jeho svislé stojce je pomocí dvojice táhel připojena druhá páka, dole spojená se spodním základním rámem a nahoře opatřena rukojetí. Tato páka slouží k pohybování se stolkem proti pevnému stolu, respektive k posouvání frézky směrem k obrobku. Ve spolupráci s pákou pantografu se tak frézka pohybuje ve třech směrech, což toto zařízení odlišuje od vrtací dlabačky, kde je pohyb pouze ve dvou směrech.

Horní vodorovný profil rámu se třemi podélnými T-drážkami slouží k přichycení kopírovacích šablon. Ty jsou zhotoveny z plastových výlisků různých velikostí a tvarů, odpovídajících požadované velikosti a tvaru čepů a dlabů. K profilu se připevňují šrouby. Šablony jsou opatřeny vnější a vnitřní vodicí dráhou, po níž se odvaluje kopírovací ložisko uchycené ke konci ocelové tyčky, pomocí které je spojeno s ruční pákou pantografu. Vedením ložiska po šabloně vymezujeme přesný pohyb frézky, přičemž vnější dráha šablony slouží k vyfrézování čepu, vnitřní dráha k vyfrézování dlabu. Podle požadovaného počtu čepů a dlabů na jednom obrobku lze na profilovou lištu připevnit libovolný počet šablon. Rozměry čepů a dlabů (šířka a délka) jsou určeny správnou kombinací šablon, průměru kopírovacího ložiska a průměru frézovacího nástroje. Ty jsou předem dané a nesmí se zaměnit. Hloubka čepů a dlabů se nastavuje pomocí systému dorazů s měřítkem na základním rámu a posuvném stolku.

Kontakt na vyžádání

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina