technológie

Materiálové a technologické novinky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z nabídky firem Petrojet Trade s.r.o., LEITZ-nástroje s.r.o., PANAS, spol. s r.o., BRAZ technologie s.r.o., Rudolf Ostermann GmbH, Pfleiderer a Démos trade, a.s.

Automatický kotel na dřevotřísku MultiBio 400

MultiBio 400 je automatický teplovodní kotel pro legální spalování dřevotřísky v případě, že je provozován v místě, kde toto palivo vzniká. Kotel je český výrobek vhodný pro komfortní automatické, ekologické vytápění například výrobních hal firem a administrativních nebo obytných budov o výkonu 110 až 370 kW. Kotel může být provozován jak s akumulační nádrží, tak i bez ní díky modulaci výkonu. Kotel se také může dát využít pro výrobu technologické teplé vody do teploty 100 °C.

Díky vysoké teplotě ve spalovacím systému Multibio kotel nevytváří pachovou stopu z použitého paliva. Uvnitř otočného roštu je až 1200 °C. Hořák MultiBio je výrobek s unikátním systémem spalování, který se skládá z přetlakové vzduchové komory, otočného roštu se speciálním vrtáním, tlačného šneku s přesným dávkováním paliva a turniketu, který zcela zamezuje zpětnému prohoření paliva do násypky i bez použití bezpečnostního kanystru s vodou. Spalování řídí elektronika PLC, která používá originální software Multibio.

Kotel je průmyslově chráněným výrobkem, který umožňuje spalovat jak kvalitní dřevěné pelety, tak i dřevěné pelety nejnižší kvality s vysokým obsahem popela nebo kůry, drcenou dřevotřísku, uhlí, rostlinné pelety a dřevěnou štěpku. Spalovací komora díky vysoké spalovací teplotě eliminuje pojiva v palivu s větším množstvím popela. V průběhu hoření odvaluje popel do prostoru popelníku a neobtěžuje tím obsluhu kotle. Kotel má automatické samočištění spalinových cest automatický odvod popela ze spalovací komory. Nároky na čištění a obsluhu kotle jsou tak minimální.

K dispozici jsou výkony od 270 do 600 kW (od minimálního výkonu 90 kW). Kotle je možné řadit do řízené kaskády a lze tak získat potřebný výkon pro realizaci například 1,8 MW.

Pro úpravu odřezků dřevotřísky na palivo je možné zakoupit drtič dřevotřísky MultBio D150.

Technologie MultiBio můžete přímo v akci vidět na výstavě Ligna Bohemia v Lysé nad Labem (14.–16. 2. 2019) nebo na veletrhu Nábytok a bývanie v Nitre (5.–10. 3. 2019).

Výrobce a prodejce: Petrojet Trade s.r.o.

 

LEITZ BrillianceCut – nejvyšší kvalita řezu pro plasty, plexisklo a Corian

Když LEITZ představil poprvé na veletrhu LIGNA 2017 v Hannoveru úplně novou konstrukci pilového kotouče BrillianceCut, který byl určen pro řezání transparentních plastů v nejvyšší kvalitě řezu bez potřeby dalšího začisťování, reagoval tak na neustále stoupající podíl nových – nedřevěných materiálů, které se používají zejména při výrobě nábytku.

Na základě velmi pozitivních ohlasů u zákazníků a odborných ocenění (např. WoodTec Award) LEITZ nadále tento pilový kotouč inovoval a od začátku roku 2019 vylepšil již tak výborné vlastnosti tohoto pilového kotouče, které jsou dosaženy ještě tužším tělesem kotouče s optimalizovaným tvarem laserových ornamentů vyplněných speciálním tlumicím plnivem a inovativní geometrií tvrdokovových zubů s konvexním tvarem boků zubu a nejvyšší třídou tolerance pro rovinnou házivost, zabezpečující kvalitně nařezanou hladkou hranu bez rýh. Kromě vysoké kvality řezu se pilový kotouč vyznačuje také extrémně nízkou hlučností, čím napomáhá akustické čistotě pracovního prostředí. Pilový kotouč je dodáván v průměrech 300, 350, 380, 400 i 450 mm a je vhodný pro použití na jakékoliv formátovací nebo nářezové pile. Spolu s pilovým kotoučem GlossCut, který je určen pro řezání hliníkových profilů opláštěných fólií nebo komorových plastů, tak výrobci nábytku získávají možnost konstruovat a nabízet nábytek, ve kterém použijí všechny moderní materiály, opracované v nejvyšší kvalitě, čím zvýší svoji konkurenceschopnost.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.

 

MORBIDELLI CX210 – nový model vertikálního centra

Morbidelli CX210 představuje zásadně inovovaný model vertikálního obráběcího centra. Jedná se o ucelené řešení určené pro operace vrtání, drážkování a frézování v rámci jednoho pracovního cyklu bez nutnosti zásahu obsluhy. Univerzálnost stroje rozšiřuje automatická výměna frézovacích nástrojů ze zásobníku. Stroj je schopen provádět svislé vrtání a drážkování do hlavní pracovní plochy, horizontální vrtání do všech bočních ploch a plně interpolované 3osé frézování.

V pracovním stole stroje jsou integrovány odvalovací válečky z tvrzeného plastu (potažené teflonem) pro eliminaci rizika poškrábání dílců s citlivým povrchem, jak během procesu polohování, tak i během samotného obrábění. Polohování dílce (založení, mezioperační pohyby a posuv během obrábění) zajišťují 2ks na sobě nezávislých pneumatických upínacích svěrek, které jsou přímo řízeny z NC řídicí jednotky podle pracovního programu s optimalizací pohybu. Speciální tvarované provedení upínacích svěrek dovoluje provést vrtání v jejich těsné blízkosti bez nutnosti přeupnutí.

Hlavní pracovní jednotkou je vrtací hlava, která obsahuje 21 vertikálních vrtáků, 6 horizontálních vrtáků v ose X, 4 horizontální vrtáky v ose Y a drážkovací pilku v ose X. Efektivitu vrtání zvyšuje integrovaná vrtací hlavička na závěs sloužící pro rychlé vyvrtání všech 3 otvorů pro „panty“ na jeden krok. Standardem u SCM je použití technologie rotoaxiálních hřídelí s prodlouženým intervalem údržby. Rozsah otáček vrtáků lze na přání plynule nastavovat v rozmezí 2.000–8.000 ot/min. Přesnost horizontálního vrtání zajišťují vertikální přítlaky integrované přímo do vrtací hlavy. Dílec je tak přitlačen k pracovnímu stolu bezprostředně u místa vrtání.

Frézovací operace zajišťuje 3osé elektrovřeteno (výkon 6,6 kW, 1.500–24.000 ot/min., upínání HSK 63F) vybavené automatickou výměnou nástrojů ze 6pozicového zásobníku. Na přání lze výbavu stroje rozšířit o otočnou pilovou jednotku (X/Y) s možností vytváření lamelového spoje typu CLAMEX.

K dispozici je i možnost osazení jednotky pro automatické nastřelování kolíků v ose X (kolíky + lepidlo, nebo kolíky s přednaneseným lepidlem a aktivací pomocí vody).

Zajímavou inovací je použití obrobkové sondy pro přesné „slícování“ korpusu. Tato sonda detekuje skutečný rozměr obrobku ve 4 směrech. Sonda změří obrobek a při obrábění se tak automaticky v programu uvažuje s aktuálními rozměry obrobku.

Stroj je schopen obrobit dílec o max. rozměrech (š x d x tl.) 1.300×3.050×95 mm a dílec o min. rozměrech 50x200x8 mm. Ovládání stroje je pomocí integrovaného PC v ovládacím panelu s dotykovou obrazovkou 21“, klávesnice a myši (příp. dálkového ovladače). Uživatelské rozhraní Xilog MAESTRO zajišťuje programování stroje bez znalosti psaní kódů pro jednotlivé operace. Software založený na CAD/CAM systému dovoluje plnohodnotné řízení a ovládání stroje i méně zkušeným uživatelům. Zajištěna je i kompatibilita s oborovými korpusovými programy (IMOS, Corpus 3D, Špinar, CabinetVision aj.).

Pracovní cykly je možné sloučit do tzv. maker, která následně velmi urychlují vytváření pracovních programů. Zobrazení obrobku je ve 3D v reálném čase včetně obrobení. S malou zástavbovou plochou (9,5 m2) a vysokým výkonem a flexibilitou je stroj určen zejména do výroby zakázkového charakteru.

Výrobce: SCM Group S.p.A.
Prodejce: PANAS, spol. s r.o.

 

Nový CNC vrtací a kolíkovací stroj Blitz 2

Blitz 2 je multifunkční 3osý CNC stroj, který vykonává vrtání, aplikaci lepidla a narážení kolíků a je vhodný pro malou a středně velkou výrobu, ideální zejména pro výrobu „JUST IN TIME“ nebo hromadnou výrobu. Tento stroj je též nezbytný doplněk na provádění horizontálních vrtů v „NESTING filozofii“. Blitz 2 je též vysoce účinný a spolehlivý díky snadnému softwaru.

Stroj je vybaven jednotkou na vstřikování lepidla, kde podtlaková nádrž na lepidlo má kapacitu 18 litrů a zásobník na vodu o kapacitě 9 litrů, který slouží na čištění. Dále je stroj osazen jednotkou na narážení kolíků a velkokapacitním vibračním zásobníkem kolíků. Minimální velikost kolíku je 6×25 mm a maximální velikost kolíku činí 10×40 mm. Na stroji se dají používat kolíky už s naneseným lepidlem a vstřikuje se pouze voda. Tímto pak odpadává čištění stroje. Vrtání provádí vrtací hlava se 3 samostatnými vertikálními vřeteny a 3 samostatnými horizontálními vřeteny. Pracovní oblast horizontální hlavy je v ose X 1300 mm, v ose Y 80 mm a v ose Z 50 mm. Obráběný dílec je uchycen čtyřmi svorkami. Můžeme ho uchytit i do dvou svorek a zatímco stroj pracuje, můžeme si nachystat další dílec do dalších dvou svorek a tím tak urychlit výrobní proces.

Blitz 2 oproti svému staršímu modelu Blitz je větší, výkonnější, efektivnější a opracuje větší dílce.

Výrobce: Vitap
Prodejce: Braz technologie, s.r.o.

 

Nové kuchyně – nové hrany: kuchyňské trendy pro rok 2019

Z německého veletrhu Orderfachmesse Küchenmeile A30 se během několika posledních let stal významný odborný veletrh pro kuchyňské trendy. Se stylovými prvky, barvami a materiály, které tu bývají k vidění, se později znovu potkáváme v showroomech výrobců nábytku a kuchyňských studií. Firma Ostermann byla na veletrhu v roli vyhledávače trendů a může proto truhlářům/stolařům aktuální materiály také hned nabídnout.

Trend č. 1: Supermatné povrchy v tmavých barvách
U povrchů dominují tmavé jednobarevné odstíny jako černá, tmavě šedá a bordó červená. Ty bývají k vidění až na výjimky pouze v supermatném provedení. Pro výrobu žhavě aktuálního kuchyňského nábytku nabízí firma Ostermann supermatné hrany v mnoha různých tmavých barevných nuancích. Hrany dodáváme v tloušťkách 1 a 2 mm v celé řadě standardních rozměrů až do 100 mm.

Trend č. 2: Dřevěné dekory čím dál více jako živé
Ušlechtilého půvabu a živosti se u matných povrchů docílilo často dodatečně využitím kombinace s pravým dřevem nebo realisticky působícími dekory dřeva. Dřevo a dřevěné dekory mají přitom nápadně živé a kontrastní barevné obrazy. A pochopitelně je najdete i v sortimentu firmy Ostermann mezi jejími více než 650 různými hranami z pravého dřeva. Kromě nich máme u nás také velké množství ABS, melaminových a 3D akrylátových hran s živými dřevěnými dekory.

Trend č. 3: Vzhled přírodního kamene
I v tomto roce lze opět vidět mnoho pracovních desek, zadních stěn a frontů s povrchy v imitaci přírodního kamene. Dokonce se velice často stává, že jsou pracovní desky a záda nebo záda a horní skříňky ve stejném dekoru. Aby tady mohl truhlář/stolař docílit perfektního vzhledu, má pro něj firma Ostermann skladem nespočet ABS hran v imitaci pravého kamene. Od břidlice přes mramor a granit až po mastek nebo jílovitou horninu. A protože pro samotnou realizaci je mnohdy zapotřebí jen velice malého množství materiálu, dodává firma Ostermann všechny ABS nábytkové hrany již od délky 1 metru.

Trend č. 4: Homogenní plochy
Fronty a pracovní desky jsou čím dál tenčí. Plochy jsou čím dál větší. Bezúchytkové fronty mají jen úzké drážky. Velká dvířka a téměř neviditelné přechody mezi pracovní deskou a nikou nebo mezi nikou a horními skříňkami budí dojem, jako by kuchyně byla odlita jen z jednoho kusu. Pro výrobu takových kuchyní potřebují řemeslníci jednu a tu samou hranu v nejrůznějších šířkách na sokl, na pracovní desku a na front. Pro tyto účely má firma Ostermann naprosto jedinečnou službu a stomilimetrovou roli hrany na přání nařeže v jakékoliv požadované šířce.

Trend č. 5: Nová otevřenost
Přibývá kuchyní s otevřenými regály, které jsou použity buď jako samostatný prvek, nebo mezi velkoplošnými dvířky skříněk, které jsou tu ze dřeva, jinde zase z kovu. Čím dál více se používají rovněž rámy v kombinaci skla a hliníku. Rámová dvířka v černé nebo stříbrné barvě mají jako výplň kovové mřížky nebo rýhované sklo. Pro realizaci útlých tvarů a rovných linií otevřených regálů má firma Ostermann ve své nabídce obzvlášť velký sortiment ABS a melaminových hran o tloušťce 1 mm.

Vše pro výrobu kuchyní
Pro rychlé dodání a kreativní realizaci nápadů má firma Ostermann pro truhláře/stolaře širokou paletu produktů a nanejvýš spolehlivý a rychlý servis dodání. Pro zákazníky vede cesta do e-shopu Ostermann přes www.ostermann.eu.

Výrobce: Rudolf Ostermann GmbH
Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

 

Dveřní kování Hettich – snadno objednáte pod jedním kódem!

Démos trade připravil zjednodušení objednávání dveřního kování Hettich. Pod jedním kódem tak získáte kování na celou skříň včetně vodicích a krycích profilů a tlumení, pokud je požadováno. Jde o velkou výhodu, díky které nezapomenete na žádný komponent a nehrozí špatné složení objednávky. Jedná se o systémy TopLine XL, TopLine L a WingLine L.

Přehled pro objednání najdete na webových stránkách www.demos-trade.com.

Prodejce: Démos trade, a.s.

 

Společnost Pfleiderer představila na veletrhu BAU povrchy s přidanou hodnotou

Efekt bez otisků prstů, odolnost proti poškrábání a jednoduché čištění: Na veletrhu BAU v Mnichově představila společnost Pfleiderer funkční špičkové povrchy. Středem pozornosti byly výrobky XTreme, XTreme plus, PrimeBoard a XTerior compact, které stanovují nové standardy v oblasti kvality povrchů dřevěných materiálů. Opticky vysoce kvalitní výrobky a výrobky odolné proti vnějším vlivům nabízejí značnou přidanou hodnotu při zpracování a konečném použití.

„Na povrchy se kladou vysoké nároky při výrobě nábytku a vnitřní výstavbě. To platí zejména v kuchyni: padající předměty, vyteklé polévky a nečistoty jsou neustálými výzvami,“ vysvětluje Christian Stiefermann, vedoucí produktového managementu HPL. „Zejména velmi oblíbená matná provedení měla dosud problémy s otisky prstů a znečištěním. S naším ušlechtilým a zároveň robustním povrchem XTreme nabízíme alternativu. Je odolný proti těmto vlivům, což při každodenním používání nabízí dosud nepřekonanou přidanou hodnotu. Otisky prstů se vůbec nevytvoří a dokonce i odolné stopy mastnoty se dají snadno odstranit. Další zlepšení nabízí vyhotovení XTreme plus s vysokou odolností proti oděru a poškrábání, a to i pro náročné horizontální aplikace. Mimořádně matná struktura s nízkým odleskem dodává povrchu teplý, sametově jemný, hedvábný pocit při dotyku. „Kromě funkčních vlastností se nám podařilo dosáhnout i velmi pozoruhodného vzhledu se zlepšenou transparentností a hloubkou barev,“ říká pan Stiefermann.

Kromě toho nabízí společnost Pfleiderer sofistikované lakované povrchy, které se používají například u desky z dřevěného materiálu PrimeBoard. Je za tím v Evropě dosud jedinečná metoda povrchové úpravy Hot Coating. Pomocí ní se vytváří vícevrstvý lakovaný povrch, který deskám poskytne funkční PUR vrstvu. Trvale pružný podklad kompenzuje tepelné a mechanické síly a nezkřehne, což zaručuje mimořádnou stabilitu při zpracování i při vysokém zatížení. „Při řezání, frézování a vrtání to vede k vysoce kvalitním pracovním výsledkům, aniž by došlo k roztrhnutí nebo prasknutí materiálu,“ vysvětluje pan Stiefermann. Díky použití akrylových laků tvrzených UV zářením, bez obsahu rozpouštědel, jsou povrchy robustní, a proto si dlouhodobě zachovávají svoji kvalitu. Technologie vícevrstvého lakování navíc zaručuje vysokou stabilitu barev.

I při výrobě nového kompaktního laminátu XTerior compact sází společnost Pfleiderer na inovativní metodu povrchové úpravy HotCoating. Díky speciální technologii na úpravu povrchů splňuje XTerior compact nejvyšší požadavky na odolnost proti UV záření a povětrnostním vlivům podle EGS/EDS v souladu s EN 438-7, a proto je rovněž vhodný na vnější použití.

Výrobce: Pfleiderer
Prodejci: viz www.pfleiderer.com

 

Nová mobilní aplikace Démos

Stáhněte si aplikaci Démos a naše katalogy můžete mít stále u sebe ve svém chytrém telefonu nebo tabletu. Je to rychlé, pohodlné, katalogy budete mít stále aktuální, doplněny o novinky a produktové detaily. Aplikaci si můžete stáhnou zdarma jak v App Store, tak i na Google Play pod názvem Démos. Aplikace Démos umožňuje snadný přístup k produktům a reklamním materiálům. Najdete zde všechna vydání časopisu Inspirace, který je plný zajímavých článků o práci a životním stylu. Démos katalogy kování a plošného materiálu nabízejí kompletní seznam produktů od našich dodavatelů (Blum, Hettich, Egger, Kronospan a další). Umožňuje také stahovat produktové katalogy VIBO a TULIP. V samostatné sekci najdete produktové listy Strong doplněné plnou technickou specifikací pro snadnou instalaci.

Prodejce: Démos trade, a.s.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina