aktuality

Příští rok prý bude kůrovcová kalamita až dvojnásobná

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář na jednání sněmovního výboru pro životní prostředí dne 21.11. uvedl, že množství těžeb v důsledku kůrovcové kalamity v příštím roce nejspíš vzroste na dvojnásobek. Jde podle něj zatím o hrubé odhady, přesnější čísla na základě těžeb bude stát znát na konci roku. Výbor vyzval stát k předložení krizového plánu a novely lesnického zákona.

Podle ředitele Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem Jaromíra Vašíčka se letos výrazně zhoršil zdravotní stavu zhruba u dvou procent výměry lesů. Stromy uschly nebo byly vykácené, šlo přibližně o 44 tisíc hektarů lesních ploch. U 350 tisíců hektarů se zdravotní stav lesa zhoršil, zbývajících 78 % ploch lesů je zatím bez viditelné změny.

Vašíček upozornil, že i v minulosti byly zaznamenány velké hmyzí kalamity, například ve 20. a 30. letech minulého století šlo o problémy způsobené bekyní mniškou, která poškodila 600 tisíc hektarů lesů. Při aktuální obnově lesa po kůrovci bude podle něj činit problém přemnožená jelení zvěř, která mladé stromky okusuje.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že kůrovcová kalamita změní tvář české krajiny. Podle něj jsou na vině smrkové monokultury a klimatická změna, kvůli které mají stromy málo vlhkosti na obranu před tímto broukem. Podle poslance Jana Zahradníka (ODS) udělala špatné kroky ale také správa lesů a správa ochrany přírody. Zahradník se snažil prosadit, aby ministerstva vytvořila analýzu dopadů bezzásahovosti v národních parcích na přemnožení kůrovce, což ale výbor neschválil.

Kůrovcové kalamitě se minulý týden věnovala i tripartita. Zástupci zaměstnavatelů stát kritizovali, opatření podle nich nebyla dostatečná. Stát by měl více řešit chybující vlastníky lesů, kteří nedodržují opatření proti šíření kůrovce, uvedl prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Letos se v Česku nejspíš vytěží mezi 10 až 12 miliony m3 dříví, objem napadených stromů může činit 15 až 20 milionů m3.

Kůrovcové kalamity na území Česka

Roky

Důvody kalamity

Objem napadeného dřeva (v mil. m3)

1868 – 1878

nezpracované polomy po vichřici na Šumavě

6

1944 – 1952

zanedbaná péče o lesy kvůli nedostatku pracovních sil a sucho v roce 1947

2,3

1983 – 1988

polomy z let 1982 – 1984, suché roky 1982 – 1983

6,65

1993 – 1996

abnormálně nízké srážky a extrémně vysoké teploty

6,75

Zdroj: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti

Vláda v říjnu schválila, že stát bude od příštího roku přerozdělovat na podporu lesníků o 640 milionů Kč více. Větší příspěvky by měly pomoci sázení zpevňujících dřevin, podporovat drobnou zvěř ve volné krajině nebo snižovat škody způsobované větší zvěří na lesních porostech. Loni dal stát prostřednictvím příspěvků na hospodaření v lesích 341 milionů Kč.

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že příští rok by potřebovalo jen na boj s kůrovcem o 3 miliardy Kč více, než je plánováno. Nyní je v jeho návrhu pro lesnictví 1,15 miliardy Kč, což i někteří poslanci ze sněmovního zemědělského výboru pokládají za nedostatečné.

Zdroj: EURO

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina