aktuality

Do tovaryšského stavu pasovali 9 mladých čalouníků

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V úterý 26.6. se v barokním sále Konventu Milosrdných bratří v Brně konal již 4. ročník slavnostního pasování absolventů oboru čalouník na „Čalounické tovaryše“ a 5. ročník slavnostního pasování absolventů oboru kominík na „Kominické tovaryše“.

Jedná se o historicky danou záležitost, kterou se Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy, příspěvková organizace, rozhodla v roce 2014 obnovit a v této tradici pokračovat i v dalších letech. Za účasti zástupců Moravského kominického společenstva a Cechu čalouníků a dekoratérů, z. s., pod dohledem patrona kominíků Svatého Floriána a patrona čalouníků Svatého Pavla, převzali absolventi oborů vzdělání Kominík a Čalouník tovaryšský list a při této příležitosti jim byl předán i list výuční.

Zkušení moderátoři provedli přítomné hosty programem, k řemeslu i samotné akci se vyjádřili významní představitelé zřizovatele školy i sociálních partnerů. K přítomným absolventům obou učebních oborů promluvila také Ing. Helena Prokopová, cechmistr Cechu čalouníků a dekoratérů, z. s.: „Blahopřeji dnes pasovaným k jejich životnímu výběru. Zvolili dobře, neboť bez schopného kominíka by nebylo teplo domova a bez šikovného čalouníka by nebylo kde, v a na čem toho tepla si užívat, odpočívat, ležet a spát, ba i dobře pracovat. Do našeho právního prostředí se společně vládní představitelé, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Národní ústav pro vzdělávání, Hospodářská komora, Asociace malých a středních podniků a živnostníků a v neposlední řadě my, Cech čalouníků a dekoratérů, z. s., snažíme po 70 letech vrátit Mistrovskou zkoušku a dostat české čalouníky na vysokou úroveň čalouníků z Německa, Rakouska, Francie a dalších států. Přeji vám, ať ve svém řemesle najdete smysl života, ať vás krásná práce těší a povzbuzuje k dalším výkonům a abyste za pět let po vyučení mohli skládat zkoušku nejvyšší, zkoušku Mistr v oboru řemesla čalouník – dekoratér.“

Školní rok 2017/18 s výučním listem v oboru čalouník na SŠSŘ Brno-Bosonohy ukončilo a do tovaryšského stavu bylo povýšeno 9 žáků:

Tříleté denní studium
• Michael Antoš

Jednoleté zkrácené denní studium (určené pro absolventy jiných oborů či škol)
• Petr Hloušek
• Petr Kluska
• Lucie Nebřenská
• Kateřina Nováková
• Denis Pospíšil
• Ladislav Rybníček
• Aneta Třeštíková
• Lukáš Vysloužil
Současně byl vyhlášen také nejlepší tovaryš řemesla čalounického roku 2018, kterým se stal Ladislav Rybníček.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina