aktuality

PEFC podnecuje: šaty robiť z produktov lesa

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Propagácia pestovania lesa podľa zodpovedného prístupu prináša nový pohľad na využívanie dreva pri spracovaní aj v netradičných spotrebných produktoch. Pohľad na aktivity prináša celosvetová certifikačná organizácia PEFC.

Celosvetový módny priemysel hľadá implementáciu trvalo udržateľných princípov v rámci svojich dodávateľských reťazcov. Aby ovplyvnili výrobné riešenia na módne značky a predajcov, objavilo sa to ako horúca téma na Kodanskom módnom summite. Riešenia z lesov poskytujú materiály a vlákna rôznych produktov:
• Vlákna z cyprusového, bukového a eukalyptového dreva na výrobu tkanív na odevy
• Korok a drevo na obuv, oblečenie a doplnky
• Topánky z eukalyptu a prírodného kaučuku ako módne značky

Módna prehliadka (na fotografiach) bola charakterizovaná ako oblečenie z lesa. Rezervy sú obrovské, textilný priemysel spotrebuje už 3,5 % produkcie celulózy. Zámerom je odbúrať vysokú spotrebu vody a pesticídov v procese výroby bavlny, vplyv nových technológií produkcie syntetických textílií. Doteraz to zaťažovalo klímu, keďže tento priemysel patrí medzi jedno z odvetví s najvýznamnejším negatívnym vplyvom na životné prostredie na svete.

PEFC cez nové aktivity prináša pohľad na hospodárenie v lesoch a spracovanie dreva. Spustili verejné konzultácie s možnosťou pripomienkovania kritérií a indikátorov s označením TUOL. Do rozširovania procesu sa zapojilo aj PEFC Slovensko. Pripomienkovanie je možné cez info@pefc.sk do 26. júna 2018.  Sprostredkuje preklad textu z angličtiny. Podnety prijme v slovenčine a bude ich prekladať do angličtiny, aby ich mohla prerokovať príslušná pracovná skupina. Slovenské organizácie a majitelia lesov, zapojené do PEFC majú možnosť podieľať sa na tvorbe požiadaviek na obhospodarovanie lesov.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina