aktuality

85 let sezení na ocelových konzolových židlích Thonet

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V roce 1933 byla při Německé národní knihovně v Lipsku, jejíž budova byla postavená v tzv. Wilhelmínovském stylu v letech 1914 – 1916, zřízena přírodovědná studovna s půdorysnou plochou cca 300 m2 ve funkcionalistickém stylu Bauhausu. Německá společnost Thonet z Frankenbergu ji vybavila 100 ks konzolových židlí z ocelových trubek model S 43 F (s područkami), jejichž autorem byl architekt a učitel Bauhausu Mart Stam.

Kvůli druhé světové válce a následnému vzniku Německé demokratické republiky nebylo po desetiletí možné dodat do čtenářské haly další židle. Proto společnost Thonet obdržela žádost o doplnění stávajícího nábytku v přírodovědné studovně až po sjednocení Německa. V roce 2002, po téměř 70 letech, společnost opět dodala osm konzolových židlí S 43 F v původním provedení, tedy s překližkovými tvarovanými sedáky, opěráky a područkami v černé barvě, a opravila dvě ze stávajících židlí. Většina původních židlí je v Národní knihovně v Lipsku stále ještě používána. Pouze trubkové ocelové konstrukce historických konzolových židlí musely být v roce 2006 vyměněny kvůli jejich „únavě“ z každodenního používání. Všechny dřevěné prvky původních židlí však byly znovu použity, což svědčí o kvalitě a trvanlivosti tehdejšího nábytku Thonet.

Ve 30. letech minulého století byla společnost Thonet z Frankenbergu největším světovým producentem židlí z ohýbaných ocelových trubek, které jsou dnes považovány za nadčasové. Na jejich tvorbě se podíleli známí architekti Bauhausu Mart Stam, Ludwig Mies van der Rohe a Marcel Breuer. Dodnes je veškerý nábytek vyráběn ve výrobním závodě vlastněném společností ve Frankenbergu. Potomci Michaela Thoneta z páté a šesté generace se aktivně podílejí na podnikání společnosti jako partneři a obchodní zástupci.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina