drevostavby výstavy

Stavebné remeslá nositeľom úspechov aj v drevostavbách

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Trendy v stavebníctve, inovatívne stavebné materiály, zariaďovacie prvky do interiéru a exteriéru, inteligentné a smart riešenia pre zjednodušenie bývania boli nosnou ponukou 39. medzinárodného veľtrhu stavebníctva CONECO 2018, doplnenej 28. ročníkom prehliadky energetickej efektívnosti RACIOENERGIA 2018. Na výstavisku Incheba EXPO v Bratislave sa v dňoch 11.–14. 4. 2018 prezentovalo 450 vystavovateľov z 11 krajín na ploche 35 tisíc m2.

Výstavné sekcie „Drevodomy“ a „Pasívne domy“ ako súčasť veľtrhov CONECO – RACIOENERGIA 2018 mali prezentovať ojedinelý rast drevostavbárskeho odvetvia. Zámerom bolo v hale B2 priniesť široké spektrum firiem, ktoré sa venujú čoraz populárnejším drevostavbám. Bola to príležitosť zorientovať sa vo vývoji domov na báze dreva a udržateľnej výstavby. Skutočná účasť bola však nižšia. Zo Sekcie drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva SR mali prezentačné expozície:

  • DREVSTAV SLOVAKIA – projekty doplnené drevenými oknami MAKROWIN, izoláciou Thermoflock
  • WHC – ukážky zloženia stien montovaných drevostavieb
  • Atrium SK – presvetlené priestory projektu Pollux s úžitkovou plochou 130 m2
  • DREVODOM ORAVA – stenové detaily zrubového domu
  • ModerneDomy.sk – prvky katalógových domov českého výrobcu RD Rýmařov
  • VIDA domy – nízkoenergetické drevostavby
  • ZSD SR – prezentačné možnosti členských spoločností, priestor pre diskusie odborníkov, obchodné a technologické stretnutia.

Najmä odborní návštevníci využili stavebnú prehliadku na detailnejšie spoznanie materiálovej skladby stien a ďalších komponentov drevených konštrukcií doplnených izolačnými prvkami pre nízkoenergetické a pasívne parametre domov.

Inovačné výrobky predstavil nemecký výrobca Ladenburger. V nárezovom centre v Nemecku vyrába drevené konštrukčné hranoly, stropné prvky, trojvrstvové prvky na obklady stien, aj jedľové obklady do akusticky náročných priestorov s dokonalým dizajnom pre celopriestorové riešenie (s absorpčným faktorom aw= 070) a s povrchovou vrstvou v rôznych dekoroch dreva.

Nové rozmery izolácie Steico flex 036 predstavil nemecký výrobca s vylepšenou štruktúrou vlákien s najlepšou tepelnou vodivosťou (0,036 W/m.K). Rohože majú vynikajúci upínací systém, jednoduchú montáž, hrúbku od 40 do 240 mm a max. upínaciu šírku 450 – 950 mm.

Nemecký výrobca Remmers rozširuje portfólio najmä na povrchovú úpravu dreva.

S pozoruhodným nízkoenergetickým riešením sa predstavilo o. z. ArTUR s ukážkou ručnej prípravy masívnych hranolov na stavbu tradičných domov pre zdravé bývanie so stenami z balíkov slamy.

Progresívne riešenia stavebných materiálov a systémov dostali Zlaté plakety a Čestné uznania oboch nosných veľtrhov – spolu ocenili 7 výrobkov. Na udelenie Ceny Zlatý Leonardo vybrali 7 najkrajších expozícií.

Sprievodný odborný program

Sviatočnú atmosféru mali podujatia v druhý deň a patrili Zväzu spracovateľov dreva SR. Najskôr odovzdali ceny Drevostavba roku 2017 podľa hodnotenia odborníkov. Za prvenstvo v súťaži (ziskom 62 bodov) prevzal cenu Ing. Ivan Kolárik pre firmu Kontrakting s.r.o. Žilina za realizáciu Vily v Záhorských sadoch.

Návštevníci sa mohli oboznámiť s panelovými prezentáciami všetkých projektov a odovzdať hlasovacie lístky do hodnotenia laickej verejnosti „Drevostavba roka 2017“. Najlepším v hlasovaní na výstavách sa stala spoločnosť VIDA domy s.r.o. Bratislava za Rodinný dom Chovanec, v internetovom hlasovaní Kontrakting s.r.o. Žilina (Vila v Záhorských sadoch).

Odzneli aj krátke prednášky odborníkov na drevostavby s témami:
Prof. Ing. Jozef Štefko, CSc. – Predstavujú drevostavby riziko prehrievania v letnom období?
Prof. Ing. Anton Osvald, CSc. – Šírenie požiaru po drevených fasádach viacpodlažných drevostavieb.

Počas celého veľtrhu mohli návštevníci obdivovať panelové prezentácie projektov:
Salón drevostavieb 2018 z českých, slovenských a rakúskych nominácií
Stavba roka 2017 a nominácie prestížnych cien súťaží architektov v SR.

CONECO 2018 bolo aj hostiteľom 20. ročníka Majstrovstiev Slovenska strechárskych remesiel (tesár, klampiar, pokrývač) s medzinárodnou účasťou. Súťažilo sedem SOŠ a dosiahli poradie:
1.    SOŠ stavebných remesiel Brno – Bosonohy (Viktor Hošek a Radim Král)
2.    SOŠ technická Košice (Dominik Lukáč a Marek Janke)
3.    SOŠ stavebná Nové Zámky (Jaroslav Mikovics a Lukáš Kassai)

Ceny im odovzdali cechmajster Cechu strechárov Slovenska Ing. Eduard Jamrich a zástupca Ministerstva dopravy a výstavby SR Ing. Vladimír Jágerský – pre každého člena víťazného družstva aj finančnú prémiu po 100 €.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina