aktuality

Ekologická katastrofa v Jeseníkách?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Do tří let se podle expertů z ministerstva životního prostředí na Bruntálsku úplně rozpadnou smrkové porosty starší 50 let. Nevídaný rozsah ekologické katastrofy, za kterou stojí změny klimatu, ukazují záběry z dronů. Ve středu 18.4. se v Jeseníkách sešli experti, kteří konstatovali, že zkázu lesů má na svědomí především sucho.

„Lidem zatím voda nechybí, ale lesům ano. V těch státních spravovaných podnikem Lesy ČR se loni vytěžilo sedmkrát víc dříví poškozeného suchem a dalšími vlivy než před 20 lety, bezmála 3,5 milionů metrů krychlových. Vykácené plochy se zalesňují a v porostech významně přibývá listnatých stromů,“ konstatují ve své tiskové zprávě k situaci Lesy ČR.

„Naším cílem je bránit les proti kůrovcům včasným vyhledáváním a zpracováním napadených stromů a vysazovat v lesích sazenice smíšených dřevin, které změněným klimatickým podmínkám odolají. Zatímco v roce 2008 byl smrk na lesních správách v oblasti Nízkého Jeseníku vysazován v podílu 28 %, dnes jej nalezneme pouze na 17 %. Naopak významně vzrostl podíl listnatých dřevin na současných 71 %,“ řekl Tomáš Pospíšil, ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR.

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) spravují na severovýchodní Moravě rozsáhlou lokalitu Oderských vrchů v předhůří Jeseníků, kde se na 25 tisících hektarů rozkládá vojenský újezd Libavá. VLS se v posledních letech soustředí především na zalesnění postižených oblastí druhově pestrou výsadbou. Státní podnik letos vysadí dvojnásobek sazenic lesních dřevin, než bylo obvyklé v uplynulých letech – celkem 20 milionů. Bezmála dvě třetiny z nich budou tvořit listnaté dřeviny a většina produkce zamíří právě na Libavou. „Libavá je ze všech oblastí, které spravujeme, nejpostiženější. Za posledních sedm let zde zalesňované plochy stouply na pětinásobek. Naší prioritou je obnova v co nejkratším termínu a následná výchova porostů lesních dřevin, které stabilizují tuto lokalitu. Investujeme také na Libavé 16 milionů do výstavby malých vodních děl v krajině, především nádrží a rybníků. Ty zadrží v lokalitě více vody,“ uvedl výrobní náměstek VLS Libor Strakoš.

Záběry z dronů: zima 2018, jaro 2018

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina