technológie

K pořezu i nadrozměrné kulatiny a navíc přímo v prostoru těžby

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

„Když nemůže Mohamed k hoře, musí jít hora k Mohamedovi.“ V přímém kontextu s tímto starým lidovým rčením byla konstruována mobilní kmenová naklápěcí kotoučová pila novozélandské produkce, využitelná mimo jiných i výrobci se speciálními činnostmi, vyžadujícími z technologického hlediska řezivo vyráběné např. segmentovým nebo čtvrtkovým pořezem. K jeho výrobě umožňuje zpracovávat až 6,1 m dlouhé kmeny do průměru 1,5 m, které se v případě ovocných nebo méně používaných dřevin nezřídka nacházejí na uzavřených pozemcích soukromých vlastníků, a je tak někdy problém je odsud vůbec dostat a odvést na místo dalšího zpracování.

Kmenová kotoučová pila s označením M10 je určena pro pořez kmenů do délky 6,1 m a průměru až 1500 mm, ležících přímo na zemi, nad kterými je instalována. Do místa pořezu se dopravuje prostřednictvím většího dodávkového automobilu či pick-upu v kombinaci se speciální trailerovou soupravou, tvořenou jednoduchým dvoukolovým sedlovým přívěsem s externí na zařízení namontovanou (demontovatelnou) ojí s tažným kloubem pro zapřažení k tažnému zařízení. Zde pak díky důmyslné konstrukci může být zprovozněna jednou osobou (tvořící obsluhu) během cca 10 minut bez použití jakéhokoliv zdvíhacího zařízení. Zařízení se skládá z ocelové pořezové stolice a posuvného pilového bloku, osazeného speciálním čtyřzubým pilovým kotoučem, který při posuvu vpřed řeže v horizontální poloze, po průchodu kmenem se automaticky o 90° překlopí a při zpětném chodu řeže ve vertikální poloze. Tímto způsobem lze z kmenů řezat omítaná prkna, fošny a hranoly až do průřezu 254×254 mm a v případě tzv. dvojitého řezu (po přesunutí pilového bloku na protilehlý bok kmene) až do průřezu 254×508 mm.

Pořezová stolice

Pořezovou stolici tvoří dvojice proti­lehlých stojin s širokými a výškově upravitelnými základnami, které spojuje mohutný výškově přestavitelný horizontální nosník s instalovaným posuvným pilovým blokem. Svislé části stojin jsou přizpůsobené k posouvání se do stran (ve směru šířky stolice) a slouží k nastavení polohy pilového bloku ve vodorovném směru. Její konkrétní hodnota se vymezuje pomocí mechanicky ovládané posuvné měrky, která je upevněna na vodorovném prvku základny stojiny v místě obsluhy. Z tohoto místa se provádí také posuv stojin do stran, který probíhá současně na obou koncích zařízení, pomocí zpřevodovaného článkového řetězu a propojovací hřídele (ručně otáčením klikou nebo aku vrtačkou se speciálním šroubovacím bitem).

Podobným způsobem z místa obsluhy je ovládáno také zvedání či spouštění horizontálního nosníku stolice a tím nastavování polohy pilového bloku ve svislém směru. Tato výšková nastavitelnost nosníku spolu se způsobem jejího ovládání je kromě toho využívána také při samotné instalaci celého zařízení nad zpracovávaný kmen a stejně tak i při jeho opětovném naložení na přepravní přívěs.

Pilový blok a průběh pořezu

Pilový blok, jehož základ tvoří motoricky poháněný pojezdový vozík, je osazen mechanicky ovládanou otáčivou hlavicí s pilovým kotoučem o průměru 600 mm, který je při pořezu chlazen vodou a olejem. Jeho pohon zajišťuje benzínový motor Honda s elektrickým spouštěčem o výkonu 21 kW nebo dieselovým motorem Kubota s výkonem 31 kW. Od téhož motoru je odvozen i posuv pilového vozíku dopředu a zpět, který zprostředkovává kladkové kolo v kombinaci s lanovou smyčkou. Posuv vozíku spouští obsluha ručním nastavením ovládací páky (směrem od sebe nebo k sobě). Při pojezdu směrem vpřed je pilový blok s pilovým kotoučem v horizontální poloze posouván až ke koncové zarážce, kde se zastaví. (Polohu zarážky lze mechanicky přizpůsobit délce zpracovávaného kmene, čímž se vytvoří optimální délka pořezové dráhy.) Na základě impulzu obsluhy se pilový kotouč prostřednictvím otočné hlavice a za pomoci plynové vzpěry překlopí do vertikální polohy. Po ručním přenastavení výškové a šířkové polohy pilového bloku (dle požadovaných rozměrů řeziva) dá obsluha prostřednictvím spouštěcí páky pilovému vozíku pokyn ke zpětnému posuvu, během kterého kotouč provede svislý řez. Po návratu pilového vozíku do výchozí pozice je pak pilový kotouč obsluhou mechanicky překlopen zpět do horizontální polohy, kde je pomocí ruční páky zafixován.

Tímto způsobem lze podle výrobce nařezat za den kolem 6 kubíků řeziva.

Příslušenství

Spolu se strojem je dodávána také 12voltová akumulátorová bruska, která umožňuje broušení pilového kotouče přímo na stroji bez demontáže. V rámci zvláštního příslušenství je možné na pojezdový vozík instalovat místo motoricky hnaného bloku s pilovým kotoučem naopak ručně do řezu tlačený blok se speciální úpravou řetězové pily s více jak 1,5 m dlouhou vodicí lištou a dvojím chlazením (mazáním) pilového řetězu (vodním a olejovým). Je poháněná benzínovým motorem Honda o výkonu 10 kW a určená k pořezu minimálně dvou vedle sebe uložených kmenů (v celkové šířce do 1500 mm) na neomítané řezivo o max. tloušťce 200 mm.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina