technológie

Provozně nenáročný a bezpečný pomocník nejen pro profi dřevorubce

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jak vytáhnout z lesa vytěžené kmeny k přístupové cestě, když nemám nikoho k ruce, bez větších finančních nákladů a újmy na zdraví? Hledání odpovědi na tuto otázku je v současné době aktuální nejen pro profesionální dřevorubce živící se jako OSVČ, ale také pro drobné vlastníky soukromých lesů, kteří si nezřídka vlastními silami likvidují následky kůrovcových či větrných kalamit, a v neposlední řadě i pro některé zpracovatele masivního dřeva, kteří si většinou z technologických důvodů sami připravují základní materiál, počínaje jeho výběrem v lese tzv. nastojato a následnou vlastní těžbou.

Pro všechny z výše uvedených cílových skupin by v souvislosti s vyřčenou otázkou mohl být zajímavý konstrukčně jednoduchý, ale důmyslně řešený přibližovací vozík, s jehož pomocí je možné bezpečně vytahovat z lesa (v závislosti na čepovém průměru) jeden či více vytěžených kmenů najednou. Je určen pro použití v kombinaci s jakoukoliv na trhu nabízenou pracovní čtyřkolkou, ale může být zapřažen i za malotraktor vybavený tažným zařízením s kulovým kloubem (tzv. koulí).

Vozík o rozměrech 1250x2220x1150 mm (šířka x délka x výška) a hmotnosti cca 90 kg je řešen tak, aby oddenkovou část manipulovaného kmene bylo možné bez námahy upevnit a následně vyzvednout nad úroveň terénu (kvůli např. zabránění zachycení čela o vystouplé kořeny apod.) a poté kmen klouzáním po zadním konci dotáhnout na místo určení (odvozní místo).

Po konstrukční stránce se vozík skládá z podvozku, svařeného z lehkých ocelových profilů, který je v zadní části otevřený, a vlastního upevňovacího a zdvíhacího mechanismu. Rám podvozku je opatřen krátkou ojí se závěsnou chňapkou na kouli k tažnému zařízení a vzadu mohutnými asi 15palcovými koly. Před nimi jsou na bocích podvozku upevněny ochranné trubkové rámy pro zlepšení jeho průjezdnosti lesním terénem, zajišťující např. odklon vzrostlejších keřů od kol apod. Za koly jsou vodorovné prvky rámu podvozku spojené svislým trubkovým rámem ve tvaru obráceného písmene „U“. Mezi tímto rámem a ojí je v podélné ose vozíku umístěn upevňovací a zdvíhací modul, fungující na principu nakloněné roviny. Jeho základ tvoří šikmý zakrytovaný nosník o délce asi 110 mm, opatřený posuvným suportem s hákem pro zavěšení upínacího řetězu manipulovaných kmenů.

Při vlastním přibližování se nejprve s vozíkem zacouvá nad čelo kmene obepnuté řetězem, jenž obsluha zaklesne za hák, který se v této fázi nachází ve spodní úrovni nosníku. Pomalým popojetím o cca 1 metr vpřed se hák přesune do horní úrovně, čímž se čelo kmene automaticky zvedne nad terén. Poté je možné kmen odtáhnou na odvozní místo, kde se opačným způsobem (zacouváním vzad) položí celou délkou na zem a uvolní z řetězu. Přibližování přitom probíhá zcela bezpečně, neboť použitý způsob zvedání a pokládání čela má svůj význam také např. při sjíždění prudkých svahů, kdy kmeny velkých průměrů vlivem gravitace netlačí vozík na tažné vozidlo, ale automaticky se sníží a třením o zem zpomalí jeho rychlost. Tažné vozidlo pak podle výrobce není ohroženo ani při náhodném převrácení vozíku, a to díky upevnění závěsné chňapky tažného zařízení na oji podvozku, která je ve své ose plně otočná.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina