archív aktualít rok 2015

Další Loosův interiér v Plzni zpřístupněn veřejnosti

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Semler1mUnikát mezi památkami architektury 20. století v České republice představuje byt rodiny Oskara Semlera, spolumajitele firmy produkující drátěné zboží, předně gramofonové jehly značky Sem.

Přestože se Adolf Loos pravděpodobně účastnil jen stanovení základní prostorové koncepce (podrobné řešení navrhl jeho žák Heinrich Kulka), lze interiér považovat za určitý vrchol Loosovy činnosti v Plzni. V jediném případě vznikl vícepodlažní byt s plynulou návazností prostor různých výšek, tedy s tzv. Raumplanem. Interiér, který má šest hlavních úrovní, silně připomíná pražskou Müllerovu vilu, která jeho vzniku předcházela. Na rozdíl od ní je však vestavěn do staršího domu.

Semler2mOde 12.11.2015 je zpřístupněna první část Semlerovy rezidence, která tvoří součást souboru tzv. Loosových interiérů v Plzni a v budoucnu v ní bude vybudováno Centrum pro výzkum architektury Plzeňského kraje. Nově otevřený interiér, spravovaný Západočeskou galerií v Plzni, je součástí souboru „Adolf Loos Plzeň“ a veřejnosti se jím otevírá již třetí prohlídková trasa, jejíž provoz zajišťuje organizace Plzeň-TURISMUS. Interiér a expozice jsou přístupné dvakrát v týdnu (čtvrtek a sobota) ve skupinách o nejvýše 10 účastnících.

Další podrobnosti najdete na www.semler.cz a www.adolfloosplzen.cz, kde je zároveň možné provést rezervaci.

Foto: archiv ZČG

Semler3Semler4Semler5

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina