archív aktualít rok 2015

Verná drevená replika spisovateľovej rodnej drevenice

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tazky dom 1mRodným domom slovenského spisovateľa Ladislava Ťažkého (1924 – 2011) je drevenica v Čiernom Balogu. Jeho vernú repliku postavili a otvorili (20.9.2015) v Klížskom Hradišti.

Klížske Hradište je miestnou časťou obce Veľký Klíž v okrese Partizánske. Odtiaľto pochádza spisovateľova manželka Anna. Malebnú dedinku často navštevoval, na sklonku života sa tu aj usadil. Pochovaný je na miestnom cintoríne.

Pri príležitosti stretnutí jeho priateľov pri spisovateľovom hrobe sa rozhodli, že v obci postavia drevenicu, ktorá bude vernou replikou jeho čiernobalockého rodného domu. A mohla by byť spisovateľovým múzeom. Stane sa tak v priebehu roka. Iniciatívnym bol spisovateľov osobný priateľ, stavbár, podnikateľ Gabriel Rehák. Postavil drevenicu z vlastných nákladov. Pri práci mu pomáhali ďalší priatelia a obyvatelia obce.

Verná replika spisovateľovej rodnej drevenice z Čierneho Balogu, postavená v Klížskom Hradišti, má zachované všetky detaily. Na jednej hrade je aj nápis spisovateľovho otca – datovaný v roku 1923. Dom je zariadený nábytkom podľa vtedajších zvyklostí. V izbe je murovaná pec s výklenkom na sušenie kapcov, kolovrátok, postele s vysokými perinami, hlinený aj kovový riad. Na stolíku soška Panny Márie. Na stole s vyšívaným obrusom pekáč s čerstvo upečenými posúchmi a pagáčmi.

Verne je stvárnené aj nádvorie s pôvodnou drevenou šopou na drevo, klát na štiepanie dreva aj so zaťatou sekerou, na stene šopy zavesená pílka bruchačka.

Do novej drevenice ako prví vošli jeho najbližší pozostalí: manželka Anna Ťažká, spisovateľova mladšia sestra Antónia Ďurčíková, spisovateľovi synovia Peter a Ivan.

Foto: TASR

Tazky dom 2V

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina