archív aktualít rok 2015

Zvládnou mladí truhláři nové technologie?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

SUSO CB 1mV letošním roce probíhá již 19. ročník Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, který se blíží ke svému závěru. Na zářijovém stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA v Letňanech ve dnech 15. – 18. září proběhne finále ze všech postupových kol, jež se konala v Lysé nad Labem, Ostravě, Hradci Králové, Nitře a v Českých Budějovicích. Své síly zde poměří nejlepší truhláři z jednotlivých měst.

„Projektem SUSO se snažíme celou odbornou i neodbornou veřejnost upozornit na alarmující nedostatek řemeslníků. Z mého okolí neznám snad nikoho, kdo by se nesetkal s hledáním volného řemeslníka, dlouhými čekacími lhůtami a mnohdy i samotnou kvalitou. Tak proč s tím něco neděláme? Vždyť studium řemesel má smysl. Konkurence je rok od roku menší a menší, zákazníků více a více. A nejen pro řemeslníky, ale i spotřebitele, pro stavební firmy, výrobce nářadí, strojů, technologií a v neposlední řadě i pro učitele. Je to vlastně celý řetězec zaměstnání, která na sebe navazují a jedno bez druhého brzy nebude mít smysl,“ uvádí David Surmaj za organizátora soutěže společnost ABF, a.s. Heslem soutěže pro letošní ročník je motto „Wanted“, které má tento nedostatek symbolizovat.

Partneři soutěže jsou důležití

Mladí studenti truhlářského oboru během finále zhotoví interiérový stolek. Při jeho výrobě použijí moderní technologie a postupy. Jedná se zejména o zvládnutí egalizace materiálu širokopásovou bruskou Buldog, výrobu kolíkových spojů na dlabačkách Houfek, broušení na hranových bruskách Houfek, řezání kotoučovou a přímočarou pilou Mafell, ovládání vrtaček DeWalt, práce s hoblicemi Ramia. „Jsou tu ti nejlepší z České republiky a Slovenska, musí ukázat velkou kvalitu nejen v šikovnosti, ale i ve zdatnosti ovládání moderních technologií. Ti chlapci půjdou za rok do praxe a tam veškeré nabrané zkušenosti bohatě zužitkují,“ říká Josef Lorenz za partnera společnosti Mafell.

Pro studenty tak soutěž představuje odrazový můstek pro budoucí kariéru, protože práce s novými technologiemi se u zaměstnavatelů skutečně cení. „Projekt SUSO nám umožňuje vychovat mladé truhláře ještě na školách. Velkou výhodou je, že poznávají naše technologie v rámci výuky a příprav na soutěž SUSO a my jim ukážeme technologie, se kterými se mezi truhláři zaručeně setkají,“ říká Tomáš Růžička ze společnosti Houfek, a.s.

Prohlédněte si v Hale 6 řemeslo „naživo“

Ne vždy mají lidé příležitost sledovat řemeslníky při práci. Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO tuto možnost umožňuje všem návštěvníkům, kteří na veletrh zavítají. Navíc proběhne soutěž nejlepších kameníků a kamenosochařů, ty doprovodí exhibice oborů podlahář a parketář, tesař, klempíř, pokrývač a sklenář. V Hale 6 bude opravdu šrumec.

Více informací naleznete na www.suso.cz.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina