archív aktualít rok 2015

Konjunkturální průzkum – srpen 2015

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Konjunkturalni pruzkum 2015Celková důvěra v domácí ekonomiku se v srpnu mírně snížila. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně snížil o 0,5 bodu. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně nezměnil. Ve srovnání s hodnotami v srpnu 2014 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

průmyslu se v srpnu důvěra podnikatelů meziměsíčně snížila o 2,3 bodu. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se zvýšilo. Hodnocení současné celkové poptávky se mírně snížilo, hodnocení zahraniční poptávky se téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce téměř neměnnost tempa výrobní činnosti a zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se snížila. Celková důvěra v odvětví průmyslu je ale v meziročním srovnání vyšší.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v srpnu meziměsíčně nezměnila. Ve stavebníchpodnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti červenci nezměnilo také. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce téměř neměnnost tempa stavební činnosti a také zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se snížila. V meziročním srovnání je ale důvěra podnikatelů ve stavebnictví vyšší.

V srpnu se důvěra v odvětví obchodu oproti červenci snížila o 1,7 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se meziměsíčně téměř nezměnilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily také. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se mírně snížila. Celkově je ale důvěra v obchodě oproti minulému roku vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v srpnu důvěra meziměsíčně zvýšila o 2 body. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti červenci téměř nezměnilo. Hodnocení poptávky v srpnu se téměř nezměnilo také, její očekávání pro příští tři měsíce se mírně zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se zvýšila, pro období příštích šesti měsíců se zvýšila mírně. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v srpnu meziměsíčně nezměnil a ve srovnání s minulým rokem je stále vyšší. Ze šetření v srpnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání nezměnily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace a stejně tak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se v meziměsíčním srovnání téměř nezměnily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s červencem nezměnil. Obavy respondentů z růstu cen se mírně zvýšily.

Zdroj: ČSÚ

Graf 1.1 Sezónně očištěné indikátory důvěry (2008 – 2015)

Graf 1.2 Sezónně očištěné indikátory důvěry (1998 – 2015)

Graf 2 Sezónně očištěné indikátory důvěry v průmyslu, stavebnictví, obchodě a ve vybraných službách

Graf 3 Indikátory ekonomického sentimentu – mezinárodní srovnání

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina