archív aktualít rok 2015

Posedenie na drevených hubách pod rozhľadňou chráni banícky Permon

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Permon1Štylizovaný stôl so sedadlami v tvare húb vytvoril miestny rezbár Pavel Švantner. Po doplnení sochou Permona toto zátišie umiestnili pod novou rozhľadňou na obcou Rimavská Baňa.

Obec Rimavská Baňa má dlhoročnú tradíciu baníctva a hoci už chlapi nefárajú do bane, rozhodli sa pripomenúť banícku minulosť vybudovaním rozhľadne na Vŕšku. Kopec je vo výške 467 m nad morom. Rozhľadňa je vzdialená od obce necelé 2 km pri prevýšení 200 m. Tento orientačný bod je neďaleko štátnej cesty z Rimavskej Bane do Kokavy nad Rimavicou. Obecný úrad plánuje sprístupniť rozhľadňu vybudovaním cyklotrasy do obce Hrachovo a postupne až do Kokavy.

Banícku minulosť obce symbolizuje socha ochrancu baníkov Permona. Spolu s posedením v tvare húb vyrezal tieto sochy z lipového dreva Pavel Švantner. Z rozhľadne je výborný výhľad na sever až po vrch Tŕstie nad Tisovcom, na juh až do Maďarska. Stavbu realizovala obec vlastným nákladom vo výške 15 tis. €. Podali žiadosť o finančný príspevok z Eurofondov.

Samotná konštrukcia rozhľadne je oceľová, do výšky 2 poschodí. Na nej je umiestnená drevená plošina zakrytá drevenou strechou.  

Foto: TASR

Permon2

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina