archív aktualít rok 2015

Na Meeting Pointu měli exportéři největší zájem o Rusko

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Konzultace3Navzdory tamější hospodářské krizi i obchodním sankcím mají čeští vývozci stále enormní zájem o Rusko. Potvrdilo to tradiční dvoudenní setkání vývozců s ekonomickými diplomaty a vedoucími zahraničních kanceláří agentury CzechTrade, které se konalo na konci června v Praze.

Akce se zúčastnili zástupci téměř 500 firem, kteří měli s diplomaty a pracovníky agentury CzechTrade víc než 3000 konzultací o obchodních příležitostech v zahraničí. Ze zhruba stovky zemí, na něž se bylo možno informovat, byl přitom největší zájem právě o konzultace o vývozu do Ruska. Do pětice zemí, na které se vývozci informovali nejčastěji, patřily dále Čína, Německo, Brazílie a Indie.

Tradiční Meeting Point ukázal, že čeští vývozci stále víc usilují o proniknutí na trhy mimo Evropskou unii. Na příležitosti v postsovětském regionu, na Dálném Východě, v Africe nebo v Latinské Americe se dotazovaly už plné dvě třetiny vývozců. Pro srovnání, loni to bylo jen 55 procent firem.

Podle zástupců Svazu průmyslu a dopravy ČR je proto nutné i nadále držet proexportní podporu v zahraničí. „Pro firmy není přijatelné, aby byl snížen rozpočet vyčleněný pro oficiální účast státu na mezinárodních veletrzích, což se v současné době děje,“ uvedl za svaz ředitel jeho sekce mezinárodních vztahů Lukáš Martin.

Tento pohled sdílí i viceprezident svazu Radek Špicar. „Doufáme, že v rámci nějakých škrtů nedojde k revizi podpory exportu. Snížilo by to konkurenceschopnost českých firem v zahraničí,“ uvedl Špicar. To se podle svazu vztahuje nejen na podporu veletrhů, ale také na případné zavírání českých zastupitelských úřadů v zahraničí.

Podle svazu je potřeba podpořit vývozce zejména právě na trzích mimo Evropskou unii, které jsou pro mnoho firem nové a kde se teprve zabydlují. Podle zájmu vývozců na červnovém Meeting Pointu patří vedle Ruska mezi další perspektivní trhy například i Saudská Arábie, Vietnam nebo Turecko.

Zdroj: BusinessInfo.cz

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina