archív aktualít rok 2015

SŠ OŘS ŽAMBERK v Polsku v rámci projektu Erasmus+

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Erasmus Zamberk mStřední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk zahájila partnerskou spolupráci se Střední školou ZESPOL SZKOL nr. 2 im. Prof. Tadeusza Kotarbinskiego v polském Dzerzoniówe před více než pěti lety. Od minulého roku běží v rámci této spolupráce projekt EU Erasmus+. Letos byla v Polsku na studijní stáži 14 členná skupina, příští školní rok pojede 16 studentů.

Na začátku projektu navštívili Žamberk studenti oboru kuchař z partnerské školy, poté následovali kuchaři a instalatéři. Letos vyrazili do Dzierzioniówa také naši studenti, a to hned tři učební obory – kuchaři, instalatéři a truhláři.

Cílem výměnného pobytu je poznávat jazyk a kulturu jiné země, navazovat profesní kontakty a také prohlubovat profesní znalosti. Proto také studenti po všechny pracovní dny absolvovali odbornou praxi v rozsahu 7 hodin, každý obor na jiném pracovišti. Během této praxe se seznamovali s odlišnými recepty, jinou technologií, ale hlavně si osvojovali odbornou slovní zásobu v polštině a také porozumění mluvenému slovu.

Odpolední program zahrnoval sport, výlety do okolí, navštívili jsme také městskou galerii a dokonce i místní burzu práce.

Zajímavý a náročný pobyt končil v pátek 21. května 2015 odpoledne slavnostním předáním certifikátů za přítomnosti starosty města, místního tisku, televize i zástupců partnerské školy a představitelů firem, u kterých žáci pracovali. Velkou radost nám udělalo hodnocení našich žáků, kdy pan Zbigniew Potok, majitel instalatérské firmy prohlásil, že tak šikovné učně ještě neměl a že si připadal, jakoby byli z jiné, lepší planety. Tato pochvala všechny potěšila, stejně jako dort , který upekli kuchaři pod vedením polských učitelek.

Odjížděli jsme plni nových dojmů, zkušeností a s přesvědčením, že to řemeslo opravdu zlaté dno má. A že projekty EU jsou pro školy a studenty výborné.

Autor: Ing. Stanislav Cukor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina