archív aktualít rok 2015

Studentská sekce soutěžní přehlídky Grand Prix Mobitex 2015

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

GPM15 Cleave mDo letošní studentské sekce Grand Prix Mobitex se přihlásilo více než 100 studentů ze 7 českých i slovenských škol – Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, Mendelovy univerzity v Brně, Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Volyně, Střední školy umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborné školy Brno, Univerzity Hradec Králové a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Největší zastoupení má Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Ateliér Průmyslový design, s více než 30 předměty. Jejich tvorba se zaobírá nejen nábytkem a doplňky do interiéru, ale jde napříč celou bytovou kulturou. Vznikají tak ikonické solitéry, nejrůznější úložné a dekorativní předměty, objekty pro dětské hry i pomocníci do domácnosti. Ateliér se současně zaměřuje na úzkou spolupráci s výrobním sektorem, o čemž svědčí řada realizací konkrétních výrobků, registrovaných průmyslových vzorů a dlouhodobě úspěšné partnerství s mnoha firmami.

Zástup českých škol doplnili studenti Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, Katedry dizajnu. Univerzita svou výuku podmiňuje aktuálními požadavky praxe a potřebou rozvíjet humánní hodnoty užitkové tvorby s důrazem na sociální, ekologické, kulturní otázky i lidskou individualitu. Studenti předvedou přes 20 objektů, převážně bytových solitérů ze dřeva, kůže, dýhovaných a textilních materiálů doplněných o kov, sklo či plexisklo. Velkou měrou spolupracovali s firmami jako TON či Tuli.

Pomyslnou třetí příčku v počtu přihlášených objektů obsadila Mendelova univerzita v Brně, Ústav nábytku, designu a bydlení, který svou pedagogickou činností v daném oboru navazuje na letitou nábytkářskou tradici města Brna. Jeho činnost postihuje tvůrčí proces od návrhu výrobku po jeho uplatnění v procesu bydlení a užití v interiéru. Soutěžní přehlídky se zúčastní 17 studentů s více než jedenadvaceti různorodými objekty ze dřeva, kovu, textilu a dalšího materiálu. Široký záběr školy dokládá zastoupení nejen nábytku, z něhož mnohý je určen především dětem, ale také bytových či módních doplňků.

GPM15 Brusel mVyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Volyně je škola s dlouholetou tradicí ve výuce zpracování dřeva a stavebnictví. V roce 2005 v ní bylo zřízeno detašované pracoviště Technické univerzity ve Zvolenu, díky němuž je možné neustále rozvíjet poznatky o technologiích v oblasti zpracování dřeva. Škola je na soutěžní přehlídce Grand Prix Mobitex zastoupena 10 studenty pracujícími hlavně se dřevem doplněným o sklo či kov. Jejich tvorba zahrnuje především stolky a kolekci němých sluhů.

GPM15 Vesak mStřední školu umění a designu, stylu a módy a Vyšší odbornou školu Brno, obor Design interiéru, zastupuje soubor 8 stojanových věšáků, převážně vyrobených z překližovaných materiálů, které vytvářeli studenti druhého ročníků jako své klauzurní práce na téma Krajina jinak. Škola se ve svých studentech snaží vypěstovat individualitu, zodpovědnost, cit pro detail, manuální zručnost, ale také motivovat je k přemýšlení o problémech a hledání nových cest a přístupů.

Počet 8 objektů z produkce pěti studentů bude vystavovat také Univerzita Hradec Králové v rámci oboru Textilní tvorba. Reprezentují se především koberci, zástěnami, ale i přehozy či lampami. Univerzita vede studenty k akceptaci tradice při hledání vize budoucnosti. Inspiraci pro vlastní tvorbu a kreativní výtvarná řešení studenti nachází v realizacích workshopů různých forem a uměleckých projektů ve spolupráci s českými i zahraničními školami.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze je zastoupena studenty hned několika ateliérů – 7 z Ateliéru textilní tvorby, dvěma jedinci z Ateliéru produktového designu a jedním z Ateliéru designu nábytku a interiéru. Kolekce Ateliéru textilní tvorby skýtá nová využití látek a inovaci textilních materiálů. Tvůrčí práce sestává nejen z navrhování nových tkanin a jejich celkovém konceptu, ale zasahuje také do technického textilu a jeho využití pro budoucnost. Z Ateliéru produktového designu nám představí svou práci Matúš Opálka, jenž v minulém roce získal prestižní ocenění Red Dot Design Award za svítidlo INDI. Na veletrhu představí svou kolekci z ohýbaného dřeva s názvem Abuton. Dalším vystavujícím z téhož ateliéru je Monika Matějková, která ve svých pracích nejčastěji kombinuje dřevo a kov. Na výstavě budou k vidění čtyři její objekty. Třetím samostatně vystupujícím studentem je Zuzana Bošková z Ateliéru design nábytku a interiéru, která představí své minimalistické kovové židle Alois a Mentolka.

Foto 1: TON židle Cleave, Peter Kuliffay

Foto 2: Stolek Brusel 1958, Pavla Sedláčková

Foto 3: Dětský věšák, Ivana Jarošová

GPM15 pozvanka

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina