archív aktualít rok 2015

Stavebnictví překonalo krizi a poroste i letos

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stavba bytovy dumŘeditelé většiny stavebních společností se shodují v názoru, že české stavebnictví v letošním roce dále poroste a sektor v roce 2015 zvýší svůj výkon o 4 %. Spolu s objemem stoupnou i tržby firem. K rekordní úrovni z roku 2008 se ale stavební produkce v příštích pěti letech nevrátí. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví zpracované analytickou společností CEEC Research.

Mírně optimističtější jsou zejména malé/střední firmy, které predikují růst stavební produkce o 4,3 %. Růst očekávají ale i ředitelé velkých stavebních společností (potvrzuje až 90 % z nich) a dle jejich slov by měl dosáhnout úrovně 3,2 %. „Růst sektoru bude tažen především přílivem veřejných zakázek. Zřetelný bude zejména velký tlak na dočerpání prostředků z EU do konce roku 2015. Pomalu ale oživuje i privátní sektor, zejména výstavba v oblasti průmyslu,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research s.r.o.

Objem veřejných stavebních zakázek v minulém roce vzrostl o 18,7 % a podle objemu probíhajících vyhlášených výběrových řízení by v případě jejich úspěšného dokončení měl růst veřejných investic pokračovat i v roce 2015.

Aktuálním problémem je složitý a dlouhý proces administrace stavebního řízení i výběru firem pro realizaci zakázek. Ze zakázek vyhlášených v minulém roce jich doposud bylo zadáno jen 45 %.

Růst objemu zakázek pro stavební firmy z oblasti privátního sektoru potvrzují rovněž developeři. Bytová výstavba v Praze už rostla několik let v řadě a tento trend bude pokračovat i v roce 2015, stejně jako již dříve intenzivně rozběhnutá kancelářská výstavba.

Společně s objemem práce porostou letos také tržby stavebních společností, a to v průměru o 4,2 %. Potvrzují to 3 ze 4 ředitelů společností. Pětina firem (19 %) plánuje dokonce růst tržeb mezi 5–10 %.

Tržby společností budou stoupat především díky rostoucím objemům práce (predikuje 73 % firem), část firem rovněž zvýší tržby růstem svých cen. Zvyšovat své ceny v letošním roce budou až 4 z 5 stavebních firem.

Dlouho očekávaný kladný vývoj stavební produkce bude podle Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2015 pokračovat i v příštím roce, a to o 3,6 %. Na tomto trendu se shodují velké, malé/střední, pozemní i inženýrské firmy. Ředitelé velkých společností očekávají další růst o 4,5 % především díky velkým státním zakázkám. Predikce zástupců malých a středních společností je o něco málo nižší (3,3 %). Navzdory pozitivním výhledům se ale podle 9 z 10 (88 %) ředitelů české stavebnictví k vrcholnému roku 2008 v příštích pěti letech nevrátí.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina