archív aktualít rok 2014

Stavebnictví po pětileté krizi oživuje. Problémem jsou ale ztrátové zakázky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stavba RodDumŘeditelé stavebních firem očekávají v následujících dvou letech mírný růst stavebnictví. Podle osmi z deseti ředitelů (81 %) vzrostou příští rok výkony stavebnictví v průměru o 3,3 %. Vyplývá to ze 4. letošní kvartální analýzy českého stavebnictví, zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Zvýšení objemů stavební produkce v roce 2015 očekávají jak malé (3,2 %), tak velké společnosti (3,6 %). Firmy, které realizují výstavbu či rekonstrukce budov, predikují růst stavební produkce o 2,6 %, firmy specializující se na výstavbu silnic a železnic mluví o rychleji rostoucích objemech práce, a to o 5,1 %.

Větší množství zakázek bude mít za následek také růst tržeb společností, a to o 4,7 %. Velké společnosti predikují zvýšení tržeb v porovnání s letošním rokem o 6,2 %, malé firmy o 4,1 %. V pozemním stavitelství předpokládají zvýšení tržeb o 4,5 %, v oboru inženýrských staveb o 5,3 %.

Problémem a zároveň značným potenciálním rizikem do budoucna je ale relativně vysoký podíl zakázek, které firmy smluvně uzavřely za dumpingové, v lepším případě nákladové, ceny. Nejhorší je situace u velkých stavebních společností, které potvrzují až 22% podíl těchto problematických zakázek ve svých zásobnících práce. V absolutním vyjádření by se mohlo jednat o zakázky v hodnotě 39,2 mld. Kč. Toto číslo navíc nemusí být konečné. Velké firmy část svých zakázek nasmlouvaly v předchozím období, kdy byl zakázek nedostatek, a očekávaly, že se jim podaří část práce za nízké ceny přenést na svoje subdodavatele. Řada z těchto subdodavatelů však již má v současné době práce dostatek a není ochotna za mimořádně nízké ceny materiál ani služby dodávat. „Firmy, které mají v zásobníku práce ztrátové zakázky, se s nimi budou muset umět vypořádat. Rozhodně nemohou očekávat, že za ně někdo cizí vyřeší jejich chybná či nedomyšlená rozhodnutí z minulosti. Lze očekávat, že některým firmám se to nepodaří a budou muset ze stavebního trhu odejít,“ říká Petr Čížek, generální ředitel SWIETELSKY stavební s.r.o.

Ve stavebnictví chybí kvalifikované síly

Dvě třetiny firem (66 %) chtějí v příštím roce najímat dělníky a nové THP pracovníky. Obchodní ředitel RD Rýmařov s.r.o. Jiří Pohloudek ale upozorňuje na problémy s kvalifikací: „Na trhu začíná být nedostatek odborných profesí, poptávka po nich začne být vysoká. Je velmi obtížně navyšovat kapacity prostřednictvím jakékoliv kvalifikované lidské práce.“

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina