archív aktualít rok 2014

Dovoz ilegálního dřeva z Amazonie do Evropy pokračuje

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevo AmazonieDne 7. listopadu se konala další protestní akce aktivistů Greenpeace proti dodávkám dříví z Amazonie, které přivezl trajekt do přístavu v Rotterdamu. Aktivistům se podařilo zjistit, že náklad dříví je určen pro belgické firmy Lemahieu a Omniplex. Importérem dříví má být belgická dopravní společnost Leary Forest Products, která dříví získává od brazilské pilařské a exportní firmy Rainbow Trading.

Podle informací Greenpeace pochází dříví z ilegální těžby a ilegálních obchodů s dřívím z Amazonie. Aktivisté Greenpeace vyzývají Evropskou unii, aby již konečně začala důsledně prosazovat dodržování Nařízení v oblasti obchodu s dřívím (EUTR) tak, aby se na trh nedostávalo dříví z ilegálních zdrojů.

Pomocí GPS-trekingu a v rámci nočních obhlídek se podařilo aktivistům Greenpeace odhalit síť pilařských závodů v oblasti Amazonie, které údajně obchodují s nelegálním dřívím. Podle informací Greenpeace dochází ke zneužívání lesních hospodářských plánů, k falšování dokumentů, v amazonských pilařských závodech se jedná doslova o „praní dřeva“, které pochází z nelegální těžby.

Na podnět Greenpeace byl brazilskými úřady prověřen jeden z pilařských závodů jménem Odani. Tato pila je také zásobována dodávkami dříví přes firmu Rainbow Trading. Poté co prověrka zjistila, že dříví na skladě má problematickou dokumentaci a evidentně pochází z nelegálního zdroje, bylo veškeré dříví ze skládky pily zabaveno.

Exportní firma Rainbow Trading dodává však dříví nejen do amazonských pilařských závodů. Podle Greenpeace směřuje řada dodávek do Evropy a experti Greenpeace upozorňují a varují odběratele, že se jedná o velmi riskantní obchody. Zatímco belgické firmy na varování nereagují a nadále nakupují dříví přes Rainbow Trading, velká část nizozemských a švédských odběratelů obchody s dřívím přes tuto exportní firmu ukončily.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina