archív aktualít rok 2014

PRAGOLIGNA 2014: nejmenší v historii, ale s dobrou návštěvností

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pragoligna2014 1mV sobotu 1.11. skončil 13. mezinárodní veletrh strojů, nástrojů, zařízení a materiálů pro dřevozpracující průmysl PRAGOLIGNA, který se již tradičně uskutečnil na výstavišti v Praze – Holešovicích. Někteří z účastníků ho označili za „přelomový“.

Po předloňském „propadáku“, kdy se na akci prezentovalo jen 60 vystavovatelů, umístěných na dosud nejmenším prostoru ve střední hale a v pravém křídle Průmyslového paláce, a kdy i návštěvnost byla nejslabší za celou dobu existence výstavy, visel nad letošní Pragolignou dlouho velký otazník. Nakonec se ale uskutečnila, a to navzdory tomu, že se pořadatelům podařilo pro účast přesvědčit jen něco málo přes 40 vystavovatelů – nejméně za celou dvacetiletou historii výstavy. Slabší účast ale byla vykompenzována většími stánky, takže celková obsazená plocha zhruba odpovídala ploše v roce 2012.

Pragoligna2014 3mVelkou neznámou pro pořadatele i vystavovatele byla až do zahájení výstavy návštěvnost. Pořadatelé i vystavovatelé udělali maximum, přesto po předloňské zkušenosti si nikdo z přítomných příliš velké iluze nedělal. Výsledek ale předčil všechna očekávání a příjemně překvapil jak pořadatele, tak především vystavovatele. Ti nakonec letošní Pragolignu z tohoto pohledu hodnotili jako úspěšnou (s ohledem na obecně klesající trend ve výstavnictví). Podle vyjádření mnohých z nich přišlo více odborníků, kteří projevovali skutečný zájem o prezentovaný sortiment, a většina příchozích byla rozhodnuta v dohledné době nebo v horizontu zhruba jednoho roku investovat do nového strojního vybavení.

Pragoligna2014 2mCelková návštěvnost Pragoligny ve srovnání s rokem 2012 očividně vzrostla, a to navzdory letošní minimální účasti škol (patrně i kvůli podzimním prázdninám), což potěšilo hlavně vystavovatele, nikoli však pořadatele doprovodného programu. Ten byl z velké části opět pojat „tradiční“ formou teoretických přednášek v režii vysokých škol, které odborníky z praxe nepřitahují, a přednášející si posluchače musí zajišťovat vlastními silami z řad studentů. Tentokrát tak neměli často komu přednášet.

Kam kráčí české výstavnictví?

Pragoligna 2014 navzdory dílčím úspěchům znovu otevřela otázku „jak dál?“. Opět poukázala na obecně známé problémy, které vedou k celkovému úpadku oborových veletrhů a výstav u nás: klesající zájem vystavovatelů a s tím související klesající návštěvnost na straně jedné a setrvávání pořadatelů u „tradičního“ zaběhnutého pojetí kontraktačních prodejních výstav na straně druhé. Tato koncepce veletrhů bohužel nereflektuje současnou reálnou situaci na trhu. Vlastní obchody se dnes odehrávají jinde a veletrhy se staly spíše prestižní společenskou událostí, oborovým „svátkem“ a příležitostí pro setkání dodavatelů se svými odběrateli. Tedy alespoň tam, kde tento vývoj organizátoři pochopili. U nás tomu tak zatím není a na podobnou změnu si zřejmě ještě nějaký čas budeme muset počkat.

Podrobnou reportáž z Pragoligny 2014 přineseme v příštím vydání DM a na portálu www.drevmag.com.

Pragoligna2014 4

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina