archív aktualít rok 2014

V Paříži demonstrovali francouzští pilaři

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

DemonstraceZástupci francouzských pilařských závodů demonstrovali dne 7.10. před budovou parlamentu v Paříži. Francouzský svaz pilařů vyzval k demonstraci poté, co návštěva u ministra zemědělství v červenci nepřinesla splnění požadavků na omezení vývozu dříví do Číny. Protestní akce se podle odhadů zúčastnilo asi 1000 demonstrantů z celé Francie a také řada poslanců z různých regionů Francie.

Pilaři se bouří proti rostoucímu exportu kulatiny do Asie. Cítí se tím ohroženi a obávají se nedostatečného zásobování domácích firem dřívím. V průběhu letošního roku byl podle informací odborníků exportován do Číny více než milion m3 kulatiny. Pokud by toto množství dříví bylo zpracováno ve Francii, představovalo by to hodnotu 800 milionů eur. Podle informací jisté regionální televizní stanice si stěžuje jeden ze zástupců pilařů zpracovávající listnaté dříví: „Dva z našich dřívějších dodavatelů exportují nyní své dříví raději do Asie, než by je nadále dodávali nám, je to pro ně výhodnější.“ Vedle zpracovatelů listnaté kulatiny se nárůstu exportu do Asie obávají samozřejmě i pily, které zpracovávají jehličnaté dříví.

Francouzské pilařské závody požadují omezení exportu do Číny a regulaci kvót pro export dříví, a to pro každou dřevinu. Do jaké míry se jim to ale podaří se zatím nedá odhadnout. Již dříve byla zavedena přísnější opatření při úpravě dříví pro export, to však nepřineslo očekávaný efekt poklesu vývozu. Před třemi lety se Francouzský svaz pilařů pokusil prosadit jednotnou politiku cla pro dříví v Evropské unii, to vše však zůstalo bez úspěchu.

Lisabonská smlouva připouští zavedení takových opatření, jakým je regulace kvót pro export, a to v případě, když dojde k ohrožení určitého hospodářského odvětví. To je podle pilařů právě případ dřevozpracujícího průmyslu ve Francii. Kupříkladu ceny dubové kulatiny v letošním roce vzrostly o 20 %, v minulém roce o 15 %. Důvodem tohoto nárůstu je právě vysoká poptávka ze strany Číny. „Těžba dubového dříví dosáhla v letošním roce 2 milionů m3, z toho více než čtvrtina směřovala do Číny,“ uvádí zástupci pilařů.

Prezident Francouzského pilařského svazu Laurent Denormandie hovořil na demonstraci o subvencích, s pomocí kterých chce Čína dosáhnout zvýšení exportu dříví z Evropy a usiluje o získání kontroly nad zásobami dříví v Evropě. Jedním z příkladů je firma Fedele na severovýchodě Francie v Vouziers. Je to velký lesní podnik a vývozce dříví, který už je zjevně pod čínskou kontrolou a čínské jméno figuruje na pozici obchodního šéfa. Podle názoru zástupců organizace pro podporu exportu French Timber by čínští odběratelé jistě kupovali i řezivo. Francouzští pilaři jsou připraveni zaplatit za dříví vyšší ceny, jen aby získali dostatek suroviny pro výrobu.

Na demonstraci zaznělo také zklamání nad tím, že pilaři necítí podporu ze strany majitelů lesů ani některých oblastí dřevozpracujícího průmyslu. Každopádně jsou pilaři připraveni organizovat další protestní akce, pokud k žádné změně situace nedojde. Svých požadavků se nehodlají vzdát.

Zdroj: www.fordaq.com

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina