archív aktualít rok 2014

Italští výrobci strojů se konečně dočkali: objednávky rostou

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Italsti vyrobci2mS mírným zpožděním ve srovnání s předchozí čtvrtletní zprávou zveřejnila Asociace italských výrobců dřevoobráběcích strojů a nástrojů Acimall zajímavé údaje za období od dubna do června letošního roku. Zpoždění bylo způsobeno tím, že analytici chtěli zjištěné údaje zkontrolovat velmi pečlivě, neboť si zaslouží značnou pozornost.

Tradiční průzkum trhu, založený na významném vzorku, ukazuje silný nárůst objednávek. Ve druhém čtvrtletí roku 2014 objednávky z italského trhu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostly o 32,9 %. Další vynikající výsledek byl dosažen v zahraničí, kde objednávky meziročně vzrostly o 25,8 %. Celkově meziročně objednávky vzrostly o 28,7 %.

Tato povzbuzující čísla ale musí být posuzována ve vztahu k ekonomickému pozadí sledovaného období, které bylo velmi pozitivní, zatímco následující měsíce byly poznamenány dopadem silných politických, etnických a náboženských krizí na mnoha trzích v často strategických regionech. Uvedené výrazné zotavení je třeba rovněž vnímat ve vztahu k předchozímu čtvrtletí (leden–březen 2014), které můžeme určitě označit jako „neobyčejně depresivní“. Nicméně zotavení bylo významné a potvrzené podobným vývojem i v jiných segmentech italského strojírenství. Podle Ucimu-Sistemi per produrre (Asociace italských výrobců v oblasti strojírenství, robotických a automatizovaných systémů) například kovoobráběcí stroje zaznamenaly navýšení o 14,4 % ve 2. čtvrtletí v porovnání se stejným čtvrtletím v roce 2013 a navíc významných 38,2 % na domácím trhu.

Ale zpět k dřevařským technologiím. Objednávky nyní pokrývají téměř 3 měsíce, zatímco v minulém čtvrtletí to bylo 2,5 měsíce, a od začátku roku se ceny zvýšily o 0,8 %, to je o 0,6 % více než na konci března.

Podle průzkumu kvality 42 % z dotazovaných firem naznačuje pozitivní trend výroby, 47 % stabilní a 11 % klesající (posledně jmenovaných bylo v předchozím čtvrtletí 18 %). Zaměstnanost je považována za setrvalou u 84 % vzorku a rostoucí u zbývajících 16 %. 27% podíl dotázaných, kteří se v období od ledna do března obávali dalšího snížení zaměstnanosti, zmizel. Dostupné zásoby jsou podle 74 % setrvalé, snižující se podle 21 % a rostoucí podle zbývajících 5 %.

Prognózy vyplývající z průzkumu naznačují možné krátkodobé trendy v odvětví. Navzdory rozvíjejícím se objednávkám se majitelé firem stále obávají o blízkou budoucnost, což vyplývá z velké citlivosti obchodu na mezinárodní události, často dramatické. Hovoříme-li o domácím italském trhu, 16 % dotázaných očekává pokles, 79 % důležitou stabilitu a 5 % nárůst (bilance je -11 % oproti minus -14 % v období leden – březen). 26 % dotázaných je přesvědčeno, že v příštím čtvrtletí se zahraniční objednávky budou zvyšovat, zatímco podle 63 % zůstanou stabilní a podle 11 % se sníží (kladné saldo +15 %, ve srovnání s +46 % v předchozím čtvrtletí).

Zdroj: Acimall

ACIMALL II-2014

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina