archív aktualít rok 2014

Schweighofer ve Vodňanech pilu stavět nebude

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

VodnanyNOZáměr rakouské společnosti Holzindustrie Schweighofer postavit v jihočeských Vodňanech velkokapacitní pilu za bezmála 4 mld. Kč se zřejmě neuskuteční. V pondělí 23.6. jeho výstavbu zamítli městští zastupitelé.

Rozhodli se tak respektovat nezávazný výsledek květnového referenda, v němž plánovaný dřevozpracující závod dostal červenou i od místních občanů. Proti bylo 13 z 21 zastupitelů.

Nová pila s roční pořezovou kapacitou kolem 1 mil. m3 kulatiny měla zpracovávat především tuzemskou jehličnatou hmotu, čímž by se zhruba o pětinu snížil její vývoz v surovém stavu za hranice. Zaměstnat měla asi 500 lidí a do státní pokladny měla ročně přinést až půl miliardy korun. Podle odborníků z branže by ale pravděpodobně o práci přišlo mnoho lidí na menších pilách, a to jednak v důsledku poklesu dostupnosti kulatina na trhu a jednak kvůli pravděpodobnému zvýšení její ceny.

Svého záměru postavit v Čechách dřevozpracující závod se ale rakouská společnost nevzdává. Zpracovávat surovinu přímo u zdroje je pro ni výhodnější, než ji stovky kilometrů dovážet. Ve spolupráci s Hospodářskou komorou proto hledá jinou vhodnou lokalitu. Momentálně jsou ve hře pozemky v Boršově nad Vltavou. Dá se tedy očekávat, že se v budoucnu k tomuto tématu opět vrátíme.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina