archív aktualít rok 2014

Žamberské Svátky dřeva letos s podtitulem Dřevo v kuchyni

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Svatky dreva misky mVe východočeském Žamberku se ve dnech 13.–15. června 2014 uskuteční v pořadí již 14. ročník SVÁTKŮ DŘEVA, které již tradičně pořádá místní Městské muzeum ve spolupráci se Střední školou obchodu, řemesel a služeb Zámek. Generálním partnerem akce je DŘEVOMATERIÁL s.r.o.

Svátky dřeva v Žamberku, kterými obyvatelé tohoto malého městečka v Orlických horách skládají poctu všem žijícím i nežijícím řemeslníkům z oboru zpracování dřeva, jsou každým rokem pořádané s jiným zaměřením, vycházejícím ze specifik regionu. Letošní 14. ročník s podtitulem Dřevo v kuchyni chtějí pořadatelé věnovat miskám, vařečkám, soudkům a ostatnímu kuchyňskému nádobí a náčiní ze dřeva. Během třídenní akce se návštěvníci budou moci seznámit se starými i současnými technologickými postupy opracování dřeva používanými při výrobě nejen kuchyňských, ale i jiných předmětů.

Tradičního sobotního trhu řemesel (14. 6. 2014), který tentokrát proběhne na I. nádvoří zámku, se tak spolu s více jak dvěma desítkami řemeslníků zúčastní např. výrobní družstvo Dřevotvar Jablonné nad Orlicí, umělecký řezbář František Havlík z Heřmanova Městce (řezbou zdobené lžíce, vařečky, kvedlačky, servírovací prkénka apod.) a další zhotovitelé podobného sortimentu. „Svátky dřeva dávají prostor všem současným mistrům svého řemesla z řad amatérů i profesionálů, aby prezentovali výsledky své práce se dřevem a živě ukázali i některé tvůrčí úkony. Přáli bychom si, aby návštěvníci u nás prožili radost z práce s tímto nádherným materiálem a případně našli vlastní inspiraci,“ zve za celý pořadatelský tým ředitelka žamberského muzea Mgr. Lucie Raliková.

Kromě trhu řemesel se pro návštěvníky připravuje i bohatý kulturní program. V rámci něj se návštěvníci mimo jiné mohou těšit také na molekulární gastronomii s mediálně známým pražským kuchařem Petrem Koukolíčkem a na ochutnávku jeho pokrmů (např. štrůdl jako kostka želatiny) či na hudební festival „Fošna fest“. Pro milovníky válečné historie z řad návštěvníků bude v Městském muzeu přístupná výstava „Přísahali republice“, věnovaná k uctění památky generála Josefa Knopa a paraskupiny Barium. Bližší informace o 14. ročníku Svátků dřeva lze získat na www.muzeumzamberk.cz nebo www.svatkydreva.cz.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina