archív aktualít rok 2014

Ve Volyni se rodí nové vzdělávací středisko nadregionálního významu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vzdelavaci stredisko Volyne 1mUnikátní vzdělávací centrum, které zatím nemá v České republice obdoby, začalo v listopadu loňského roku vznikat při VOŠ a SPŠ ve Volyni. Nově budovaná hala o rozměrech 16×40 metrů, vyrůstající v bezprostřední blízkosti školy bude vybavena kompletní CNC technologií HUNDEGGER K2i na výrobu dřevěných konstrukcí, střešních krovů i celých dřevostaveb.

Projekt s názvem Vzdělávací středisko (nadregionálního významu) pro zpracovatelský průmysl škola realizuje v rámci regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad, podporujícího projekty v různých oblastech včetně školství v Jihočeském a Plzeňském kraji. Představuje investici 28,3 mil. Kč, z níž 85 % je hrazeno z evropských fondů a 15 % z prostředků Jihočeského kraje. Jeho cílem je podle vedení školy napravit současný stav absence výuky zpracování dřeva za pomoci moderních CNC výrobních linek. V souvislosti s ním nyní probíhá výstavba nové výrobní haly, situované na pozemku přístupném ze zadního vchodu do areálu školy, která po vybavení výrobní linkou HUNDEGGER bude využívána cílovými skupinami projektu pro zvýšení jejich odborné úrovně a znalostí, které by měly umožnit větší rozšíření nových technologií a zvýšit konkurenceschopnost domácího dřevozpracujícího průmyslu.

„Vzdělávací centrum bude sloužit nejen našim studentům, ale také výrobním firmám, které takovouto CNC technologii již mají nebo o ní uvažují a budou pro ni potřebovat zaškolit obsluhu, a v neposlední řadě také žákům a studentům několika partnerských škol se zaměřením na stavebnictví a zpracování dřeva, se kterými již mámě smluvně potvrzenou spolupráci,“ upřesňuje zástupce ředitele Ing. Petr Červený s tím, že výuku se škola bude snažit maximálně realizovat na konkrétních zakázkách, aby se zbytečně nemrhalo dřevem. U takovýchto zakázek ale investoři podle něj budou muset počítat s delšími dodacími lhůtami.

Vzdelavaci stredisko Volyne 2mBudovaná výrobní hala by měla být dokončena do 30. června letošního roku a do konce letních prázdnin (k 31. 8. 2014) vybavena veškerou technologií. „Naše škola tím dostane krásný dárek ke 150. výročí svého založení, které letos připadne přesně na den oslav 8. listopadu, kdy byl v roce 1864 položen základní kámen její budovy,“ doplnil Ing. Petr Červený s dovětkem, že projekt po svém dokončení nepochybně přispěje ke zvýšení připravenosti žáků a studentů odborných škol a perspektivy jejich budoucího uplatnění v praxi.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina