archív aktualít rok 2013

3. programová konferencia ZSD SR načrtla riešenia problémov drevospracujúceho priemyslu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

3PK ZSDSRZväz spracovateľov dreva SR (ZSD SR) usporiadal 3. a 4. októbra 2013 v Grand hoteli Praha v Tatranskej Lomnici odbornú konferenciu s medzinárodnou účasťou, na ktorej sa prednášajúci i diskutéri pokúsili hľadať príčiny dnešného stavu i možné riešenia v odvetví slovenského priemyslu, ktoré má potenciál stať sa akcelerátorom našej ekonomiky.

3PK ZSDSR partneriV prípravnom výbore sa zhodli na tom, že v súčasnosti sú minimálne dve kľúčové témy, ktorých riešenie by pomohlo rozhýbať stojaté vody drevospracujúceho priemyslu a mohli by celé odvetvie inšpirovať k strategickým rozhodnutiam. Práve na najnovšie poznatky zamerali prednášky a pozvali odbornú verejnosť nielen zo sektoru drevospracujúceho priemyslu.

•    Možnosti spracovania bukovej suroviny
•    Moderné drevostavby pre modernú architektúru

Zaiste, je nevyhnutné riešiť aj aktuálne, operatívne problémy, no nemožno zabudnúť ani na to, že v podstate celá stredná Európa sa zamýšľa nad tým, čo s bukom, ktorý nám „prerastá cez hlavu“. Ako skonštatovali aj účastníci konferencie na vlaňajšej drevárskej výstave v Klagenfurte (Rakúsko), vďaka klimatickým zmenám sa na území, ktoré dlhodobo patrilo smrekovým porastom, začína čoraz viac presadzovať drevina, s ktorou si zatiaľ nevieme celkom rady.

Potvrdila to aj úvodná prednáška Ing. Martina Moravčíka, CSc., riaditeľa Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ktorý predstavil prognózy, podľa ktorých sa pri pretrvávajúcich klimatických zmenách buk rozšíri do celej strednej a východnej Európy a vytlačí smrek čiastočne aj zo Škandinávie. Takmer katastrofická predstava, ak vezmeme do úvahy fakt, že sme si na Slovensku po roku 1990 pomaly ale isto „úspešne“ zlikvidovali „bučinárske kombináty“, a návrat do obdobia rozmachu spracovania bukovej hmoty nie je možný. A možno ani žiaduci, skôr je nevyhnutné hľadať produkt, po ktorom by mohol znovu byť zvýšený dopyt. V ére moderných technológií, ktoré sú schopné vytvárať náhradu tradičných produktov z bukovej hmoty, je to úloha komplikovaná a komplexná.

S obsahom ďalších prednášok a závermi konferencie sa budete môcť oboznámiť v pripravovanom Drevárskom magazíne 11/2013.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina