archív aktualít rok 2013

České dříví zachraňuje rakouské pilaře. Problémy jsou ale hlubší

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pila BavorskoNejčastějším tématem nejrůznějších setkání zástupců rakouské pilařské branže v poslední době je nedostatek dříví. Ještě v roce 2000 bylo dodáno ze zahraničí do Rakouska více než 7 milionů m3 kulatiny. V letošním roce je to sotva 5 milionů m3, a to jen v případě, pokud dodávky z České republiky budou narůstat takovým tempem jako v 1. pololetí (+ 23 %).

Česká republika zajistila v prvních dvou kvartálech téměř 44 % veškerého objemu dovozu. Obdobná situace se týká Německa, kde ve srovnání s rokem 2000, kdy byly dodány ze zahraničí přes 3 miliony m3, klesl objem dovozu na 1 milion m3. V Rakousku je situace ještě komplikovanější, protože v poslední době došlo navíc k výraznému omezení těžby, což nedostatek suroviny ještě umocňuje. V 1. pololetí došlo k poklesu exportu jehličnatého řeziva z Rakouska o 9 % na 2,4 milionů m3. Vývoz klesl víc než produkce.

Mezinárodní obchod

Mírný růst zaznamenal v 1. pololetí vývoz na Blízký a Střední východ, každý pátý kubík směřoval do této oblasti. Po období Ramadánu získává obchod ale velmi pomalu na dynamice. Povzbudivá čísla zaznamenal vývoz do Japonska, který vzrostl o 56 % na více než 200 000 m3. Naopak hlavní trh a vývoz na jih do Itálie poklesl. Z původně očekávaných 4 milionů m3 bylo dodáno na italské trhy jen 2 miliony m3. Dříve směřovaly z Rakouska do Itálie více než dvě třetiny exportu, dnes je to sotva jedna polovina.

Ztráty na globálních trzích

Rakousko patří společně s Finskem k zemím, jejichž pilařský průmysl v uplynulých letech utrpěl největší ztráty na globálních trzích. Stejně jako v Rakousku se potýká i Finsko s výrazným nedostatkem kulatiny. V případě Rakouska došlo v letech 2000 – 2013 k poklesu podílu na celosvětových trzích o 15 %, u Finska je to ještě markantnější, pokles dosáhl téměř 29 %. Pokles dovozu kulatiny v žádném případě nemůže být kompenzován domácími zdroji. Podle pilařů bylo dosaženo možného maxima cen suroviny, pokud by ceny ještě narostly, byla by situace velmi obtížná. Konsolidace výrobních kapacit se jeví jako jedna z největších nutností, která se dotkne pilařských závodů všech velikostí.
„Konsolidace ale není otázkou velikosti podniku, ale jeho flexibility na trhu,“ vysvětlují odborníci a dodávají, že nikoli velké nebo malé firmy, nýbrž ty pomalé ztratí nejvíce, ty, které včas nezareagují a nezačnou neúnosnou situaci převisu kapacit urychleně řešit.

Itálie

Situace na italských trzích je i v sedmém roce krize velmi obtížná, a to i přesto, že v letošním roce došlo ve srovnání s rokem 2012 k mírnému růstu. V 1. pololetí klesl dovoz jehličnatého řeziva z Rakouska do Itálie o 22 %, na konci roku to bude podle očekávání již jen o 15 % méně. Itálie se nachází v nejhorší krizi od druhé světové války. Pokud nebude problém řešen na politické úrovni, nedá se očekávat pozitivní vývoj. Podle statistik je to již 19. kvartál v pořadí, kdy klesá průmyslová výroba. Ještě horší situace je ve stavebnictví, v minulém roce se téměř 11 000 stavebních firem ocitlo v platební neschopnosti. Investice ve stavebním sektoru klesly v roce 2012 o 5 %. V roce 2012 bylo postaveno pouze 100 000 nových jednotek, což odpovídá situaci, která byla v 70. letech. Prognózy vývoje v Itálii nejsou zatím optimistické. Jednou z oblastí, kde v posledních letech vázly investice, je turismus, zde je třeba hodně dohánět.

Prognózy vývoje

Co se týká odhadů vývoje situace na mezinárodních trzích, vždy se objeví nějaké „ale“. Ano, čínský trh markantně roste, ale v současné době na tom profitují převážně Rusko a Nový Zéland. USA zaznamenávají také pozitivní vývoj, zatím ale na nízké úrovni. Oblast Středního a Blízkého východu se zdá stabilní z hlediska trhu, ale má velmi nestabilní politické klima v řadě zemí této destinace. Export do Japonska vzrostl, ale podle odhadů to nebude dlouhodobý stav.

Potřeba optimalizace

Vytížení pilařských kapacit v Rakousku se odhaduje na 60–70 %. Výroba se bude muset v následujících letech přizpůsobit množství kulatiny, která bude k dispozici. Bude to bolestivý proces, který se dotkne všech firem. Podniky musí optimalizovat náklady, mnozí se utěšují tím, že kdo přežil posledních zlých sedm let, přežije i nadále. Prognózy na rok 2014 však již vypadají příznivěji.

Zdroje: www.timber-online.net, www.derwaldbauer.at

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina