archív aktualít rok 2013

Vítězství ve finále SUSO vybojovali truhláři ze střední Moravy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

SUSO17 finale1 mNa výstavišti PVA EXPO v Praze – Letňanech proběhl v pátek 20. září závěrečný den finálového kola 17. ročníku soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Finálové klání, které proběhlo v rámci doprovodného programu stavebního veletrhu For Arch 2013, vyneslo na stupně vítězů šestici nejlepších truhlářských adeptů z České a Slovenské republiky.

Letošní finálové kolo, kterého se poprvé v historii soutěže zúčastnilo také vítězné družstvo z postupového kola pro oblast Slovenska v Nitře (18.–19. 4. 2013), bylo čtyřdenní a uskutečnilo se ve dnech 17.–20. září. Stejně jako v předchozích letech se skládalo z teoretické části (odborný znalostní test z 30 otázkami), praktické části a z vložené 45 minut trvající disciplíny Maffel. V rámci ní soutěžící s pomocí kotoučové a přímočaré pily (stejnojmenné značky od jednoho z partnerů soutěže v oboru truhlář) zhotovovali zouvák bot. Při vlastní praktické části pak měli za úkol z připravených polotovarů vyrobit ozdobný obal pro květináč čtvercového půdorysu o straně 360 mm se zkoseným korpusem a celkové výšce (včetně podstavce) 450 mm. Podle pedagogického doprovodu soutěžících šlo o jeden z nejnáročnějších výrobků v dosavadní historii SUSO, který sice všechna družstva v časovém limitu zvládla dokončit, ale s výraznými rozdíly v kvalitě.

SUSO17 finale2 mSlavnostní ceremoniál vyhlášení výsledků česko-slovenského finále začal v pátek odpoledne úderem šestnácté hodiny pod taktovkou moderátora Českého rozhlasu Jana Chlaně, který po několika letech vystřídal dnes již bývalého patrona SUSO herce Jana Antonína Duchoslava. Ten pak za zvuku loni zkomponované znělky soutěže vyhlásil nové „mezinárodní mistry“ mezi žáky oboru truhlář, kterými se stali Jaromír Hapala a Tomáš Stojan ze SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem. Druhou příčku, s odstupem 15 bodů za vítězným družstvem, obsadili Tomáš Bělík a Pavel Martinka ze SPŠ stavební Valašské Meziříčí. O pouhý bod za nimi se na třetí pozici umístili Róbert Hudák a Martin Smoleňák ze SOŠ sv. Klementa Hofbauera Podolínec (SR). Tato šestice úspěšných finalistů si domů odvezla mimo diplomu a hodnotných praktických cen od partnerů soutěže také poukaz na dvouleté předplatné časopisu Dřevařský magazín.

Finále 17. ročníku se zúčastnilo celkem 18 žáků z 9 škol, neboť druhý ze slovenských finalistů (SOŠ Považská Bystrica) se na poslední chvíli omluvil. Za nejlepší mezi zúčastněnými školami byla vyhlášena a titul Hvězda finále 17. ročníku získala SŠ nábytkářská a obchodní z Bystřice pod Hostýnem. Učitel odborného výcviku z této školy Otto Šimčík, který své svěřence na soutěž připravoval, získal od letošního roku nově udělované čestné uznání Asociace českých nábytkářů za pedagogický přínos při vzdělávání mladých truhlářských nadějí v rámci Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.

SUSO17 finale4 mSoutěžní truhlářské výrobky byly již tradičně zhotovovány s konkrétním cílem věnovat je některému z vybraných dětských domovů. V závěru slavnostního ceremoniálu byly stejně jako loni předány zástupci dětského domova v Praze – Dolních Počernicích Bc. Martinu Lněničkovi a dvěma jeho malým svěřencům, který všem soutěžícím poděkoval s tím, že jejich výrobky se stanou pěknou ozdobou areálu domova sídlícího na zámku v Dolních Počernicích.

Foto: Ing. František Novák

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina