archív aktualít rok 2013

Najskôr spevnili stropy pre nadstavbu historickej budovy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

MilcovaPred sto rokmi postavili pri hlavnej žilinskej ulici – spojnici centra mesta a železničnej stanice – budovu Kráľovského okresného súdu. Odvtedy viackrát zmenila svoj účel, umiestnili tu rôzne inštitúcie, obchody a byty. Hlavný vchod do budovy je z terajšej Milcovej ulice a súčasní majitelia sa rozhodli pre kompletnú rekonštrukciu. Drevené stropy staticky spevnila firma Kontrakting, špecialista na výrobu a realizáciu krovov.

Pri rekonštrukcii budovy sa snažia zachovať pôvodný vzhľad dvoch nadzemných podlaží. Nadstavbou nevyužitého podkrovia vzniknú nadštandardné bytové jednotky. Po ukončení prestavby objektu „Milcova“ v roku 2014 bude mať nové podlažie 7 bytov s rozlohou od 45 do 120 m². Pôvodná murovaná stavba bude mať 160 m² kancelárskych priestorov na poschodí, 180 m² polyfunkčných priestorov na prízemí a 180 m² polyfunkčných priestorov v suteréne. Budovu rekonštruuje stavebná spoločnosť RBR, ktorá patrí medzi popredné firmy v oblasti stavebníctva v Žilinskom kraji.

Prvá rekonštrukcia budovy sa uskutočnila v roku 1926, keď ju kúpili obchodníci s drevom Emanuel Ellenbogen a Jozef Preiss. Práve ich obchodnú korešpondenciu našli v zamurovanej schránke v budove pri drobnej prestavbe v roku 2010. Cenné dokumenty (inšpiratívne pre dnešok) umiestnili v Štátnom archíve.

 

Foto: Prvé stavebné úpravy viedli k rekonštrukcii a spevneniu drevených stropov. Foto: Dr. Anton Mrník

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina