archív aktualít rok 2013

Česká exportní banka vítá vstup Chorvatska do EU

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

ChorvatskoČeská exportní banka (ČEB) vítá rozšíření Evropské unie o nový členský stát – Chorvatsko, které se 1. července letošního roku stalo její 28. členskou zemí. Chorvatsko je po Slovinsku druhým státem bývalé Jugoslávie, který úspěšně vstoupil do evropského klubu.

Vstup Chorvatska je podle ČEB významný pro všechny země na západním Balkáně a očekává se od něj zvýšení stability v regionu. Na základě Konsensu OECD jsou země pravidelně klasifikovány do 7 rizikových kategorií. Sedmou kategorii představují země s nejvyšší mírou teritoriálního rizika, přičemž Chorvatsko se v současné době řadí do páté kategorie.

Balkánský poloostrov je již historicky vysoce atraktivním teritoriem pro české vývozce. Současné přibližování všech balkánských států evropským strukturám proto představuje možnost otevření nových příležitostí pro český export a investice. Exportní strategie České republiky na období 2012 – 2020 řadí Chorvatsko do skupiny tzv. „zájmových zemí“, kam by měla směřovat intenzivnější podpora českých vývozců.

Česká exportní banka se již nyní podílí buď na financování nebo na přípravě financování několika projektů na území jihovýchodní Evropy, a to zejména v oblasti technické a stavební infrastruktury, energetiky a těžebního průmyslu.

Zdroj: www.businessinfo.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina